1. 1.
    +12 -3
    Varlığı muhakkak lazım olan, iman ve ibadet edilecek hakiki mabud. herşeyi yok tan var eden yüce yaratıcı. allahu teala zatı ile vardr. varlığı kendi kendiyledir. şimdi var olduğu gibi,hep vardır ve hep var olacaktır. varlığının önünde ve sonunda da yokluk olamaz. çünkü onun varlığı lazımdır.

    allahu telara madde değildir. cisim değildir(element değildir, karışım,bileşik değildir).sayılı değildir. ölçülmez.hesab edilmez. onda değişiklik olmaz. mekanlı değildir.bir yerde değildir. zamanlı değildir. öncesi,sonrası, önü arkası, altı-üstü, sağı-solu yoktur. insan düşüncesi, insan aklı, insan bilgisi onun hiçbirşeyini anlayamaz.

    bütün varlıkların her organının her hücresinin yaratıcısı, yoktan var edicisi yalnız allahu tealadır.o akla hayale gelenlerin hepsinden uzaktır. hiçbiri o değildir. ancak kuran-ı kerim de,bizzat kendisinin açıkladığı sıfatlarını, isimlerini,ezberleyip, uluhiyetini büyüklüğünü tasdik ve ikrar etmeli, söylemelidir.akıllı ve buluğ çağına ermiş erkek ve kadın her müslümanın, allahu tealanın zati ve subuti sıfatlarını doğra olarak öğrenmesi ve inanması lazımdır. herkese ilk farz olan şey budur.

    Göklerde ve yerde ne varsa tümü Allah ındır. Allah, her şeyi kuşatandır.(Nisa/126)
    ···
   tümünü göster