1. 1.
    0
    şimdi döneme bakarsak:

    1- fatih döneminde silah falan yok, kılıç kalkan var. yani bilek gücü. bileği güçlü olan kazanır. elbette donanım da önemli ama o dönemde bilek, teknik daha önemli. yani silahların kullanıldığı dönemden daha kolay bir dönem.

    2- o zamanlar osmanlının yükselme ve imparatorluk dönemleri. yani ordu tam teşekküllü, silahlı, kıyafetli, uykusu desen yerinde, yiyeceği-içeceği desen hiçbir eksiği yok. avrupa türk askerinden de korkuyor tabi savşlarda bunun osmanlıya moral olarak avantajı var. orduda bir sıkıntı yok yani.

    3- fatih ya da tüm osmanlı padişahları, şehzadeleri doğuşlarından itibaren padişahlığa, savaşa, yönetime çok yoğun bir şekilde hazırlanırlar. sünnet düğünleri büyük eğlencelerdir. hatta sırf sünnet oluyorlar diye divan şairleri surname denen eserler yazarlardı. vali olarak atanmaları desen başka bir şey. tahta çıkmaları başka başka bir şey. çocukluğundan itibaren köleleri ayaklarının altında, yemeği içeceği, sıcacık yatağı rahatları tamamen karşılanmış. yani adamlar zeki doğmasalar bile öyle bir ilgileniyorki sonradan zekileşiyorlar. tabiki de olması gereken budur. pgibolojik sorunları eminim yoktur bunu söylemeyi de unuttum.

    peki atatürkün dönemine gelirsek:

    1- silah var bu dönemde. fatih dönemindeki gibi yakın dövüşe girsen makinelilerle taranacaksın hemen. mesela bi silahın kullanıldığı dönemlerdeki ölü sayılarına bakın bir de kılıç kalkanın kullanıldığu döneminkilere. fark aşırı büyük. bu dönemde yukarıdan uçaklar bombalıyor her yeri. mermi sıkıntısı var. silahın ısınması cartı curtu var. kılıç öyle mi? mermisi bitiyor mu? silahla savaşırken bir de isabet durumu var. bütün orduyu bir silah makinesi gibi yetiştirmek milyonlara mal olur zaten herkesi nasıl isabeti iyi olsun diye yetiştirebilirsin? bu dönemde askeri nasıl yönetebilirsin ki? turan taktiğini mi uygulayacaksın? bu dönem aşırı zordur. yönetmesi de öyle. ama kurtuluş savaşında o taktik uygulandı. bu bilgi yeter aslında da diğerlerine de devam edeyim.

    2- kurtuluş savaşı veya çanakkale ordusu toplama ordusu. halk sayesinde ayakta kaldılar. seferberlik ilan edildi insanlar evlerindeki silahları kumaşları yiyecekleri binek hayvanları orduya tahsis etti. kadınlar ve çocuklar mermi yaptılar. istanbuldan mermiler, silahlar kaçırıldı. sokaklardan işe yarar malzemeler toplandı. karşı tarafın komutanı lüks otomobilleriyle savaş alanına giderken türk tarafındakiler trenle, eğer ele geçirilmişlerse de yürüyerek gidiyordu. onların lüks ambulansları varken türklerin sadece sedyeleri ve kağnıları vardı. mustafa kemalin yönettiği ordu bu şekildeydi.

    3- bundan yirmi sene önce birinin babası öldüğünde eğer okula gidiliyorsa okuldan alınıp işe veriliyordu. kız erkek farketmez. babasızlık anlatılanlara göre zordu. bakın yirmi sene öncesi. peki atatürkün babası kaç sene önce ve hangi ortamda öldü? yirmi sene öncesinde böyleyse mustafa kemalin durumu nasıldı acaba? çocukluğunda saray düğünleri, köleler, törenler yoktu. çalışmak vardı. kimsenin özel olarak bir yardımı olmadan gizlice askeri sınava girip kazanmak vardı. kendi çabalarıyla dil öğrenmeye çalışmak, okuyabildiği kadar kitap okumak... 16 yaşındayken köleleri yok, 20 yaşındayken emrinde bütün osmanlı ordusu yok. padişahların özel hayatı bizi ilgilendirmez ama istediği cariyeyle birlikte olmakta yok. rahat ve huzur yok yani. sol gözünden vurulmak var, kardeşinin cesedinin çakallar tarafından yenmesi var, çanakkale savaşı gibi bir savaş var, attan düşüp kaburgalarını kırması ve hastaneden kaçıp o halde savaşa katılması var. ve tüm bu yaşadıklarının pgibolojisi.

    fatih atamızdır, ama tartışmasız mustafa kemal atatürk gelmiş geçmiş en iyi komutandır. 2- deki orduyla o zamanın süper gücü ingiltereyi anlaşma imzalamak zorunda bıraktığını da söylemedim.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster