/i/İnanç

İnanç
  1. 26.
    0
    kardeş cübbeli hakkında ne düşünüyosun
    ···
    1. 1.
      +1 -3
      Bilgisi olan bir hoca.
      ···
      1. 1.
        0
        yanmayan kefen satışı doğrumudur
        ···
    2. 2.
      0
      Onu bilmiyorum. Ayrıca ben size islam hakkında soru sorun dedim hocalar hakkında değil. Bu dedikodu olur ve dedikodu günahtır.
      ···
      1. 1.
        0
        tmm kardeş de

        Şuralarda gıybet câizdir:

        islam uleması gıybet ve ifşanın hangi durumlarda caiz veya gerekli olduğu konusunda önemli açıklamalar yapmışlar, hatta kitaplar yazmışlardır. Bu açıklamalarda caiz olan durumlar şöyle sıralanmıştır:

        1 – Haksızlığa uğrayan bir kimse, hakkını alabileceğini, zulmü engelleyebileceğini umduğu şahıslara durumu anlatabilir.

        • **

        2 – Dine ve ahlaka aykırı bir davranışını gördüğü kimsenin bu durumunu gören ve bilenler, düzeltmesi muhtemel olan kimselere aktarabilirler.

        • **

        3 – Dince yanlış davrandığına inandığı bir kimsenin davranışını, dini bilen bir kimseye (mesela müftüye) anlatarak doğru bilgi (fetva) alma teşebbüsünde bulunabilir.

        • **

        4 – Halkı korumak, onlar için hayırlı olacağı kanaatiyle ilgililere bildirmek için ayıplar ve günahlar açıklanabilir; bazı durumlarda bu caiz değil, gerekli (farz) olur. Mahkemede şahitlik edecek şahısların da “yalan söylemekten çekinmeyeceklerini gösteren” kusurları hakime bildirilir.

        • **

        5 – Bir kimse diğeri ile evlenmek, ortak veya komşu olmak, ona bir şeyi emanet etmek, onunla bir iş yapmak, ondan din ilmi öğrenmek… istediğinde kendini korumak isteyen taraf, karşı tarafı tanıyan birisine “onun nasıl bir kimse olduğunu” sorarsa, bildiği kusurlarını açıklaması gerekir.

        • **

        6 – Kamu görevinde istihdam edilen bir kimse ya buna ehil değilse veya görevini kötüye kullanmaktan çekinmeyeceğini gösteren bir günahı ve ahlaki kusuru varsa, bunları bilen kimse, o şahsın amirine –kamuyu korumak maksadıyla- durumu bildirmekle yükümlüdür.

        • **

        7 – Günahını ve kusurunu gizlemeyen, açıkça yapan ve gösteren kimsenin bu davranışlarını konuşmak, haram olan gıybete girmez.

        • **

        8 – Bir kimsenin “topal, kel, kör, köse” gibi bir lakabı varsa ve o kimseyi anlatmak (tarif etmek, tanıtmak) için bunları zikretmek gerekiyorsa mesela “Topal Osman” denir ve bu haram olan gıybete girmez.

        Bütün bu istisnaların ayetlerde ve hadislerde dayanakları vardır.

        Örneğin bu hususta bir Hadis-i Şerif şöyle;

        Açıktan günah işleyenleri anlatmaktan niçin çekiniyorsunuz? insanlar onları ne zaman tanıyacak? Onların kötü eylemlerini anlatın ki, insanlar onlardan sakınsınlar, zarar görmekten korunsunlar. (Beyhaki)

        gıtbet bu durumlarda gıybet değildir
        ···
    3. 3.
      0
      Kardeş cübbelinin şirke giden sözleri var ki bu tasavvufi tarikatların çoğu böyle
      ···
      1. 1.
        +1
        aynn kardeş artık din alimi denilenlerin çoğu paranın kölesi olmuş
        ···
    4. 4.
      0
      Demokrasi nobetinde olenler sehittir diyen cubbeli ahmet hocadir
      ···
    5. 5.
      0
      Demokrasi nobetinde olenler sehittir diyen cubbeli ahmet hocadir
      ···
    6. diğerleri 3
   tümünü göster