1. 51.
    0
    bu arada çerezden bi kaç bilgi dökeyim ortaya II dünya savaşı ile ilgili ve ilgi çekici. olaya alman tarafından bakıldığında bariz bir zırhlı üstünlük var beyler. ama çok elit askeri birimler var, günümüzün bordo-bereli, delta force ayarında destansı işlere imza atmışlar, 80 kişiyle bi mekana inip 1200 askeri telef etmişler beçikada. vs vs.. ama en ilginçlerinden biri de, londranın almanlar tarafından bombalanmasıdır ki, amuğa kodumunun ingilizlerinin zütünün rahatlığını kıskanan biri olarak beni çok mutlu eder amk. rakamlara göre alman savaş uçaklarının londra bombardımanında 15.000 kişi hayatını kaybetmiştir bu işin üzücü kısmı..

    birde almanların caen bölgesinde yaptıkları bir savunma savaşı vardır ki, askeri akademilerde ders olarak gösterildiğini duymuştum. caen savunması diye. savunmayı oluşturan alman birliklerinin temeli 12. SS panzer division hitlerjugend tümenidir. 20000 asker barındıran bu tümen 3 aylık eğitimden geçirilip caen bölgesine gönderilmiştir. buraya kadar herşey normal. fakat hitlerjugend hitler gençliği demek olunca, işler değişiyo beyler. bu tümenin tamamı 16-22 yaş aralığındaki gençlerden oluşuyor ve yine tamamı hitlerin istediği şekilde 'ideolojik' eğitim alarak cepheye gönderiliyor. Savaş esnasında altlarına da sıçmasınlar diye her 10-15 kişinin arasına verilmiş tecrübeli bir alman askeri haricinde tümende herkes çocuk denilebilecek yaşlarda ki savaş sonuna doğru bu yaş ortalaması 15 e düşüyor. neyse caen e devam edelim. amerikan-ingiliz ordusu normandiya çıkarmasını tamamladığında, berlin'e yürüyebilecek geçiş yoluna sahip caen bölgesini temizlemek ve en düz yoldan berlin'e sovyetlerden önce yetişmek ister. planlarına göre, bölgeye ulaşıldıktan sonra maksimum 2 hafta içerisinde caen'i alıp berline giden ana arter'e sahip olmak ve savaşı domine etmek en büyük hedefleriydi.. gelelim savaşa.

    ilk atak müttefiklerden gelir haliyle, caen bölgesine bikaç koldan girmeyi denerler, bu çocuk yaştaki almanlarsa caen bölgesinin önemini çok iyi kavradıklarından ötürü, gece gündüz siper kazmış, uçaksavar silahları monte etmiş, makinalı tüfek yuvaları ve bubi tuzakları kurarak müttefiklere sürpriz yapmak için bilenmişlerdi ki nitekim öyle oldu. 2 hafta içerisinde geçeriz dedikleri caen, 12 SS panzer tümeni Hitlerjugeng tarafından 3 ay boyunca ölümüne direnilmiş ve geçilememişti. müttefikler ablak ablak birbirine bakarken dönemin ingiliz başbakanı churchill, olaya ingiliz huur çocukluğunu ortaya koyarak, müttefik komutanına 300 savaş uçağıyla bölgeyi bombalama emri verdi. bölgedeki sivil kayıpların 12000 olduğu söylenir. 20000 kişilik SS panzer tümeninden ise 8000 kişi sağ kalır, ve son askere kadar bölgeyi savunurlar. bu 3 aylık direniş, berlin için mucizevi bi ilaç, müttefikler içinse sovyetlerin daha hızlı ilerlemesi kaygısıyla dolu bi zehir olmuştur panpalar.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster