1. 1.
    0
    özel görelilik, günlük yaşamımızda mutlak olarak algıladığımız, zaman gibi kavramların göreli olduğunu söylemesinin yanı sıra, sezgisel olarak göreceli olduğunu düşündüğümüz kavramların ise mutlak olduğunu ifade eder. birbirlerine göre hareketi nasıl olursa olsun tüm gözlemciler için ışığın hızının aynı olduğunu söyler. özel görelilik, c katsayısının sadece belli bir doğa olayının -ışık- hızı olmasının çok ötesinde, uzay ile zamanın birbiriyle ilişkisinin temel özelliği olduğunu ortaya çıkarmıştır. özel görelilik ayrıca hiçbir maddenin ışığın hızına ulaşacak şekilde hızlandırılamayacağını söyler.
    11 nisan 1905 yılında albert einstein tarafından açıklanmış esas olarak zaman ve uzayla meşgul olan ve onlara daha genel bir bakışla, fiziksel olayları açıklayan bir teori. albert einstein tarafından ortaya konan bu teori, kuantum teorisi gibi yirminci yüzyılda fizikte önemli bir değişiklik meydana getirmiştir.
    özel izafiyet teorisi: 1905 yılında einstein şimdi “özel i̇zafiyet teorisi” diye isimlendirilen teoriyi ortaya koydu. bu sanki birbirine zıt düşen iki kabule dayanmaktaydı: 1) i̇zafiyet prensibi olarak bilinen düzgün hareketin izafi olması; 2) düzgün harekette ışığın hızı her doğrultuda aynı olması. bu her iki postülat michelson-morley tarafından yapılan ve diğer deneylerle de gözlenmiştir. buna göre ışık kaynağına yaklaşan veya ondan uzaklaşan için ışık hızları, her ne kadar kaynağa doğru koşan daha büyük bir ışık hızı beklerse de, aynıdır. buna göre ışığa yetişmek için hareket eden bir kimseden, ışık kendi sabit hızı ile kaçacaktır. sonuç olarak hiçbir cisim ışıktan hızlı hareket edemez.
    genel izafiyet teorisi: düzgün hareket eden bir kimse, harekette olduğunu kendi aracında yapacağı deneylerle belirleyemez. ancak, harekette ivme varsa, bu hareket eden tarafından hissedilir. bu sonuçlar, 1907’den itibaren einstein’ın dikkatini çekmişti: neden sadece düzgün hareket relatif (izafi) ve ivme mutlaktı? bunların yanında newton’un kanunları yeni uzay ve zaman kavramıyla uyuşmamaktaydı. bazı fizikçiler alışıla gelen yolu deneyerek bu uyuşumu sağlamaya çalıştılar. einstein ise, kütle çekiminin ivme ile birleştirilmesi gerektiği kanaatindeyd
    ···
   tümünü göster