1. 1.
    0
    barbaros hızır hayreddin paşa'nın kaptan-ı derya olduğu 1534-1546 yılları arasında kullandığı sancaktır. sancağın zemini kendinden desenli ve yeşil renk ipeklidir. yazı ve şekiller beyaz ipek kumaşla aplike edilmiştir. bir tarafında saff suresi 13. ayet (allah'tan bir yardım ve yakın bir fetih vardır. ya muhafazid, müminlere müjde ver), diğer tarafında kelime-i tevhid (allah'tan başka ilah yoktur, muhafazid aleyhisselam da o'nun resulüdür) yazılıdır. her iki tarafında da dört islam halifesinin isimleri, zülfikarlı kılıç, pençe ve altı köşeli yıldız aplike bulunmaktadır.
    zülfikarlı kılıç hz ali'nin cesaretini temsil ederken, pençe ise pençe-i al-i aba'yı, yani hz muhafazid, kızı hz fatma, damadı hz ali ile torunları hz hasan ve hz hüseyin olmak üzere 5 kişiyi temsil eder. nazar ve kötü gözlerden korunmayı ifade etmektedir. sancağın alt ortasındaki iç içe iki üçgenden oluşan altı köşeli yıldız şeklindeki hz süleyman'ın mührü ise geçmişte müslümanlar tarafından yaygın olarak kullanılan ve mühr-ü süleyman olarak bilinen koruyucu bir simgedir ve rüzgarın denizlerde kendilerine talih getirecek yönde esmesi anlamı taşır.*

    barbaros hayreddin paşa ve piri reis, turgut reis, üç meşhur denizcimizdir, bunlarla övgü duyarız. ama piri reis, bizzat devlet (kanuni) eliyle (entrikaya kurban giderek) idam edilmiş, barbaros yaşadığı dönemde rüstem paşa ve hürrem sultan'nın entrikaları yüzünden sıkıntı çekmiş, barbaros'un ölümünden sonra donanmanın çok sevip itaat ettiği turgut reis hak ettiği kaptan-ı derya makdıbına getirilmemiştir. hürrem ve rüstem paşa entrikaları, osmanlı türk denizciliğini epey yıpratmıştır.
    ···