1. 76.
    0
    alıp başımı kaçasım var
    ···
  2. 77.
    0
    off ulan offf
    ···
  3. 78.
    0
    ···
  4. 79.
    0
    help me.
    ···
  5. 80.
    0
    help me.
    ···
  6. 81.
    +2
    litvanya, polonya, romanya, çek cumhuriyeti, macaristan.
    ırkçılık olayları
    yaşanılabilirliği
    sosyal hayatı
    ekonomik şartları

    büyük şehirlerinde yaşayacağını varsayıyorum öncelikle panpa.
    ayrıca tüm bu ülkeler hemen hemen aynı düzeyde ekonomik olarak, çok farkedeceğini sanmıyorum.

    ülkelere göre genel olarak isimleri duyulmamış olmasına rağmen en sağlam eğitim verdikleri konular bildiğim kadarıyla;
    polonya: bilişim sektörü
    çek cumhuriyeti: eğitim olarak en iyilerden, ortalama olarak diğerlerinden iyidir.
    macaristan: genel olarak şirketler, ekonomi ile alakalı her yer, özellikle budapeşte coşuyor.
    litvanya: genel olarak mühendislikler.

    yani hangi alana yoğunlaşacaksın bilmiyorum panpa ama bildiğim kadarıyla ülkelerdeki eğitimi kalite olan alanlar bu şekilde. romanya hakkında bilgim yok.

    1. ırkçılık

    ▬büyükten küçüğe
    polonya>litvanya>macaristan>çek cumhuriyeti>romanya

    ▬buna benzer şekilde, durduk yere önyargı yiyebileceğin konular, mesela dine bakış açısına göre kötüden iyiye
    romanya>çek cumhuriyeti>litvanya>polonya>macaristan

    ▬macaristan : bir türk olarak macaristan' da ırkçılık konularından başın ağrımaz. turán konusunda en çok girişimde bulunan ve genel olarak insanların bilgi sahibi olduğu yer çünkü.

    ▬romanya : ırkçılık ne gördüm ne duydum bir kere kendilerine baksınlar amk.

    ▬polonya : eğitim alanında hocalar tarafından hissetmen mümkün. ırkçı hocalar var en iyi okullarında bile. bu açıdan sorun olabilir. ama onun dışında insanlar genel olarak 'vatanperver'dir yani saygısızlık etmediğin sürece bir şey olmaz ama ırkçılık yapmazlar. ama böyle kendimi üstün göreyim, efendime söyleyim din tartışmalarında hakaret falan gibi şeyler olursa giberler belanı. finlandiya'daki gibi, mantıklı nazizm var. olması gerektiği gibi yani. şiddete dayalı değil ama toplum baskısı yersin saygısızlık edersen. ama bir şey yapmazsan bir şey yapmazlar panpa, riski bu ülkedeki kadar.

    ▬litvanya : bunlarda halkın yabancılara aşırı bir tepkisi var. her şey olabilir panpa.

    ▬çek cumhuriyeti : göçmen vesaire çok zaten, türklere gelene kadar siyahilerden falan nefret ediyorlar bir şey olmaz panpa.

    ayrıca çek cumhuriyeti ve macaristan' da fiziksel olarak çok farkedilmezsin, gerçi tipini bilmiyorum ama muhtemelen öyle olur.

    2. yaşanılabilirlik

    bundan kastının ne olduğuna bağlı panpa. hepsinin büyük şehirlerinde karşılaşacağın durum hemen hemen aynıdır. ha tabii biliyoruz soğuk falan ama polonya ve litvanya harbi sıkıntı derecede soğuk. alışmak çok sorun olabilir. uzun vadede rahatsız edebilir bunlara dikkat etmek falan. ısıtma tesisatları da öyle kolay kolay açılmıyor apartmanlarda falan. sıkıntı yani. alışmak büyük sorun olabilir o açıdan.

    ▬onun dışında yaşanılabilirlik konusunda en önemli unsur dil bence panpa. dile yatkınlığın vs. ne durumdadır bilmiyorum ama bildim bileli hep eğilimi olmuş biri olarak diyebilirim ki zorluk sıralaması zordan kolaya doğru şu şekildedir;

    macarca>litvanyaca>lehçe>çekçe

    roman dili hakkında bilgim yok. litvanyaca için de uğraşmadım ama genel olarak neye benzediğini nasıl olduğunu bildiğim için en zorlardan sayabilirim. macarca ise tam bir gibici dil öğrenmesi aşırı zor. bizim dildeki ekler bile yabancılara sıkıntı gelirken macarca ve fince gibi dilleri nasıl öğreniyorlar bilmiyorum ama aşırı zor panpa. çekçe basit sayılabilir, lehçe de aynı şekilde.
    ne olursa olsun dil için epey zaman ayırman gerekecek açıkçası.

    3. sosyal hayat

    hemen hemen hepsinde aynıdır. insanlarını genel olarak değerlendirirsek;

    macarlar: erkekleri bildiğin türk erkekleriyle aynı neredeyse kaynaşma sorunu olmaz. kadınları ise gayet cana yakınlar ama aşırı ciddi de olabiliyorlar. samimi ama ciddiler yani.

    lehler: erkekleriyle kaynaşmak zor olabilir çünkü ister istemez bir kimlik baskısı oluyor toplumda. kızları ise ya aşırı kezban ya da melektir, şans işi.

    çekler: erkekleri gay. genel olarak bizim burada taşak geçip "muallak, top" vs denilen hareketler diğer ülkelere kıyasla çok daha fazla. yoksa gerçek anlamda ne kadar eşcinsel var bilmiyorum. çok sohbet edilecek vs. adamlar değiller istisnalar olmakla beraber. kızları ise iyi, macarlar kadar değil ama samimiler, ama genel olarak ikiye ayrılmış durumdalar, bir tanesi aşırı şekilde popüler kültüre özenen, diğer taraf ise aşırı şekilde bohem vs. takılan. 50%-50% ayrılır.

    litvanyalılar: erkekleri en kafa herifler. kızları ise aşırı soğuk ama yani insan gibi iletişim kurunca her yerde herkes aynıdır.

    4. ekonomik şartlar

    hemen hemen aynı panpa çok büyük farklılık göstermiyorlar.

    sorun varsa bildiğim kadarıyla destek olabilirim.
    Tümünü Göster
    ···
  7. 82.
    0
    @66 ne kadar teşekkür etsem az kardeşim.

    herşey gönlünce olsun.
    ···
  8. 83.
    +1
    hacı gezmeye gitmiyon sonucta litvanya yı gec onun ıcın, soguk memleket en basta yasancak kadar ii degıl, çekın atayizi bol bilet kontrolculerı bıle rusvet alıyo ıyı bı cakmıslardı bana:))romanya yaramazpolonyo iddirr aslında ama uzun vadede onu da geç,aga bence macar,her anlamda uzun vadede acıklamaya gırmım tek tek ama butun şartları goz onune alınca Macaristan...
    ···
  9. 84.
    0
    @66 şöyle söyleyeyim ;

    uyumsuz, anlayışsız bir insan değilim. yabancıda olsa aşırı önyargı olmadığı sürece iyi anlaşabilirim diye düşünüyorum.
    dilin zorluğu önemli değil gibe gibe öğrenicem zaten. günlük idare edicek kadar da ingilizce biliyorum, en azından ekmek, peynir alırım.

    gideceğim ülkede 5 sene duracağım en az, sıkılmamam için alternatifler çok olması gerekiyor. istanbulda doğdum büyüdüm çünkü.

    sosyal hayat önemli. hele ki gece hayatı çok çok önemli.

    ve ayrıca aylık 700 dolar gibi bir miktarla geçinebilme olasılığım nedir bunu öğrenmek istiyorum.

    şimdiden çok çok teşekkür ediyorum.
    ···
  10. 85.
    0
    @68 gerek iklimi gerek bize olan biraz benzerliği bakımından macar mantıklı geliyor.

    çek cumhuriyeti ve macaristan arasında kaldım.
    ···
  11. 86.
    +1
    panpa saydığın ülkelerde ingilizceleri çok iyi değil. çat pat da olsa rusça öğren en azından genel kalıpları öğren hepsinde işe yarar bayağı. ingilizceden daha iyi rusça biliyorlar.

    ingilizce seviyesine ve az zorluk çekeceğin yerlere göre şöyle diyebilirim:

    çek>polonya>macaristan>litvanya

    ama şunu demem lazım ki hani okulda falan konuşursun edersin onda sıkıntı yok, günlük yaşantıda çek cumhuriyeti hariç hepsi felakettir. yani ekmek peynir bile alamama ihtimalin var panpa * bunların rusçasını en azından bir defter tarzı bir şeye yazarsan, böyle günlük şeyleri öğrenirsen iyi olur. hani tabii ki onların dillerini öğrenince sorun kalmaz ama çekçe ve lehçe dışındakiler zor.

    panpa istanbuldaki kadar gece alemi yok. çek cumhuriyetinde 1-2 eğlence konseptli şehir var diyorlardı şu an hatırlayamıyorum, fakat prag' da gayet iyi ortam var diyebilirim. en iyisi çek cumhuriyetinde bu açıdan. genel yapı itibariyle eğlence sektörünün iyi olduğu yer de orası.

    macaristan' da gece hayatı var ama bizimkinden ziyade daha folk yapıda veya rock daha önemsenmiş durumda yani club müzikler falan genelde yerli macarların oluyor ve bildiğin yannan gibi oluyor tıpkı rusların çoğu gibi, ama zaten az sayıda öyle yerler. göze batan mekanları vesaireleri yok çok fazla ama hepsi ortalama üstü performans gösterir ben sevmiştim açıkçası.

    valla panpa para konusu sana bağlı. çok fazla para ayıramazsın gece hayatına mesela 700$ ile. gitmeyi düşündüğün okullar yurt vs. gibi şeyleri karşılayabiliyorsa kral olursun tabii, ama kendin kalmayı vesaireyi düşünüyorsan belini aşırı derecede büker.

    az çok elediğin yerler olmuştur, senin aklındakiler neler panpa yani hangi şehir/ülkeler mesela? ayrıca kesin şartla bu ülkelerin olması mı gerekiyor?
    ···
  12. 87.
    0
    vay amk hayalim lan :(
    ···
  13. 88.
    +1
    romanyada türkleri seviyolar
    kızları çok kaşar
    ucuz, gelir düzeyi düşük
    pubları falan iyi
    sktir git orata
    ···
  14. 89.
    0
    @71 okul parasına yurt dahil panpa onu belirteyim. gece hayatı önemli derken haftanın 6 günü klübe çıkmayı kastetmiyorum. haftada 1 olur mesela. en azından haftada 3 gün dışarı çıkıp bir bira içebilmeliyim.

    düşündüğüm şehirler bunlar ama polonya, litvanya gibi çok soğuk ülkeler biraz daha zor bir ihtimal.

    gitmek istediğim şehirler genelde başkent veya başkent gibi gelişmiş ülkelerden herhangi biri de olabilir.

    ayrıca başka ülkelerde düşünebilirim ama hayat şartları pahalı ve denklik problemlemi olmaması şartıyla.
    ···
  15. 90.
    +2
    @74 panpa kendim de yurtdışına temelli gidiş konusunda şüpheleri ve düşünceleri olan bir insanım o yüzden zaten ona göre söyleyeceğim *

    -öncelikle ne üzerine eğitim alacaksın panpa o önemli.

    -soğuk ülkeler aynen uzun vadede giber ve sıkar adamı.

    -panpa zaten bira vesaire gibi şeyler ciddi anlamda sudan ucuz, zaten suları bir garip oluyor genel olarak, metal metal gibik gibik onu içmek yerine bira içebiliyor insan. ki biraları da buradaki gibi glikoz yumağı halinde adamı gibip göbek yaptıran cinsten değil. heriflerin kızların vücuduna bakınca anlaşılıyor zaten.

    yani eğer paraya kalma ücretleri dahilse dıbına bile koyarsın panpa 700 dolara epey rahat geçinirsin. böyle çok lükse düşmediğin sürece mis gibi yaşarsın.

    -eğitim konusu önemli panpa, sonuçta 5 sene de olsa er geç geri döneceksin, önemli olan kimin neyin diplomasını aldığın ve değip değmemesi. eğitim konusunda çek cumhuriyeti ve polonya en iyiler. hatta zaten bu ikisi diğerlerinden biraz daha ayrılan ülkeler genel olarak. çünkü bu doğu bloğu ülkelerde cidden insanlar kaçmak istiyor, kaçmak istedikçe işsizlik çoğalıyor, insanlar bu sefer sektörleri daraltmaya başlıyor, iyice saçma sapan hal alıyor. o yüzden hem dünyadaki en ucuz yerlerden sayılır hem de bi nebze en kötü. yani konuşacak adam bulamayabilirsin çünkü kafasını saçma sapan şeylerle bozan veya bunun tam tersi beynini çalışmayacak hale getirmiş çok kişi var. bu açıdan polonya ve çek cumhuriyeti tamamen farklı diğerlerinden.

    -bi de ırkçılık dedik ama önemli olan bir şey var, dünyanın her yerinde böyledir ama genel olarak cehalet ve sefalet suç oranına yükseltir. romanyada suç fazla mesela diğerlerine göre. bu konuda da en iyisi çek cumhuriyeti. ayrıca müslüman olmasan bile türk olduğun öğrenildikten sonra bu gibik ülkelerde bile sana terörist muamelesi yapan olabilir, terörist değilse de aptal gibi davranmaya çalışan olabilir, çünkü çoğu ülkede araplar islam dünyasının imajının anasını gibtiği için ve türkiye deyince de araplar akla geldiği için insanlar ters yaklaşabilir.

    bana sorsan, çek cumhuriyeti en ideali. ama macaristan' ın halkı çek cumhuriyetinden çok daha mantıklı ve iyi insanlar genel olarak. seçim yapmak için kıyaslarsak;

    • çek cumhuriyeti

    avantajlar:
    -sessiz sakin
    -halkı kültürlü diğerlerine göre
    -göçmenlere tepki yok, en azından türklere, baskı az.
    -laik ülke, ayrıca ateist popülasyonu çok sanırım, bu da dini açıdan rahatlık sağlar epey. ayrıca suç oranının düşük olmasının başlıca nedenlerinden.
    -pragda ortam bayağı iyi.
    -kızlarında müthiş yaratıklar çıkabiliyor, kafa yapısı olarak.
    -dili kolay.

    dezavantajlar:
    -hayat biraz daha pahalı ama birinde aylık harcaman 500$ tutuyorsa diğerinde 520$ dolar tutar çok farketmez.
    -erkekleri mal (bi yandan da avantaj kız düşürme konusunda ama hayat bu değil ve tabii ki erkeklerle takılmaya kalksan kafan gibilir kızlarla takılır hale gelirsin)

    • macaristan

    avantajlar:
    -türk olarak baskı yemen düşük ihtimal.
    -halkı daha samimi ve güzel insanlar
    -budapeştede hem ortam hem imkanlar epey iyi.
    -erkeği de kızı da düzgün insanlardır. kaşarı bile düzgün ve mantıklı insanlardır o derece.
    -kültürü en yoğun yer, çok şey öğrenirsin.

    dezavantajlar:
    -belki de türk olarak baskı yememenin en büyük nedeni olabilecek jobbik, pan turanist de olsa hrıstiyan bir partidir.
    -din konusunda çekler kadar rahat değiller ama saygı duyarlar. yine de anlaşmazlık yaşama ihtimalin var.
    -dili yannan gibi.

    hangi özelliğin senin için ne kadar önemli olduğuna bağlı panpa. ama genel olarak bu şekilde özellikleri.

    ayrıca aynı imkanları sağlayabilirsen (yurt parasını da karşılamaları gibi) her ne kadar soğuk olsa da bi danimarkayı falan dene derim ben. hem taşaklı diploman olur hem hayat buralardan bir gömlek daha yukarıda.
    Tümünü Göster
    ···
  16. 91.
    0
    @75 anlıyorum panpa çok teşekkür ediyorum.

    dil pek problem değil, hevesim var ve çok sıkı çalışmayla öğrenebileceğimi düşünüyorum.

    yani en azından öğrenmek zorundayım.

    danimarkayıda bir araştırmak isterim.
    ···
  17. 92.
    +1
    kıbrısa git en azından türkçe biliyolar panpa
    ···
  18. 93.
    0
    ne işim var kıbrısta ya
    ···
  19. 94.
    +1
    çek cumhuriyeti amk, saçmalama litvanya falan. adamlar 40 yıllık kardeşin gibi davranıyolar aynı.
    bi kere alkolün etkisiyle bigibletten düştüm, ben giblemedim bi sürü millet pervane oldu başımda yok sargı beziydi yok bilmem nesiydi. hiç tanımadığım kadının biri arabayı durdurdu hastaneye kadar zütüreyim dedi hatta. kız desen yüzde 90ı taş zaten amk, hiçbirinin de bi tribini görmedim.
    ben okulu bitirdikten sonra yerleşmeyi düşünüyorum valla birader, sen de iyi düşün.
    ···
  20. 95.
    +2
    biraz işim vardı panpa yazamadım online olunca okursun.

    kişisel araştırmalarıma ve gittiğim ülkelere göre hemen her ülke hakkında bir şeyler söyleyebilirim panpa epey inceledim çünkü.

    şimdi öncelikle iskandinavlar eğitim konusunda giber parçalar diğerlerini. ama genel olarak iyi ve kötü yanları var. özellikleri komple yazayım.

    1. el kaide kökenli huur evlatlarının isveçte yaptığı birkaç şeyden sonra iyice yarağı yedi ülke. ghetto oluşumları başladı ayrıca göçmenler konusunda hoşgörülü davrandıkları için. bu göçmenler de genel olarak araplardan oluşuyor, ekseriyetle tabii ki savaş konusundan dolayı afganlar ve ıraklılar çok yüksek sayıda, onun dışında siyahiler vesaire de var ama en büyük problem araplar.

    2. araplar gerçekten o ülkeler için zehir gibi bu yüzden her türlü nazi eğilimleri aslında mantıklı ve gerçek nedenlere dayanıyor. huzurlu olmasıyla bilinen ve insani değerlere saygının en yüksek olduğu bu ülkelerde yasadışı işlerin çoğunu bu araplar yürütüyor. 80% gibi bir kısmı kolay yoldan para kazanmak için zaten geldikleri dandik ülkelerden sonra burada işi azıtıyor. mesela afganlar bu konuda çok takunu çıkardılar eroin ve kokain dağıtımının özellikle. adamlar doğal olarak huzurunu bozanları istemiyorlar. orta yaş kesimde bir sıkıntı çıkmaz, yine de saygılıdır onlar ama genç nüfus epey sıkıntı çekiyor.

    3. her şey normalken ırkçılığı beyazlar başlatmadı. mahalle yapılanması oluşturup okullarda veya genç nüfusta korku yaratıyor göçmenler. yani millete bulaşıyorlar. bunun karşılığında özellikle isveçte nazi oluşumları çoğaldı hatta takibe alınmaya bile başladı. norveçte çok daha fazla göçmen olduğu için hem işin iyi yanı, halk bu yapıya uyum sağladı, hem işin kötü yanı daha fazla göçmen yüzünden daha fazla sorun çıkıyor.

    4. dışarıdan bakınca hrıstiyanlar islama saldırıyor vesaire diyorlar, yok danimarkada karikatür krizi falan filan. bu adamlar durduk yere yapmıyorlar bunu. araplar ülkelerinin anasını gibince doğal olarak toplumsal boyutta sinir ortaya çıkıyor. olan da türklere oluyor örneğin. adamlar aslında dine saygılı insanlar ama müslümanlar kendi dinlerini yaşamaktan ziyade adamlara dayatmaya çalışınca iş kriz noktasına geliyor.

    tüm bu özelliklerden dolayı iskandinav ülkelerinde hassas bir yapı var. her an herhangi birisinde büyük çapta toplumsal olaylar çıkabilir. belki 5 sene içinde kurtarırsın ama er geç çıkacağı kesin, sana denk gelirse kötü olur panpa. bi de çeteleşmeye başladı normal iskandinavlar, o yüzden sen bir şey yapmasan da sana bulaşabilirler.

    danimarka ve finlandiya diğerlerine göre en düzgün olanları. bir kere finler turan halkı yani diğerleri gibi vikinglere dayanan bir durumları yok. o yüzden kültür açısından kendilerine dokunanlara o kadar büyük nefretle karşılık vermiyorlar.

    ama tabii ki bu iki ülke de buz gibi ve yaşanacak gibi değil yani uzun vadede adamı giber. ama danimarka ile isveçin arası aşırı iyi ve yakın. orada bir okula gitmen durumunda isveçe geçebilirsin ki, isveç aralarında en çok gücü olan ve eğitimi en sağlam olan ülke.

    ve ayrıca her şartta diğerlerinden üstün konumdalar bu ilk saydığımız ülkelerden.

    • *

    ayrıca her şeyden önce şunu bil ki, hepsinin insanı böyle kötüymüş gibi konuşmamıza rağmen bu ülkenin insanından iyi. yıllardır ülke dışına bile çıkmamış adamların kendi kendini ego tatminiyle doyurduğu gibi "yardımsever", "misafirperver", "anlayışlı" gibi özellikleri yok bu toprakların insanlarının. gideceğin her yerde çok daha rahat edersin bu açıdan.

    kimse yaşadığın hayata karışmaz ama insanlarınkine karışmaya kalkarsan doğal olarak tepki alırsın sorun yaşarsın panpa. anlattığın gibi biriysen böyle bir şey olacağını sanmıyorum.

    ayrıca @79daki arkadaşın dediği gibi gerçekten iyiler. macarlar bunlardan daha iyi öyle düşün. ama hem görsel güzellik hem de eğitim açısından çek cumhuriyeti öne geçer.

    hangi kurum veya yolla başvuruyor veya gidiyorsan, varsa eğer danimarka' ya da bi bakmanı tavsiye ederim panpa.
    Tümünü Göster
    ···