/i/Felsefe

filozofiya'ya inananların kafalarını açtıkları uhrevi altincidir.
    başlık yok! burası bom boş!
  1. 1.
    +17 -1
    Sorusunu sorabilmek için, daha önceden “insan özünde özgür müdür?” sorusunu sormuş olmak lazım…
    ···
  1. 2.
    +9
    Özgür olsam çok kötü biri olurum
    ···
  2. 3.
    +5
    bu soruyu da sorabilmek için öncesinde "insan özünde varlık mıdır?" sorusunu sormuş olmak lazım.
    ···
  3. 4.
    0
    Kötüdür. imkan sağlarsan ne pislik insanlar çıkar ortaya.
    ···
    1. 1.
      0
      Peki kötülük sence nedir? iyi ve kötü birbirinden neye göre ayırt edilir?
      ···
    2. 2.
      +1
      Doğruluk veya iyilik toplum tarafından kabul görmüş hareketlerdir. Kötülük ise toplumun yapılmasını istemediği hareketlerdir.Her toplumun istemediği hareketi yapan birisi illa kötü olacak diye bir şey yok.O toplumun tabularından kurtulmuş bir birey olabilir kendisi. Mesela adam öldürmek kötü bir şey.Çünkü toplum bunu iyi karşılamıyor fakat hayvanlarda birbirini öldürme olayı fazlaca var.Çünkü hayvanlara göre bu bi mücadele. Yani her şey ahlâki yapıda bitiyor.
      ···
      1. 1.
        0
        Toplumdaki her bireyin yapmış ve yapmakta olduğu bir kötülük olamaz mı peki? Yani bu düşünceyle baktığımızda toplumun kötü kabul etmediği bir şeyin kötü olma olasılığı olamaz mı? iyiliğe ve kötülüğe sadece toplum mu karar verir?
        ···
      2. 2.
        0
        Bana göre ise iyi olan şey doğruluktur. Benim vereceğim örnekte de Galileo'yu ele alalım toplum tarafından dünyanın yuvarlak olduğu söylemesi üzerine idâm kararı verilen bir insan. Doğruyu söylediği için kötü olarak görülmesi, bence iyiliğe ve kötülüğe toplum karar vermez. iyilik ve kötülük düşünceyle bulunabilecek var olan şeylerdir.
        ···
      3. 3.
        0
        Ama sonuçta arkadaş idam edildi. Toplum son sözü söyledi. Yoksa dediğin de evet haklısın.ilk dediklerinde de haklısın belki yaptığımız bazı şeyler kötü ama toplum hoş karşıladığı için doğru sayılıyor
        ···
      4. diğerleri 1
    3. 3.
      +1
      Bir insanın diğerine “Kötülük nedir?” ya da “Kötülüğe örnek verir misin?” gibi bir soru sorması Arabistan'da yaşayan birinin Grönland'de yaşayan birine “Hava bugün kaç derece?” diye (konum brlirtmeksizin) sormasına benzeyecektir.
      ···
      1. 1.
        0
        Aradığımız şey bir örnek değil. iyiliğin ve kötülüğün kaynağı. Bir şeyleri anlatırken örneklerden yararlanmak gayet normal bir şey istediğimiz şey doğruluğun kaynağının ne olduğu.
        ···
      2. 2.
        +1
        Ben zaten sadece örnekten bahsetmedim. Gördüğün gibi kötülüğün ne olduğu hakkındaki soru da aslında aynı yola çıkıyor.
        ···
      3. 3.
        0
        Bana göre "kötülük" doğruluğun tam zıttı olan davranışlardır. Doğruluk uğruna yapılan eylemleri ise "iyilik" olarak adlandırabiliriz. Fakat bu değerlerin birbirinden ayrıştırılmasında toplumun en büyük söz sahibi olduğunu düşünmüyorum.
        ···
      4. diğerleri 1
    4. 4.
      +1
      Yani demek istediğim şey iyilik ve kötülüğün ne olduğu görecelidir ve kötülüğün ne olduğuna karar verdiğine inanmış bir insan bile zaman zaman kararlaştırdığı iyilik ve kötülük algısını o durumdaki ruhsal durumuna göre değiştirebilmektedir. Bu yüzden de iyilik ve kötülüğü kusursuz bir ideada sabitlemek imkansızdır. Bunun sebebi ise barizdir. iyilik ve kötülük aslında yoktur. insan türü sürüsündeki kaosu önlemek adına evrimsel süreçte bu kavramları yaratmıştır. Neyin iyi ve kötü olduğunun çoğu zaman kararsız olması da söz konusu iyi ve kötünün ne olacağının evrimsel olarak kalıplaşmamasıdır. Mesela en kalıplaşmış kötülük kavramlarından biri kendi bebeğini öldürmek iken bunun da dışına çıkıp kendi bebeğini öldüren belki de milyonlarca insan mevcuttur. Bu yüzden iyilik ve kötülüğün ne olacağı o anda sürünün durumuna bağlıdır. Tarihte neden bu kadar zıt etik anlayışın ortaya çıktığı sorusu da belki bu şekilde cevaplanabilir.
      ···
    5. diğerleri 2
  4. 5.
    +2
    en başta bi "varoluş özden önce mi gelir" diye sormalı insan kendine.
    (bkz: egzistansiyalizm)
    ···
  5. 6.
    +7 -2
    Tam bu soruyu sorarken "ulan ne gerek var şimdi bunları düşünmeye" deyip 31 çekmeye gitmek lazım.
    ···
  6. 7.
    0
    özgürlük le kötülük arasında bi anlam ilişkisi kuramadım ama güzel soru
    ···
    1. 1.
      +3
      özgürlük olmadan iyilik-kötülük kavramı olamaz. bir robot düşün onu yaptığı işlerden ötürü iyi veya kötü diye tanımlayabilir misin ya da bir gök taşı düşün dünyaya çarpıp yok edecek, o gök taşına "kötü" diyebilir misin ?
      ···
  7. 8.
    0
    gerekli olmayan şey günahtır.ve eğer bu doğruysa uygarlığımız baştan aşağıya günah üzerine kurulmuş demektir.
    ···
  8. 9.
    0
    daha da önce insan kötü ve iyiyi neye göre tanımlar ve kişiden kişiye değişir mi diye sormak gerekir
    ···
  9. 10.
    +1
    insan özünde iyidir. Yaptığı kötü şeyler bilgisizliğinden kaynaklanır. Cahil insanlar kötüdür.
    ···
  10. 11.
    0
    Schopenhauer’a göre öyledir
    ···
  11. 12.
    +2
    Özgür değilsin ,sadece senin ipin diğerlerininkinden biraz daha uzun
    ···
  12. 13.
    -1
    iyi bir ailede(iyilik ölçütü, hayata karşı olumlu, insanlara karşı merhametli, hırsızlık, yolsuzluk gibi pis işlere bulaşmayıp şerefiyle ekmek parası çıkarmaya çalışmaktır benim için) sağlam bir ahlak anlayışı(ahlak anlayışını din ile yada kendi yaşantıları, hayata karşı tavırları ile çocuğa empoze edebilirler, dindar olmayan ahlaklı olamaz gibi bir durum söz konusu değil) ile yetiştirilen her bireyin içinde sağlam bir vicdan olur. Vicdanın sesini dinleyip dinlememek onlara kalmış doğal olarak. Haaa şımarık yetiştirilir, pek üstüne düşünmezse; büyük ihtimalle bencil, çıkarcı bi birey olup çıkar, vicdan da onlarda bulunmuyor.

    Özet: bireyin iyi yada kötü olmasını ailenin belirlediğine inanıyorum
    ···
  13. 14.
    0
    Hayyam reis özet gecmistir;

    Ehil insana canım feda olsun;
    Ayağı öpülse öperim onun.
    Bir de git ehil olmayanla konuş;
    Cehennem ne imiş o zaman görürsün.
    ···
  14. 15.
    0
    insanın özgürlüğü bana göre görecilidir. Descartes dediği gibi düşünüyorum öyleyse varım. Yani bu ve bunun gibi adamlar düşündüğü için özgürler. Herkes özgür mü? Hayır. Insan özünde iyi veya kötüdür diyemeyiz ama özünde iyi veya kötü eğilimler var kendimizin çıkarı için iyiye yöneltebiliriz bunu
    ···
  15. 16.
    0
    mutlak iyilik veya mutlak kötülük yoktur.her insan biraz iyidir ve biraz kötüdür.ne kadar iyi veya ne kadar kötü oluşu çıkarına göre değişir
    ···
  16. 17.
    0
    insan özünde kötü olmasa bu kadar din ideoloji vs gibi şeyler uydurulmazdı bu zamana kadar
    ···