/i/Oyunlar

Hayat bir oyundan ibaret değil midir ?
  1. 1.
    +8
    ilk sorum: sıfır maliyetle oyun yapmak için neler bilmek gerekir? yani modellemesidir kodlamasıdır her şeyini ben yapmak istiyorsam hangi programları bilmem gerekir?

    ikinci sorum: mobil oyun sektöründe bağımsız yapımcılar iyi para kazanır mı? ciddi emek verilen oyundan ne kadar kazanılır tahmini olarak?

    üçüncü sorum: vergi olayı var mı? varsa ne kadar veriliyor?
    ···
  1. 2.
    +13 -1
    1. Bilmem
    2. Bilmiyom
    3. Bilmiyorum
    ···
    1. 1.
      +4
      sana soran olmadı ki amcık
      ···
      1. 1.
        +4
        Özür dilerim
        ···
      2. 2.
        +4
        bi daha görmiyim
        ···
  2. 3.
    +4 -1
    Yapacak disiplinin olduğunu sanmıyorum
    ···
    1. 1.
      0
      niye pnp
      ···
    2. 2.
      +10 -1
      Bu işe ilgin yok gelip direkt para kazanır mıyım ne kadar kazanırım diye sormuşsun. ilgin olsa burda bunları sormaz şuan kurs alıp öğreniyor olurdun. Bişeyler üretmek yerine direkt satma fikri var aklında . Geçici bir heves belli ki programlamanın zorluğuyla da birleşince en fazla 1-2 haftaya pes edeceksin. O yüzden hiç enerji harcama ilgin olan bişey varsa ona yönel
      ···
      1. 1.
        +1 -6
        gerçekten buna mı takıldın amk? oyun ne için yapılır peki pnp kendini tatmin etmek için mi? para kazanmadığın işi neden yapasın? oyun firmaları senin gibi düşünse 1 ayda batarlar amk. bu arada modellemede ciddi yol katettim. c#'a yeni başladım. pes edeceğimi sanmıyorum. ayrıca sen dünyanın en iyi oyun yapımcısı olsan da bu kafayla fakir olarak kalmaya devam edeceksin.
        ···
      2. 2.
        +8 -2
        Ahhshsahahah c# a başlayınca kendini oyun firmalarıyla kıyaslamaya mı başladın 😃 bu işi zevk alarak yapan 24 saatin en az yarısını bu işe adayan kişiler başarılı oluyor. 1-2 sene sabah akşam bunlarla uğraşırsan belli bir raddeye geleceksin. Şuan 15 yaşında bir çocuk kafasındasın. Eğer geceni gündüzüne katıp ingilizceyi anadil seviyesine getirip githubta orda burda her bilgi kırıntısını kovalarsan o zaman ben haksız çıkmış olurum. 1000 kişi heves eder 1 kişi sonuna kadar gider. %99.9luk ihtimal bende %0.1 lik ihtimal sende. Hadi utandır beni 😃
        ···
      3. 3.
        +4
        Abarttığı kadar değil ama haklı adam. Zevk almıyorsan sıfırdan başlayıp öğrenmen çok zor. Ayrıca millete satabileceğin bişeyler çıkarmak da çok emek isteyen bi süreç. Ben unreal öğrenmeye başladığımda kütüphaneden assetleri alır kullanırım diyordum ama ona 10 dolar buna 15 dolar verince baya cebi zorladı. Her şeyi oyunda kendin yapman çok zor. He 8 bit 2 boyutlu oyun yaparsın. O zaman bu kadar asset animasyon vs ihtiyacın kalmaz.
        ···
      4. 4.
        +1 -1
        Moruk cesaret kırmıyorum biri gelip burda öğrenmek istiyorum yol gösterir misiniz dese destek olurum ama gelip ben şimdi oyun yapsam kaça satarım diye yazan birine çok saygı göstermelik bir durum yok internetten bakınıp bu işte para olabilir diye gelmiş çok belli aq. Pişmeye hevesinden çok hızlıca para vurma peşinde adam bende gerçekleri söylüyorum işte o kafayla hevesin kısa sürede kırılacak diyorum.
        ···
      5. diğerleri 2
  3. 4.
    +2
    kod yazmadan da oyunlar yapıyolar amk. Yok 2 yıl şunu öğren falan fişman gibtir et onları. Zaman geçirilcek basit bir oyun yap. Az rekldıbını yap. Sonra da kendi oyununa reklam bas. Kazanırsın eblet.
    ···
    1. 1.
      0
      aynen pnp flutter diye program var kod yazmadan oyun yapabiliyorsun değişik bi şey
      ···
  4. 5.
    +2
    Selam, yakın zamanda birden çok oyun motorunu denedim lakin istediğim tipte bir oyun yapmak için çok zamana ihtiyacım olduğunu anladığımdan bıraktım. Tecrübelerimi sırayla aktarayım.

    1- oyunu yaparken karar vermen gereken başlangıç sorularından biri: kendi oyun motorunu mu yazacaksın yoksa hazır olanlardan mı kullanacaksın? Oyun motoru yazmak için C/C++ bilgisine ihtiyacın var genel manada. Vulkan ve opengl c üzerinde, directx ise c++ üzerinde çalışıyor. C ve C++ öğrenmek için de ram işleme işlemci çalışma prensipleri gibi bir dizi teknik bilgiye de ihtiyacın var. Başlangıç seviyede bunlar sıkıntı yaratmıyor ama oyun 3 boyutlu bir oyunsa neyin işlemci/ekran kartından önceliklendiği ya da ne kadar ram yediği, ramın ne zaman temizleneceği gibi konular var ki AAA oyun firmaları bile bunu başaramayabiliyor bazen. Kendin yazmayacaksan aşağıdaki 3 motoru denedim. Daha çok unreal 5de uğraştım.

    1 Unreal Engine 5
    2 Unity C#
    3 Godot Engine

    2 - yukarıda belirttiğim 3 oyun motorundan biriyle oyun yapmaya başladığını varsayarak devam ediyorum. Yeni bir proje oluşturduğunda bu üç uygulamada da seni anlık geliştirmenin görebileceğin bir ekran ve bir demo bölüm karşılıyor. Daha önceden tanımlı animasyon setleri ve bir kaç taş toprak ağaç varlığı karşılıyor. Bu varlıklara tıkladığında ise arkaplanda ne olup bittiğini görebileceğin yan sekmeler oluyor. Tut sürükle bırak şeklinde kodlama yapabiliyorsun. Oyun motoru arka planda kendisi senin yapmak istediğin şeyi c/c++a dönüştürüyor. Buna visual coding/görselleştirilmiş yazılım deniyor. Oyunu bu demodan istediğin hale çevirmek için şunları öğrenmek gerekiyor

    1 uygulamanın arayüzü, kısa yollar vs.
    2 visual codingde kullanabileceğin fonksiyonlar. Örneğin unrealde bir tuşa basıldığında bir aksiyon olması için OnPressObject fonksiyonu var.
    3 3 boyutlu objeler yani meshler
    4 3 boyutlu objeleri kaplayan deriler yani shader ve textureler
    5 texture ve shaderi birleştirerek oluşturulan material kavramı. Normal map metalic map vs.
    6 üç boyutlu obje hareket edebiliyorsa iskelet yapısı.
    7 animasyonlar.
    8 ışıklandırma ve görselleştirme kavramları. Solid light/ global light gibi farklı ışık çeşitleri. Ray tracing, alan derinliği gibi görsel konular.
    9 performans iyileştirmeleri. En kaliteli görselleri kullanırsan bu sefer de PC/telefon kaldırmaz.

    3-4-5-6-7 maddeleri için genelde blendr kullanılıyor. Blender üzerinden yapılan animasyon ve görseller genelde oyun motoruna dışarıdan aktarılıp motorda birleştiriliyor.

    Tabi ben 3 boyutlu grafik tasarımcılığı yapmak istemiyorum diyorsan hazır karakterleri animasyonları hatta ve hatta envanter sistemi, silah ve balistik sistemi kodlarını bile unity/unreal marketinde bulabilirsin. Lakin ucuz şeyler değiller. Paket başına 10 dolar civarı bir para bayılmak gerekiyor. Ama 3-5 paketle olacak iş değil. Baya büyük bir varlık kütüphanen olacak ki istediğin gibi bir şey çıkarabilesin.

    Sorun olursa sorabilirsin. Unrealde 30 saat falan uğraştım
    Tümünü Göster
    ···
    1. 1.
      0
      vakit ayırıp detaylı yazdığın için teşekkürler pnp. oyun motoru olarak unity kullanacağım. assetleri kendim yapıcam genel olarak. eğer ekgib kalırsa alırım para verip. şuana kadar 50 farklı modelin olduğu kütüphanem var. hepsini ben yaptım. telin şarjı az pnp iyi akşamlar.
      ···
  5. 6.
    +3
    kanka bi hevesle başlayıp bırakıyorsun ben bilgisayar pro bitirdim sayılır şu an düşündüğüm gibi güzel değil di bana göre değilmiş bu arada cevap

    1-) Algoritma öğren yaz youtuba Algoritma ve Programlamaya girişi dersler izle
    2-) C# Eğitimi al
    3-) Unity öğren
    bu kadar unity ile olanı bu Profesyonel oyunlar c++ yapılıyor ama tek başına yapamassın
    zaten c# bile adam akıllı ilerleyecek azim var mı sende orasını kendine sor Hiç bir şey göründüğü gibi değil

    Mobil oyun için Android mesela Android stüdyo bilmen gerek katlin felan değişik türleri var amg yaz google o kadar şey var ki öğrenmek ve her gün çalışacak adam zaten buraya yazzmaz bunu
    ···
    1. 1.
      0
      unityden mobil oyun yapılabiliyor. aslında ben daha çok casual oyun yapmayı düşünüyorum. hani aa 3d blok tarzı oyunlar. içine reklam koyarım oradan gelirim olur hiç olmazsa.
      ···
    2. 2.
      +1
      android bak katlin oluyor du heralde google yaz amg :D burada kim bilcek
      ···
  6. 7.
    +2
    Bir şeyi severek yapmayı dene sana para getirip getirmemesi önemli değil şahsen ben kendim oyun yapsam sadece kendim oynasam kendimle gurur duyardım daha azimli çalışmaya başlardım. Kodlama yazılımda ticari kaygı güderek başlarsan zorlanırsın kardeşim istediğini elde edemezsin. Öğrene öğrene ilerlemen gerekigor
    ···
  7. 8.
    +3
    oyunun her şeyini kendin yapamazsın hocam. eğer öyle olursa adobe illlustrator den tut photoshop a kadar her şeyi bilmelisin(ki bunlar tasarım için gerekli kısımlar ve bunlarda tool ları bilmek de yeterli değil onu zaten bilmek zorundasın, çizim yapmak ayrı bir sanat). gel gelelim bu işin programlama kısmı var. unity oyunu motorunu öğrenip c# ile iyi derecede kod yazman gerekli.(uzun zamanlarını alır) onun haricinde adwords'ü kullanmayı öğrenmen gerekli.(google reklam ağı hatta bu reklam ağını firebase e bağlaman firebase i de uygulamanın içine koyman gerekli) adwords'ü öğrenmek kolay olsada orada harcama yapacaksın ve orada kaybetmeyi göze alacağın önemli bir para gerekli. bir de bu işin aso(app store optimization) kısmı var. asoyu bilmek de artık oyun yapmak kadar önemli bir durum hatta ondan bile önemli. yani hocam bireysel girmek baya uğraştırıcı.
    ···