1. 1.
    0
    dini konularda bilgili arkadaslar ilgilenirse sevinirim
    ···
  1. 2.
    0
    http://inciswf.com/1290656764.swf
    ···
  2. 3.
    0
    gibtir git panpa ciddi mesele felsefe yapacaz
    ···
  3. 4.
    0
    söyle
    ···
  4. 5.
    0
    biraz uplayalim cidden cevap verecek yeterli adam ariyorum ciddi felsefe yapacaz
    ···
  5. 6.
    0
    diyanet işleri başkan yardımcısıyım dıbına koyim, sor.
    ···
  6. 7.
    0
    ya olum diplomamı mı koyayım ne istiyosun söyle işte başla start go ne diyim daha
    ···
  7. 8.
    -1
    neyse diyanetlik isler filan degil ama neyse
    sorum su ki malum bizim kaderimiz ruhlarimiz yaratildiginda hersey hazirdi neyin ne olacagi hersey biliniyor tanri tarafindan degil mi? Evet biliniyor ancak bu dunyadaki yasantimizda ne yapacagimiz ne zaman olecegimiz dogacagimiz hersey belli cennete cehenneme mi gidecegimiz de dogal olarak belli degil mi ? Belli . Yasama amacimiz nedir tum insanlik esit degil miydi belki ben cennete gidemeyecem baskasi gidecek esitlik nerede?
    ···
  8. 9.
    0
    @8 insanlar dünyaya ibadet etmek için ve sınanmak için yollanmıştır cinlerde öyle
    ···
  9. 10.
    0
    @9 sacma konusma panpa herkesin kaderi belli diye yaziliyor soyleniyor ancak sen gelmis ibadet diyorsun dogmatik cevap istemiyorum kaderimiz belliyse ibadet edip etmeyecegimiz de belli nye sadece ibadet edecek insanlar gonderilmedi ya da kaderlerine sadece ibadet etmek yazilmadi ?
    ···
  10. 11.
    0
    sakirtler diyanet baskanlari imamlar falanlar filan bi cevap verin
    ···
  11. 12.
    0
    @8 bu soru herhalde milyonlarca defa internet ortamında, toplantılarda, dini ilim yapmış kişilere konferanslarda, toplantılarda sorulmuştur. google'da "madem kaderimiz belli" diye yaz 330.000 sonuç çıkıyor. bu konulara madem ilgin var git bunları oku. burada kelime-i şehadet getirmeyi ilahiyat fakültesi bitirmeye denk sayan andavallarla, ben agnostikim deyip ezberlediği 3 kelimeyi her 2 dakikada bir tekrar eden aykırı görünümlü ergenlerle ne uğraşıyorsun? veya sırf tartışma olsun diye trollük mü yapıyorsun anlamadım ki amk?
    ···
  12. 13.
    0
    felsefe yapacaz diyor şakirtleri çağırıyor amk embesili.
    ···
  13. 14.
    0
    ilahi emirleri yerine getiren bu varlıklar içinde insanlar ve cinler farklı bir konuma sahiptirler. Gerçi onlar da, "Ben cinleri ve insanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım" ( Zariyat suresi, 56 ) ayetinin hükmünce ibadetle mükelleftirler. Fakat bunu yapıp yapmamakta serbesttirler.

    insan ve cinlerin bu farklı konumu, onlara verilen iradeden kaynaklanır. Onlar bu irade ile, imanı veya küfrü, iyiyi veya kötüyü, güzeli veya çirkini, itaati veya isyanı... seçebilirler. Cenabı Hak bunu şöyle bildirir:"De ki: Rabbinizden size hak (gerçek) gelmiştir. Artık dileyen inansın, dileyen inkar etsin."( Kehf suresi, 29 )

    "Biz ona (insana) yolu gösterdik. ister şükreder, isterse nankörlük yapar."(insan suresi, 3) Arzın halifesi olan insanın büyük ve küçük her ameli görevli melekler tarafından kaydedilmektedir. Kuran bunu şöyle bildirir: "Üzerinizde koruyucu, kiramen katibin (değerli yazıcı) melekler var. Bunlar, siz ne yaparsanız hepsini bilirler."(infitar suresi, 10-12)

    "insanı biz yarattık nefsinin ona ne vesvese verdiğini biliriz. Biz ona şah damarından daha yakınız. insanın sağında ve solunda iki melek oturmuş kayıt alırlar. Her ne söz söylerse, mutlaka onun yanında hazır bir gözcü vardır."(Kaf suresi, 16-18)
    ···
  14. 15.
    0
    @8 sen burda felsefe yapmış olmuyorsun liseli karşim ilk başta sorduğun sorunun türünü öğren. kaderle felsefenin ne ilgisi var evveliyatını gibtiğim.
    ···
  15. 16.
    0
    ulen yannan kafasi google amcaya yazdigin hersey senin soruna cevap veremez insan urunudur dusunen bir varlik degildir ama buradaki asagiladigin picler az da olsa birseyler dusunebilme kapasitesine sahiptirler tartismaya acik degilsen bilgin yoksa gibtir gitt cevap verecek birini ariyorum
    ···
  16. 17.
    -1
    anladım sorununu.

    şimdi öncelikle inancımız gereği konuya islam perspektifinden bakmamız gerekir. bu da bize kutsal kitapta anlatılanlar ve elçinin söyledikleri ile aktarılmıştır. söylediğinin cevabı aslında yaratıcının neyi arzuladığını anlamaktan geçer. insanlar yaratıldıklarında elbette kaderleri gelecek ve geçmişleri belliydi. çünkü Allah zamanda bağımsızdır. zamanı yaratan ve tüm kainatın ahengini sağlamış olan o dur. dolayısıyla o nun için bizim gibi yaklaşık 30-35 milyar insanın yaşaması aynı anda ölmesi veya aynı anda doğması o nun kontrolündedir. bizim anlayabileceğimiz, isteğimiz dahilinde olan birşey değil bu yani. o nun melekleri vardır ve o na sorgusuz sualsiz ibadet edebilmektedirler. ancak o iradeyi yaratmıştır ve insana seçim hakkı tanımıştır. yani olay şurada biter. senin başına gelecekler bellidir. senin yaptığın seçimler zaten o nun çoktan bildiği ve yarattığı şeylerdir. ancak sen bu seçimleri yaparken bunu gerçek anlamda seçersin. yani sokak ikiye ayrıldığında sağa dönmek senin seçimindir. bunun bilinmesi, kader olması senin seçimini etkilemez. işte senin kafanı karıştıran nokta şu galiba. tanrı bildiği halde neden yarattı? işte kitapta geçenler de böyle yüce bir yaratanın iradenin seçimiyle olan inancı görmek istemesi ve arzulamasıyla yaratıldığımızı ortaya koyar. şöyle ki, melekler seçmezler, sonsuz bir sevgiyle o na taparlar. ancak biz seçeriz. belli olması birşeyi değiştirmez. hayatın her anında o na nasıl dua ettiğimizi görmek ister ve bu da bizim seçimlerimizdir. insan iradesine bir müdahale söz konusudur, evet. ancak seçimin sorumlusu sensindir. çünkü seçimlerin doğru oldukça müdahale de seni doğru bir noktaya doğru iter. daha da uzatabilirim ancak kafa karışıklığını giderebildiysem başka sorun varsa onu sor ona göre yardımcı olayım. uzamasın bu daha.
    ···
  17. 18.
    0
    @13 gibtir git dusunen varlik ariyorum dogmatik dusunce degil belki onunda dusunceleri vardir
    ···
  18. 19.
    0
    böyle başlıklar güzel oluyor. içeriye kimler sızmış ifşa oluyor. hep atayizler ifşa olacak değil ya:)
    ···
  19. 20.
    0
    @14 de yazdığı gibi, o bizi ibadet etmeye gönderdi. o bizim nasıl şükredeceğimizi ve nasıl ibadet edeceğimizi görmek istedi. peki bunun seçimini bilmesi senin seçimlerini etkiliyor mu? sen bence bu soruyu kendine sor.
    ···