1. 1.
    +23 -2
    zamanın yaşlıları tarafından dedesi yavuz sultan selim'e benzetilen şehzade mustafa, kanuni'nin oğulları arasında mertliği ve komuta yetenekleriyle padişahlık yarışında öne çıkan, güçlü biri. lakin küçük oğlu bayezid'i padişah olarak görmek isteyen hurrem sultan'ın kurduğu tuzaklar, kızı mihrimah sultan ve damadı rüstem paşa ile kurduğu işbirliği yardımıyla, önce mustafa yanlısı makbul ibrahim paşa 1536'da idam edilir.
    bundan sonra zaman mustafa'nın aleyhine işlemeye başlar. 1553'e kadar olan 17 yıllık süre içinde hurrem ve etrafındakilerin kışkırtmalarına 'oğlum öyle şey yapmaz, babasına sadıktır' tarzı cevaplarıyla boyun eğmeyen kanuni en sonunda oğlunun el yazısı taklit edilerek iran şahına yazılan mektupları görür ve bu işi bitirmeye karar verir. ağustos 1553'te iran seferine çıkan kanuni'nin ordusuna kendi ordularıyla bayezid ve selim de katılır. mustafa'da amasya dan kendi askerleriyle yola çıkar ve hiç bir şeyden habersiz tokat yakınlarında aktepe de babasının ordusuna katılır. el öpmek için babasının otağına girdiğinde nöbetçiler silahlarını dışarda bırakmasını ister. o dönemde bir tek şehzadeler padişah çadırına silahlarıyla girebilmektedir. o yüzden mustafa bu isteğe bir anlam veremez, biraz kızar, kırılır ama silahlarını bırakır. kendisini koruyan 3 4 addıbına dışarda beklemelerini söyler. içeri girdiğinde babasını göremez. endişesi artmıştır. etrafına bakınırken bir perdenin açıldığını ve karanlıklar arasında bir çift gözün ona bakıp perdeyi tekrar kapadığını görür. bu gözler babasına aittir. sonra 7 dilsiz cellat üstüne atılır ve yağlı ibrişim kemendini boynuna takmaya çalışır. çok güçlü olan mustafa yı bir türlü yere düşüremez dilsizler. güçlü yumruklarıyla dilsizleri kendinden uzakta tutmakta olan mustafa eski arkadaşı zal mahmut ağa nın geldiğini görür. en sonunda arkadaşı onu kurtarmaya gelmiştir. eğer bu çadırdan sağ çıkarsa dışarda bekleyen ve kendisine tapan yeniçerilerin o gazla kendisini padişah yapacaklarını düşünür, yetiş lan mahmut! diye bağırır...
    fakat o da ne, zal mahmut ağa elinde baltayla gelmektedir. o kadar sene şehzadeden iyilik görmüş, ona yoldaşlık yapmış bu kişi baltayla mustafa nın sırtına vurur. yere düşen mustafa nın boynuna kement atılır. bir süre sonra gözleri patlar, dili dışarı çıkar. ağzından, burnundan ve kulaklarından gelen kan, padişahlık hayalleri, sallanmakta olan devletin geleceği ve 38 yaşındaki soylunun gelecekteki hiç olmayacak zaferlerinin bittiğini anlatır.

    bundan sonra kanuni yoluna devam eder. yeniçeriler idam olayına tepki gösterip rüstem paşa nın azlini isterler. rüstem paşa azledilip sürgüne gönderilir(bir kaç yıl sonra tekrar döner yine sadrazam olarak) mustafa nın cenazesi yanında bir kaç cellatla bursa ya gönderilir. mustafa orda gömülür, cellatlar da henüz 7 yaşında olan mustafa nın oğlu şehzade mehmet i ilerde dedesine karşı açacağı olası bir intikam savaşını önlemek ve nizam-ı alem için öldürürler.
    kanuni nin hurrem den olma en küçük oğlu cihangir ağabeyinin trajik ölümüne dayanamaz ve olaydan birkaç ay sonra üzüntüden ölür.
    Tümünü Göster
    ···
  2. 2.
    -12
    iyki ölmüş bin. selim yerine bu gelse ülke batardı aq.
    ···
  3. 3.
    +2 -8
    yazık olmuştur canım mustafa'ya. kanuni, hürrem, sizin allah'ınızı gibeyim. sarı selim gibi birini nasıl varis bırakırsınız?
    ···
  4. 4.
    +8 -1
    osmanlıyı hürrem denen huur mu yıkmış amk
    ···
    1. 1.
      -3
      bizzat ben boğdum o isyancı şehzadeyi.
      ···
  5. 5.
    +9
    ehr-i Konstantiniyye’nin sokaklarını sel zütürüyordu, gök delinmiş ağlıyordu adeta günlerdir…

    halk isyanda, ocak isyanda, kul isyanda…

    yer isyanda…gök isyanda…

    Kıydığı şehzadesinin günlerce başında bekleyen Kanuni Sultan Süleyman isyanda…

    Osmanlı tarihi boyunca ölümüne en çok ağıtlar yakılan, en çok hüzünlendiren, en yürek burkan 3 ölümden biridir o’nun katledilişi…

    diğerleri hiç şüphesiz Cem Sultan ve Genç Osman’dır…

    Hep konu o olunca cümleler şu şekilde kurulur…”eğer osmanlı tahtına o geçse idi…”

    hiç şüphesiz çok farklı şeyler olurdu. dürüst, adil, ilkeli, ufku geniş, eğitimli bir şehzadeydi ŞEHZADE MUSTAFA…Yeniçeri ocağı’nda yetişmiş, yeniçeri adabı ve terbiyesi ile yoğrulmuş, yeniçeri gibi kılıç kuşanmıştı. mizaç olarak dedesi YAVUZ’a benziyordu fevkaladesiyle…

    1515 yılında babası Sultan Süleyman’ın şehzadeliği sırasında Manisa’da dünyaya geldi. Dedesi Yavuz Sultan Selim’in 1520’de hayatını kaybetmesi üzerine Osmanlı tahtına oturmak üzere istanbul’a giden babasını yanında istanbul’a gitti.

    Hürrem Sultan’ın babasının sarayına girmesinden sonra annesi Mahidevran ile Kanuni’ye dört şehzade daha doğuran Hürrem Sultan arasında, Kanuni’den sonra kendi oğullarının tahta çıkmasını sağlamak için büyük bir mücadele yaşandı.

    Şehzade Mustafa, 1533 -1541 arasında Saruhan Sancak Beyi olarak görev yaptı. Saruhan (Manisa), padişah adayının görev yaptığı yer kabul edilirdi. 1541’de Amasya Sancak beyliğine atandı; Saruhan Sancak Beyliğine ise kardeşi Şehzade Mehmet getirildi. Şehzade Mehmet’in beklenmedik şekilde 1543’te ölümünden sonra Saruhan Sancak Beyliğine Şehzade Selim getirilirken; Şehzade Mustafa ise Konya Sancak beyliğine atandı.

    Kırım’lı Fülhane hatun ile evli olup mehmet ve ahmet isimli iki de evladı vardı…

    Şehzade Mustafa iyi bir asker, iyi bir devlet adamı olmanın yanı sıra iyi de bir şairdi…MUHLiSi mahlası ile şiirler yazardı, aynı zamanda hattat’tı.

    Babası’nın Irak, Korfu ve Boğdan seferlerinde ANADOLU MUHAFIZI, Avrupa seferinde de iSTANBUL MUHAFIZI oldu.

    Birçok kişinin MUHTEŞEM YÜZYIL adlı tv dizisi ile varlığından haberdar olduğu Şehzade Mustafa yukarıda da bahsettiğimiz üzre hem fiziki hem de mizaç olarak dedesi Yavuz Selim’e benzemesine rağmen, dedesinin izinden gitmemiş, babasına hiçbir şekilde başkaldırmamış ve hep sadık kalmıştır…

    katledilirken bile…
    Tümünü Göster
    ···
  6. 6.
    +8
    Bir mustafa öldü, bir devlet yıkıldı...
    Bir mustafa doğdu, bir devlet kuruldu...
    ···
  7. 7.
    +8
    amk playboyu sarı selim kadar şanslıydı değildi şu yiğit adam bir rus huursu yüzünden öldü gitti. babası mustafa'ya ve annesi mahidevran a maalesef o muhteşem yüzyılı yaşatmamıştı ama kanuni bilmiyordu mustafa'yı boğdurduktan sonra devletin çöküşe geçeceğini.ona bir rus huursu gaz vermişti ve kanuni o gazla yiğit oğluna kıydı. ağlamaya başladığında iş işten geçmişti...

    ulan ilk defa böyle duygusal birşey yazdım lan.
    ···
  8. 8.
    +8
    Pek tabi hemen hemen tüm tarihi kaynaklar Musrafa’nın katlinde hep Hürrem sultan’ı sorumlu göstermektedir. lakin bu elim olayda yegane suçlu hürrem sultan ve onun bir türlü dizginlenemeyen taht hırsı değildir.

    Mustafa’nın katlinin esasen baş sorumlusu bizzat babası Sultan Süleyman’dır…Sultan Süleyman’da ne yazık ki Mustafa’yı, kendi öz oğlunu kıskanmış, ordu, özellikle yeniçeri ve sipahiler tarafından sevilmesi ve türkmenlerin o’na olan sadakati ve sevgisini hep kıskanmıştır. dolayısıyla karısı Hürrem Sultan ve damadı Rüstem Paşa’nın tertipledikleri bu tezgaha bir şekilde hem ortak olmuş, hem de göz yummuştur Kanuni(!)…

    Kaynaklara göre pek çok devlet addıbının gözünde, Şehzade Mehmet’ten sonra veliahtlığa Şehzade Mustafa layık görülmekteydi. Taht yarışında Mustafa’yı bertaraf edebilmek için Hürrem Sultan’ın emri ile Sadrazam Damat Rüstem Paşa tarafından sahte mektuplar ürettiği düşünülür. Bu mektuplar, Şehzade Mustafa’nın babası hayatta iken onun tahtına göz diktiğini gösterir niteliktedir. Başlangıçta iddialara inanmayan Kanuni, Nahçiven Seferi’ne çıktığında Konya Ereğlisi tarafında (bugünkü Akhüyük Köyü) konakladığı sırada el öpmeye gelen Şehzade Mustafa’yı orada boğdurdu. Şehzade’nin saray hademelerinden Zal Mahmut Ağa’nın arkadan saldırması sonucu hayatını kaybettiği düşünülür. Cesedi çadırın önüne asılmış, cenazesi daha sonra Bursa’ya gönderilerek II. Murat türbesi yakınına defnedilmiştir. Şehzade Mustafa’nın türbesi, 1555 yılında kardeşi Şehzade Selim tarafından yaptırılmıştır.

    Şehzade’nin katlinin elim bir olaya dönüşmesinin bir başka sebebi de, binlerce yıllık Türk Töre’sinde o güne kadar katledilen, yahut ölüm emri infaz edilen hiçbir hanedan mensubu’nun kanının akıtılmayışıdır. lakin Mustafa katledilirken cellatlarına karşı koymuş, güçlü kuvvetli olduğundan infazı gerçekleştirmekle memur edilen 3 cellat o’na güç yettirememiş ve bir türlü o’nu boğmayı başaramamışlardır. bunun üzerine cellatlardan biri baltasına davranarak mustafa’nın göğsüne 2 darbe indirmiş, mazlum şehzade’nin kanı akıtılarak yaralanması sağlanmış ve güçsüz düşüp takati kalmadığında boğazından ilmek geçirilerek boğulmasına mazhar olunmuştur…

    Şehzade Mustafa’nın ölümü askerler ve halk arasında büyük tepki yarattı.

    Pek tabi yeniçeriler ve mustafa’yı seven tüm ahali idam olayına tepki gösterip rüstem paşa nın azlini isterler. olaydan sorumlu gördükleri Rüstem Paşa’nın çadırına saldırdılar ancak onu bulamadılar. bunun üzerine, rüstem paşa azledilip sürgüne gönderilir, mustafa nın cenazesi de yanında bir kaç cellatla bursa ya gönderilir. mustafa orda gömülür, cellatlar da henüz 7 yaşında olan, mustafa nın oğlu şehzade mehmet’i ilerde dedesine karşı açacağı olası bir intikam savaşını önlemek için öldürürler.
    kanuni nin hurrem den olma en küçük oğlu cihangir ağabeyinin trajik ölümüne dayanamaz ve olaydan birkaç ay sonra üzüntüden ölür. O’nun da hatırasına hürmeten istanbul beyoğlu’ndaki bir bölgeye o’nun ismi verilerek “cihangir semti” olarak ölümsüzleştirilir…

    Şehzade Mustafa’nın ölümü üzerine Fünûnî, Rahmî, Edirneli Nazmî, Muînî, Mustafa, Müdâmî, Sâmî, Kara Fazlî, Nisâyî , Şeyh Ahmed Efendi, Selîmî, Kâdirî gibi şairler mersiyeler yazdılar. Hakkında yazılmış en tanınmış mersiye, Taşlıcalı Yahya Bey tarafından yazılmış olandır.

    Ölümünden sonra Şehzade Mustafa adına “Düzmece Mustafa” isyanı adlı bir isyanın başlatıldığı düşünülür. Şehzadenin celladın elinden kurtulduğunu ve kendisinin Şehzade Mustafa olduğunu söyleyerek tahta yürümeye kalkışan “Düzmece Mustafa”, Orhan Asena’nın Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe adlı oyununda konu edilir.

    Amasya’daki Şehzadeler Müzesi’nde Şehzade Mustafa’nın bir balmumu heykeli vardır.

    Taşcalı Yahya tarafından yazılan Şehzade Mustafa Mersiyesi;

    I. bend
    Meded meded bu cihanım yıkıldı bir yanı
    Ecel celâlîleri aldı Mustafa Hânı
    (Meded, meded! Bu dünyanın bir tarafı yıkıldı.
    Çünkü ecel eşkıyaları Mustafa Han’ı yakaladılar ve
    boğdular.)

    Tohındı mihr-i cemâli bozuldı erkânı
    Vebale koydılar âl ile Al-i Osmânı
    ( Onun güneş gibi parlak olan yüzü battı ve maîye-
    ti bozuldu. Osmanoğullarını hîle ile günaha sok
    tular.)

    Geçerler idi geçende o merd-i meydânı
    Felek o canibe döndürdi şâh-ı devrânı
    (Padişahın yanında o yiğidin sözü geçtikçe onu
    çekiştirirlerdi. Nihayet devir padişahını felek, on
    ların yönlendirmek istedikleri tarafa döndürdü.)

    Yalancımın kun bühtanı bugz-ı pinhânı
    Akıtdı yaşumımı yakdı nâr-ı lıicrânı
    ( Yalancının kuru iftirası ve gizli düşmanlığı gözümüzün
    yaşını akıttı, gönlümüzde ayrılık ateşi yaktı.)

    Cinayet etmedi cânî gibi anıın câm
    Boguldı seyl-i belâya tagıldı erkânı
    (Zavallı şehzade caniler gibi bir cinayet işlememiş-
    ken, belâ seline düşüp boğuldu. Bütün yanında bu
    lunan yakınları darmadağın oldu.)

    N’olaydı görmeye idi bu macerayı gözüm
    Yazuklar ana reva görmedi bu rayı gözüm
    (Keşke şu olayı gözüm görmemiş olsaydı. Doğrusu
    ya, şehzade hakkındaki hükmü doğru ve uygula-
    nan cezayı adalete uygun görmedim.)

    II. bend
    Tonandi ağlar ile nurdan menâra dönüp
    Güşâde hatır idi şevk ile nehâra dönüp
    ( Şehzade beyaz bir elbise giymiş, bu haliyle nurdan
    bir minareye dönmüştü. Babasını göreceği için mutluluktan parlayan yüzü gündüzü andırıyordu.)

    Göründi halka dıraht-ı şükûfezâra dönüp
    Ütag u haymeleri karlu kûhsâra dönüp
    (Şehzade halka çiçek açmış bir ağaç gibi göründü,
    otağ ve çadırları da karlı dağlara benziyordu.)

    Tururdı şâh-ı cihan hiddet ile nâra dönüp
    Yürürdi kullan yamnea lâle-zara dönüp
    (Cihan padişahı olan Kanunî Sultan Süleyman
    hiddetten ateşe dönmüştü, yanında yürüyen adanılan
    da bir lâle tarlasını andırıyordu.)

    Müzeyyen idi bedenlerle ak hisara dönüp
    El öpmeğe yüridi mihr-i bî-karâra dönüp
    (Padişahın çadırları bedenlerle süslenmiş, ak
    hisara dönmüştü. Şehzade ise sevincinden güneş
    gibi yerinde duramaz bir haıe gelmiş ve el Öpmek.
    için otağa doğru yürümüştü)

    Tolmdı gelmedi çünkim o mâh-pâre dönüp
    Görenler ağladılar ebr-i nev-bahâra dönüp
    ( Ay parçası gibi şehzade bath, babasının otağından
    dönüp gelmedi. Sonra onun cenazesini görenler
    yağmur yağdıran bahar bulutu gibi ağlasınlar.)

    Bir ejdehâ-yı dü-serdür bu hayme-i dünyâ
    Dehânma düşen olur hemîşe nâ-peydâ
    (Bu dünya çadırı, dâima ağzına düşenin görünmez
    olduğu iki başlı bir ejderhadır.)

    III. bend
    O bedr-i kâmil ol âşinâ-yı bahr-i ulum
    Fenaya vardı telef etdi ara tâli-i şûm
    (Ayın ondördü gibi bilgili ve ilim denizinin tanışı
    olan o şehzade yok olup gitti. Uğursuz talih zavallıyı
    telef etti.)

    Dögündi kaldı hemân dâg-i hasret ile nücûm
    Köyündi şâm-ı firakında doldı yâş ile Rûm
    (Gök yüzünde birer yara gibi görünen yıldızlar
    şehzadenin, hasretiyle dövündü kaldı. Osmanlı
    ülkesi onun ayrılığı akşamında hasretle yandı
    tutuştu, gözleri yaşlarla doldu. )

    Kara geyürdi Karamana gusse etdi hücum O
    mâhı ince hayâl ile etdiler ma’dûm
    (Hüzün ve keder hücumu Konya halkına karalar
    giydirdi. O ay yüzlü şehzadeyi, ince hesaplar, us
    taca entrikalarla yok ettiler. )

    Tolandı gerdenine hâle gibi mâr-ı semûm
    Kazâ-yı Hak ne ise razı oldı ol merhum
    (Zehirli bir yılan, yani cellâdın kemendi şehzadenin
    boynuna hale gibi kuşandı. Rahmetli kaderi ne ise
    ona boyun eğdi.)

    Hatâsı gayr-ı muayyen günâhı nâ-ma’lûm
    Zihî şehîd ü saîd ü zihî şeh-i mazlum
    (Hatası görülmemiş ve günahı bilinmem işken öldü-
    öldürülen şehzâde, ne mübarek ve manen ne mutlu
    bir şehîd ve ne derece zulme uğramış bir sultândır!)

    Yıkıldı yer yüzine aslına rücû etdi
    Saadet ile hemân kurb-ı hazrete gitdi
    (Şehzâde yer yüzüne yığılıp kaldı ve aslı olan top
    rağa döndü. Şehîdlik mutluluğuyla ilâhî makam
    civarına gitti.)
    Tümünü Göster
    ···
  9. 9.
    +1 -7
    en fazla bizim köye muhtar olacak vizyona sahip olan vasat şehzade.
    ···
  10. 10.
    +6 -1
    beyler bu hürrem karaköyden çıkma felaket bir fahişedir. ayrıca osmanlıya blowjob olayını getirende budur.
    ···
  11. 11.
    +6
    bu doğruluğu kesin hikayelerden biridir kankalar, malesef. kanuniden sonra sarı selim değil de bu reyiz gelseydi, hepimiz parizde yaşıyorduk şimdiye aq.
    ···
  12. 12.
    +5
    Şehzadem ;((
    ···
  13. 13.
    +5
    Yav he he devletin bekası için öldürdünüz. Ulan yeniçeri Mustafa'dan yana, halk Mustafa'dan yana, devlet içindeki çoğu devlet adamı Mustafa'dan yana,ama gel gör ki devletin bekası için Mustafa katledildi.Lan devletin çoğunluğu zaten bu şehzadeyi destekliyor. Adam cümle alemi arkasına almış, isyan edecek diyorsunuz,ama adam çadıra tek başına giriyor,hem de yanında ne asker var,ne silah var. Diziden duyduklarımı söylemiyorum amk bizzat araştırdım. Hadi desen padişaha böyle böyle yapacaktı o yüzden öldürüldü, ulan amk zamanında Yavuz Sultan Selim babasına yeniçerilerle birlikte darbe yapıp indirdi? O zaman devletin bekası neredeydi? Adam babasını Dimetoka'ya sürmüş, tesadüfe bakın ki yolda ölmüş. Mustafa'nın katledilmesinin tek sebebi ; Kanuni'nin taht sevdasıdır, hiç kimse kıvırmasın. Bunu söylüyoruz diye de vatan haini olmuyoruz. iyisiyle de kötüsüyle de atamızdır.Öyle sadece işimize gelen yanlarını, zaferlerini,adaletini, zenginliğini konuşup diğer tarafa gözlerimizi kapamakla olmuyor.
    ···
  14. 14.
    +5
    son sözü : baba bak oğluna neyi reva görürler dir.
    ···
  15. 15.
    +4
    osmanlının gelecegi cihan imparatoru olacak iken kanuni denen sozde muhteşem yaraga takılmış e tabi huur cocugu rustem ve hurremin oyunlarına kurban olmustur. hiçbir şehzadenin bırak sehzadeyi sultanın arkasından bu kadar mersiye yazılmamıstır ona yazılan kadar.ah amk ahh
    ···
  16. 16.
    +4
    Hürremin ferresi var mı la
    ···
  17. 17.
    +4
    Reyizi kaybettik
    ···
  18. 18.
    +4
    doğmadan batan osmanlı güneşidir şehzade mustafa
    edit:oç süleyman muhteşem felan değilsin sen. yavuz sultan selim'in ağzına kadar doldurduğu hazineyi yemekten ve manipüle olup mustafayı hatta mustafanın oğlunu boğdurmaktan başka ne icraatı oldu pekekentin
    ···
  19. 19.
    +4
    Allahını seven üstüme toprak atsın ağlıyorum lann
    ···
  20. 20.
    +4
    lan bakın gene aklıma düştü bu yiğit o nasıl bir kalptir babası onu boğdururken 'ben seni affettim baba' diyebiliyor.
    ···