1. 1.
    +8 -2
    Bircok konuda sizde gormussunuzdur. Internette gizlenme programlari, proxyler vb.

    Internette gizlenme yoktur. Sizin modem nereye bagli? Internet saglayiciniza. Siz istediginiz kadar IP/DNS degistirdiginizi sanin, ana merkeze baglanir modeminiz.

    Peki nasil gizlenecegiz?
    Baskasinin internetini kullanarakta gizlenemezsiniz. Neden mi? Eger kendi bilgisayarinizi/telefonunuzu kullaniyorsaniz tekrar gizlenme sansiniz yok. Diyelimki baskasinin bilgisayarini kullandiniz. O bilgisayara onceden kendi usbnizi farenizi taktiniz mi? Peki bu fare/usb hafiza sizin bilgisayariniza onceden hic baglandi mi? Bu iletisimin kayidi sisteme gecmistir siz farkinda olmadan.

    Bilgisayariniz siz farkinda olmadan herseyi kaydeder. Diyelimki 10 defa format attiniz. Dosyalar silinmez. Hadi diyelimki bazi programlarla guvenlikli bir sekilde sildiginizi sanin. Hayatta silinmez. Ole yazilimlar vardirki dudaginizi ucuklatir dosyalariniz bulundugunda… Modeminiz herseyi kaydeder. O yuzden Google vb sirketler bilgisayarin tamamini parcalarlar. Hafizadaki verileri silmenin tek cozumudur. Burada dikkat edin bilgisayarin tamami diyorum ekranda dahil...

    Baskasinin internet, baskasinin bilgisayari birde 10 defa formattan sonra, bilgisayarin kamerasinida kirdiniz (kaydedelerler sizi aman hee ), ee e sonra?

    Tor’a gelelim.

    Tor denilen meret mozillanin bir turevidir. Sizinle modem arasinda bi ag kurar ve bu ag uzerinden dogru internete girersiniz. Bu ag kiriptolanmistir ve boylelikle internette girdiginiz siteler bulunamaz. Derler ama cok yanlis derler…
    Oyle bir makine yaparsinizki bu kriptolamayi kirar. Siz farkinda bile olmadan dinleniyor olursunuz. Zaten elinizdeki makineyi yapan belli..

    Bu isler isletim sisteminden ote, elektronik konularinida kapsar. Butun cipler General electric tarafindan yapilir. Yani her cipin kendine ozgu isletim sistemi vardir. Ister windows kur ister Ubuntu veya kubuntu. Sen bu elektroniklerin birbirine konusmasini degistiremezsin. Ne kaydettigini hayatta bilemezsin. Diyelimki degistirdin kendine cipini kendin sistemin ozgun bir system yaptin, bu seferde internete baglanamazsin cunku 60 sene once amcalarin oturmus bir standart belirlemisler, boylece butun elektronik cihazlar birbirleriyle sorunsuz birsekilde konusabilsin diye. Bu makinalar birbiriyle konusabildigi surece gizlenemezsin!

    alıntıdır
    ···
   tümünü göster