1. 1.
    +4
    http://www.haberturk.com/...iyle-ilgili-flas-aciklama

    bir hükümet bir dizi için kanun teklifinde bulunur mu ayıptır be kardeşim oturduğun koltuktan utan.
    sadece muhteşem yüzyıl için söylemiyorum. hükümetin bazı kesimlerin gözüne daha iyi gözükmek için bu kadar düşmesine, bu kadar basit işler peşinde koşmasına kızıyorum.
    kaldı ki bu dizinin kaldırılması için hiç bir sebep yoktur. tek sebep muhafazakar kesimin beğenmemesi ve dizide gördükleriyle kendisine dayatılan saçma sapan değer yargılarının örtüşmemesidir.
    bu diziyi takip edenler bilir. dizi kanununin cinsel hayatından ibaret değil. öyle bir eleştiriyorlar ki sanki bu dizi 76 bölümdür sadece kanuninin cariyeleriyle ilişkisini anlatıyor. kimseye hakaret yok. bir kişi bana bu dizinin bu sahnesinde tarihimize, atalarımıza ve atalarımızın emanetine hakaret var deyip bölüm ve dakika göstersin.

    ---

    biz böyle bir kanuni tanımadık, bizim bildiğimiz kanuninin ömrünün 30 yılı at üstünde geçti diyen insan evladı.
    işte sen istiyorsun ki nasıl bilirsek öyle kalsın. önünü görelim arkasını, sağını, solunu gibtir edelim.
    hangi tarih kitabı kanuninin aile hayatına yer verir? hangi tarih kitabı kanuni döneminde saray içi ve çevresinin zihniyetine yer verir? hangi tarih kitabı geçmiş dönemlerde insanların değer yargılarını ve davranışlarını anlatabilir?
    bu görev sanata, edebiyata düşüyor dıbına koduklarım. hiç bir sanat eseri bilimsel gerçekleri anlattığını iddia edemez. bu tarihin işidir. ama tarih yukarıda saydıklarım hakkında fikir sahibi olmamıza yardımcı olamaz.
    lisede edebiyat derslerinde de mi öğrenmediniz bunu?
    kanuni at sırtında değilken neler yapıyordu acaba diye kaç kişi soruyordu bu diziye kadar? şimdi kaç kişi soruyor?
    kanuni sadece bir padişah değildi. bir aile babasıydı, bir kocaydı, bir evlattı, bir arkadaştı, bir politikacıydı, bir avcıydı, bir sanatçıydı ve daha nice şeyler.
    neden onu sadece asker olarak görmek istiyoruz? başka yönlerini merak edenler yok mudur? bir padişah evlatlarıyla nasıl iletişim kurar, nasıl yemek yer, nasıl dostluk eder vs. yönleri hakkında fikir sahibi olmak olmak isteyenler neden gözardı ediliyor?
    tabi ki bu dizidir belgesel değil. bilimselliği yoktur. bu yüzden izleyici izlediklerini doğru olarak kabul etmek zorunda değildir. sadece kafasında üç aşağı beş yukarı nasıl olabileceği fikirleri oluşur ve merak oluşur. araştırma, öğrenme eğilimine girer.
    kaldı ki senaristler, olayları işkembeden sallamıyorlar. böyle büyük bütçeli ve önemli bir dizi çekiyorsun. çok sağlam araştırmalar yapman gerekir. sizin gibi vikipedide yazanları kaynak olarak almıyorlar. sarayda yaşayan görevlilerin günlükleri, saraya yakın tarihçilerin gözlemleri, evlenip saraydan ayrılan cariyelerin anlatmaları, vezir soyundan gelenlerin bilgileri, geçmişten günümüze kadar bir çok önemli esri getiren sahaflar, saray arşivleri, edebi eserler ve nice eserleri kaynak edinip ona göre anlatıyorlar.
    uyduruk bilgilerle bu kadar büyük başarı yakalanmaz öyle kolay değil.

    uzun lafın kısası:
    kimse bu diziyi sevmek, izlemek ve inanmak zorunda değil. muhafazakar değer yargıların idolleştiği padişahların aslında bu değer yargılarından ne kadar uzak olduğu gerçeğini çekemeyen kesimlerin gönlünü hoşnut etmek için bir dizinin peşine düşecek kadar küçülen bir hükümetimiz var.
    ···
   tümünü göster