1. 1.
    +6 -1
    "gandalf aslında sarumanı kıskanan fesat ve düzenbaz bir büyücüydü"
    gandalf, orta dünyanın geniş kesimince büyücü olduğu bilinir. fakat bu konuda bazı şüpheler mevcuttur. iddialara göre, gandalf gondor doğumludur ve anne-babasını genç yaşta kaybettiği için akli dengesini kaybeder. önce mordor'a doğru ilerlemiş, fakat havasını suyunu begenmediginden kuzeye yonelip rhovanion'da uzun bir süre ikamet etmiş. burada ejderhalarla takılmış. hobbit hikayesi de bu arada oluyor... kış sezonu geldiğinde, yiyecek bulmak için fangorn civarlarında takılırmış. buralardaki ent'lerle hep kanka olmuş zamanla. işte o sırada isengard'ı fark etmiş ve saruman'ın yanına çıraklığa başvurmuş.

    "saruman'la anlaşamayınca çılgın planını devreye soktu"
    saruman büyük bir bilge olduğu için, gandalfın heyecanından etkilenmiş. almış yanına, iki sihir öğretmiş. gandalf cok heyecanlı ve hırslı oldugu için saruman gibi olmayı, hatta onu geçmeyi hep hayal etmiş. günlerden bir gün, saruman'ın küresini görmüş. ne bu la diye bakarken, karşısında o gözü görmüş. zaten tırlak olan gandalfın mental hali daha da kötüye gitmiş. (daha sonra pippin'e çıkışması bundandır, ne var cocuk baksın oysa, di mi?) saruman tabi büyük büyücü. anlamış bunun küreyi kurcaladığını, basmış tekmeyi. gandalf yedirememiş kendine. intikam yeminleri etmiş hep. gidecek yeri de yok... rhovanion yıllarında tanıştığı bilbo'nun yanına gitmeye karar vermiş. bu hobbitler de saf oldukları için, gandalf'ın saruman'dan öğrendiği iki sihir numarasını yemişler hemen. düşünün, aref hobbitköy'de yaşasa peygamber olurdu artık... böylece gandalf'ın planı başarıyla ilerlemeye devam etmiş.

    "gözüne frodo'yu kestirip onu tehlikeli bir yolculuğa zorladı"
    sauron'a ait olduğu iddia edilen yüzük kitapta aktarıldığı gibi değil asla. tam anlamıyla imitasyon. nazgül çetesi ise gandalf'ın parasını bizzat kostumlerine kadar odedigi beyogludaki figuranlar kahvesinden cagrilma adamlar. yüzleri gözükmüyor nasılsa. hobbitler, frodo saf adamlar zaten. iki bardak çaya, bir tane elmaya tav olan tipler. neyse, gandalf bunları galeyana getirip hadi gidin ben arkanızdan geliyorum diye gazlıyor. bilbo da artık bunadığı için, farkına varamıyor tabi bunlara. neyse bu gandalf hobbitleri gonderdikten sonra, gece gizlice hobbitlerin evlerine girip üç beş altın araklıyor. kitaba gore, gandalf sarumana gidiyor. yalan. araları bozuk zaten... gandalf caldigi altinlarla dogruca moria'ya gidiyor. balrog'u arıyor iki gün. üçüncü gün balrog'u buluyor ve şeytani planının son aşamasını devreye sokuyor. balrog'a arakladığı altınları verip köprüde yalancıktan dövüş benle diye anlaşıyor.

    "gandalf balrog'la anlaştıktan sonra hızlıca elrond'un mekanına gitti"
    gider gitmez elrond'un terzisine bir tane beyaz kıyafet yaptırır gizlice. saklar. neyse, hobbitler gelir. yazık, garipler dünyayı kurtardıklarını sanıyorlar. gandalf onceden kulis, lobi calismasi yaparak butun cuceleri, elfleri, insanları once birbirine dusurur. cunku o anlasmazlikta saf ve gaz frodo "ben gotururum yuzugu" diyecektir. gandalfin onunde hiç bi engel kalmaz. sonra babacan triplerine girerek butun ırklardan kafasına gore temsilci seçer, mesela aragorn gandalf'ın adamıdır... alırlar yüzügü cikarlar yola. gandalf bilerek ipe sapa yollara goturur kafileyi. amacı moria'ya gitmektedir. dikkat edersenir, has adam boromir hep karşı çıktı ona... aragorn ikili oynadi hep. adamıydı cünkü. neyse, içeri girerler, içerisi zaten ork goblin falan kaynıyor. oh mis. tam gandalflık ortam. koşarak kopruye giderler ve o sahne olur.

    "iki hafta moria'da mı saklandı?"
    balrogla kapışır. bu bir danışıklı dövüştür. hatta kavga biter, balrog dusmeye başlar. gandalf orada koşup gidecegine koprunun yanında iki saat sırıtarak nasıl da yendim triplerine girer. işte alt taraf ucurum. kaçıl şöyle. yooook. kaçar mı? balrog bunu tuttugu gibi aşağı çeker. kuyu karanlık zaten. nereye gittikleri belli değil. aragorn gandalf'ın ajanı oldugu için frodonun yas tutmasına bile izin vermez dikkat ettiyseniz. hemen ikileme hesabındadır. yoksa frodo dönüp gandalf'ı bulacak. gandalf aşağı düşmemiştir. orası hep dijital efekt. aslında orası bir platform. gandalf iki hafta orada saklanarak geçiriyor. güya öldü... ölünce beyaz olacak ya!!!

    "gandalf için beyaz olma vakti gelmiştir"
    orta dünya mordor'un sıcak tehlikesini hissederken, gandalf sarumanla olan kişisel intikamı için yapmadığı şey kalmamıştır. boromir reyiz de bu gandalf'ın yüzünden ölmüştür. aragorn bilerek boromir'i dışlamış, legolas ve gimli'yi kışkırtmıştır. cunku oradaki tek delikanlı adam boromir'dir. neyse, aragorn boromir'in öldüğünü gandalf'a bir şekilde haber verir. kartal var ya uçan, haah onla. gandalf elrond'un terzisine diktirdiği beyaz elbiseyi giyer artık. kartalın tepesine biner ve kankası oldugu ent'lerin yanına gider. orada da ent'leri saruman'a karşı kışkırtır. yok efenim, ormanları kesiyormuş, yok efenim isengard nehrinin üzerine koprü dikecekmiş... yalanlar dolanlar. tesadüf odur ki, bizim pippin ile adını şimdi hatırlayamadığım kankası uruk hai'lerce kaçırılmıştır. o kargaşada bu bi metrelik veletler bir şekilde ellerinden kaçıyor bunların. orası çok saçma bence de. neyse, gandalf bunların geldiğini gorunce artizliğini yapar. sonrası malum.

    "o beyaz kıyafetin eru iluvatar katında hiçbir değeri yoktur"
    gandalf arkasına yine herkesi almıştır ve saruman'dan kişisel intikdıbını almak üzeredir. sarumanın yanındaki grima solucandil de gandalf'ın ajanı oldugu için plan tıkır tıkır yürür. evet, gandalf saruman'ın aklığını kıskanan, çirkef, düzenbaz, haysiyetsiz bir adamdır. üstündeki beyaz elbise tam anlamıyla bir imitasyondur. elf terzilerin el yetenegi iyi oldugundan iyi beceriyorlar bu işi. kapalıçarşı mübarek... gandalf milyonları arkasına aldığı için, aragorn'a verdigi sozu de tutma amacıyla isteksiz de olsa mordor'la savaşa tutuşur. sauron her şeyi görendir, gandalfı elbet kıstıracak ve sarumanın intikdıbını alacaktır. o yüzden gandalf'ın zaten pek bi seçeneği de yok... gandalf'ın kocaman kartalı oldugu için, muhtemel bir kargaşada zaten kartala binip tüyecektir. hava hoş yani. ama aragorn falan gaz, zeki adam. bi şekilde savaşı kazanıyorlar... tuhaf.

    "gandalf valinor'a hiç giremedi"
    üçüncü cagin sonunda savaşın kahramanları topluca valinor'a giderler. ama gandalf'ın yaptıkları iluvatar tarafından yakından takip edilir. valinor'a giriş vizesi verilmez. kitapta bahsedilmez tabi bunlar. hatta gandalf'ın morgoth'un yanına gönderildiği, mahpus komşusu olduğu söylenir.
    ···
   tümünü göster