1. 1.
    +136 -18
    beyler sakası cok dondu. pm vesilesi ile de onlarca soru geldi. olayı uzatmadan bir iki kelam ederek yanlışları duzelteyim.

    oncelikle suclama: organize suc orgutu tesekkul etmek, uyesi olmak

    organize suc orgutu nedir, yenir mi, icilir mi?

    MADDE 220. - (1) Kanunun suç saydığı fiilleri işlemek amacıyla örgüt kuranlar veya yönetenler, örgütün yapısı, sahip bulunduğu üye sayısı ile araç ve gereç bakımından amaç suçları işlemeye elverişli olması hâlinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, örgütün varlığı için üye sayısının en az üç kişi olması gerekir.

    yani su sartlar aranız organize suc orgutlerinde:

    1- kanunen suç sayılan bir fiili işlemek maksadıyla kurulmalı
    2- araç gereç bakımından suçu işlemeye elverişli olmalı
    3- üyeler arasında hiyerarşik yapı olmalı,
    4- eylemlerde süreklilik bulunmalı,

    gelelim imdb' de 1 puan vermenin hukuki durumuna;

    1- kullanılan 15.000 yakın oy herhangi bir şekilde suç mudur? hayır değildir. en basitinden insanlar beğenmedik filmi ve 0 puan verdik diyecektir.
    maddi unsur açısından: imdb gibi halka açık bir yerde, sadece beğenilerin ölçüldüğü bir yerde bi beğeni bildirmek suç değildir. ayrıca anketlerde kötü oy vermek gibi bir suç tanımı yok TCK' da. lol :=)
    manevi unsur: suç işlemek kastı yoktur.

    2-araç gerek bakımından elverişli olma. suç olmadığı için bunu pas geçiyorum. suç araç gereci yok doğal olarak.

    3- hiyerarşik yapı: işte bir suç örgütünü örgüt yapan en temel özelliklerden birisi ve belki de en belirleyicisi budur. üyelerin arasında hiyerarşik bir yapı yani ast üst ilişkisi kurulmalıdır. bu sebeple çoğu doktrine göre sayısı yüzlerce olan yapılar suç örgütü yapısına girmez. birbirini tanımayan hayatında görmemiş binlerce adam bu anlamda hiyerarşik yapı içerisinde değildir.

    4- süreklilik bulunma. imdb' de şahan gökbakar' a verilen oylar münferit bir iş. bu sebeple de bir suç örgütünün tanımı için gereklilik arz eden süreklilik esasını içermiyor. özetle suç örgütü sadece bir eylemle olunmaz.

    teskkürler: prof. dr. köksal bayraktar
    tesekkurler: doc. dr. umit kocasakal

    tesekkürler: organize suc orgutu yuksek lisans dersi
    ve
    tesekkurler: ceza ozel hukuku dersi
    ···
   tümünü göster