1. 401.
    +1
    abd dışişleri sözcüsü philip crowley'in açıklaması: "Amerika Birleşik Devletleri taraflara sükunet tavsiye ediyor ve karşılıklı gerginliğin azaltılması için her iki tarafla da yoğun diplomasi yürüyütor." Crowley, Nato'nun israil'e karşı harekete geçme olasılığı ile ilgili soru üzerine "Varsayımlar üzerinden konuşamam." yanıtını verdi. Batırılan israil gemisi ve komandolar ile ilgili soruya da "Bu gece akdeniz'de bir çatışma yaşandığını doğrulayabiliriz. Fakat olayın detayları ile ilgili bu aşamada yorum yapmayı erken buluyoruz". cevabını verdi. Amerikan açıklaması hiç sürpriz değil görüldüğü üzere.

    suriye dışişleri bakanı vehid el muhallim: "Suriye olarak bu gece gelişen olaylar karşısında tarafsızlığımızı ilan ediyoruz. Bu tür gerginliklerin ortadoğu barışına zarar vermesinden endişe ediyoruz." açıklamasında bulundu. Bu üzücü bir durum çünkü davutoğlu şam'da istediğini alamamış görünüyor. suriye türkiye'nin yanında yer almayı bu açıklamayla açıkça reddetti.

    israil'den henüz resmi bir açıklama gelmedi. Yapılması planlanan üçlü basın toplantısının ertelendiği konuşuluyor - komando yüklü geminin istihbarat üzerine batırılması israil harekatının sürpriz niteliğine belli ki sekte vurmuş durumda. Ancak ilk vuruşun Türkiye'den gelmesi ne yazık ki israil'e başka bir koz verdi: Şu anda ilk saldıran biz olarak görülüyoruz. israil olayı acilen BM güvenlik konseyine zütürüp Türkiye'ye karşı müeddiyeler isteyebilir.

    Hükümet cephesinden gelen ilk bilgiler, "ilk saldıran Türkiye oldu" şeklinde israil propagandasını elemine etmek için, gemiden ele geçirilen tam teçhizatlı komandoların görüntülerinin dünya kamuoyuna servis edilip, Türkiye'nin aslında kendini savunduğu tezini güçlendirmek üzere planlar hazırlandığını gösteriyor. Yüksek hitabet gücüne sahip Başbakan'ın gecenin ilerleyen saatlerinde ulusa seslenip duygu yüklü ama aynı zamanda cesaret verici bir konuşma yapması bekleniyor. Güvenlik nedeniyle devletin önde gelenlerinin yerleri sır gibi saklanıyor. Halkın paniğe kapılmaması için de şu anda hiçbir haber ajansına gelişmeler ile ilgili bilgi sızdırılmıyor. Ama durum fısıltı gazetesi aracılığıyla kulaktan kulağa yayılıyor.

    Söyleceklerim şimdi bu kadar. Eğer israil BM güvenlik konseyini toplamayı seçerse sıcak çatışma ihtimali en azından çok kısa vadede düşer. Görünen o ki öyle yapacaklar, zaten ellerindeki Türkiye Hamas'ı destekliyor tezini, bir de "gemimizi batırdılar" teziyle güçlendirmek isteyeceklerdir. Durum şu anda bizim açımızdan pek parlak değil. israil zaten her daim arkasında mevcut olan desteği bir de bu şekilde perçinlerse ülkemizin dünyada yalnız kalma riski doğabilir. Suriye'nin savaştan uzak durma kararı da bu durumu destekliyor. Sabır beyler, umalım da herşey yoluna girsin.

    Gelişmeleri size bildirmeye devam edeceğim.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster