1. 1.
    +36 -6
    Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’ nde 11.03.2013 günü yaşanan “Özel Güvenlik” ayıbını, yaşananları, öğrencilere karşı müdahaleyi kınıyoruz.

    Özel Güvenlik görevlilerinin, sorumlulukları ve yetkileri 5188 sayılı kanun ile belirlenmiştir. Söz konusu kanunun 7. Maddesi’ ne göre özel güvenlik görevlilerinin temel amacı kamu sağlığını ve güvenliğini koruyucu tedbirler almaktır. Bu sebeple de istisnai bir hak olarak kendilerine önleme araması görevi verilmiştir.

    Özel güvenlik görevlilerinin kanundan doğan ayrıcalıklı bir yakalama ve/veya güç kullanma yetkisi, görevi veya hakkı yoktur.

    Özel Güvenlik görevlileri her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi ve aynı ölçülerde bir vatandaşlık görevi olarak CMK madde 90’ a göre yakalama yapabilirler.

    Özel Güvenlik görevlileri her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi ve aynı ölçülerde TCK madde 24 ve 25’ e göre zor kullanma hakkı saklıdır ve zor kullanma hakkı konusunda bir kolluk görevi icra etmemesi sebebi ile “Özel Güvenlik Görevlileri” nin istisna teşkil edecek hiçbir hakkı bulunmamaktadır.

    TCK madde 24 ve 25’ e göre zor kullanmanın meşru olabilmesi için:
    - Kanun hükmü yerine getirilmeli.
    - Zor kullanma yönünde yetkili bir amirden emir alınmalı.
    - Meşru müdafaa veya zorunluluk hali olmalı.

    Bu şartlar altında soruyoruz?

    Özel Güvenlik görevlileri 11.03.2013 tarihinde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’ nde anayasal ve Avrupa insan Hakları Sözleşmesi uyarınca en tabi hakları olan kaliteli ve ucuz yemek yeme hakkını dile getiren öğrencilere karşı:

    1- Zor kullanma emrini Özel Güvenlik Görevlileri hangi yetkiliden/ amirden almıştır?
    2- Ortada bir emir var ise bu emri veren kişi kolluk görevlisi yani zor kullanma hakkı olan birisi midir?
    3- Protestocu öğrenciler konuşma yaparken, yani hiçbir fiili saldırıları yokken Özel Güvenlik Görevlileri zor kullanma hakkını nereden bulmuştur?
    4- Bu konuda hiçbir kanıt olmamasına ve katılmamıza rağmen fiili saldırının öğrenciler tarafından başlatıldığını kabul etsek dahi, öğrencilerin yerlerde sürünmesini, yerde yatan öğrencilere adeta bir linç hareketi gibi grup halinde tekmelerle yumruklarla öğrencileri dövmek, ellerinde ekmek dışında hiçbir şey olmayan öğrencilere coplarla vurmak TCK’ da belirtilen “orantılı biçimde defetmek” kaidesinin neresinde yer almaktadır?

    Özetlemek gerekirse 5188 sayılı Özel Güvenlik Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu’ na göre zor kullanma hakkı olmayan Özel Güvenlik Görevlileri 11.03.2013 günü hangi emri yerine getirmiş, neden zor kullanmış ve tüm bunlar yaşanırken orantılı bir güç mü kullanmıştır?

    Buradan yetkililere sesleniyor ve hem protestocu öğrencileri ölesiye döven Özel Güvenlik Görevlileri hem de bu emri verenler hakkında yetkilileri TCK 86 ve 87’ e göre soruşturma ve soruşturma neticesinde ortaya çıkacak şüphelilerle ilgili kovuşturma yapmaya davet ediyoruz.
    ···
   tümünü göster