1. 1.
    0
    ya olum herşey farklı olurdu bir kere, ama 1. dünya savaşı sonrası gibi olmazdı. o dönemin osmanlı hükümeti kucağa oturmazdı. direniş devam ederdi. enver paşa 1. dünya savaşının sonunda kaçtı ama bu savaşta kaçmayacaktı. kaçış planı hazırdı. hükümdar dahil bütün hükümet anadolu'nun ücra köşelerine kaçıcaklardı. ordular dağıtılmayacaktı. gerilla mücadelesi başlıyacaktı. çünkü almanya daha sağlamdı avrupa'da. ama hiç kolay olmazdı. osmanlı tamamen yok olacaktı. yani kukla bi hükümet olmayacaktı. daha fazla kan dökülecekt. otorite kaybolacaktı. belkide isyanlar çıkacaktı. ordular kontrol edilemeyecekti.

    imkanlar kurtuluş savaşı türkiye'sinden daha fazlaydı belki ama düşmanlar daha fazla ve daha taşşaklıydı. ruslar doğudan çekilmyecekti öncelikle. çar güçlenecekti. ingilizler dağılan osmanlı ordularının ardından büyük akınlarla katliamlar yapıcaktı. ruslar doğuya ebediyen yerleşecekti. yani anlıyacağın züte büyük bi kazık girecekti. ayrıca askeri kadronun başarısız gidişatını ve hainlik potansiyeli olabilecekleri düşünürsek, ittihatçılar mücadeleyi yarım bırakacaklardı. çünkü istanbul'un düşmesi almanya'nın gücünü yitirmesine sebep olacaktı. enver paşa başta korkacaktı. mücadeleyi bırakacaktı. lider olmayı devam ettirebilir miydi.. orası bilinmez.

    ama tabii, savaş heryerde devam ediyordu. belkide kurtuluş savaşı gibi zorlu olmaz düşüncesindeyim.. ama bu küçük bi ihtimal. ruslar çok büyük bir etken.

    hem sadece türkiye olarak düşünme, rusya'da ki devrimciler destekçi kaybedicekti. en büyük emperyalist yardıma gelmişti, zalim çar'a. dünya üzerinde ve tarihinde de büyük bi etki yaratırdı. rus devrimini etkilerdi. ingilizleri öyle basit algılama şayet çanakkale'yi hiç zorlanmadan geçselerdi emin ol ne rus devrimciler ne de türkler ingilizlere karşı gelebilirlerdi.

    kahramanlıklar yaşanırdı elbet. ama bir sonuç alınamazdı. çanakkale'nin kazanılması öyle basit bir şekilde geçiştirilemez yani. çok önemli bir zaferdi.
    ···
   tümünü göster