1. 26.
    +3 -2
    moğollar türk değildir diyenlere ithafen (@40 ve @44 de çok önemli bilgiler var!):

    türk ırkına mensup kişiler yalnızca 2 tane içinde "türk" adı bulunduran devlet kurmuşlardır. bunlardan birisi göktürk diğeri ise türkiye dir. diğer türk kavimleri kurdukları devletlerin isminde türk kelimesini kullanmamışlardır. günümüzde ki türk devletleri: bosna, türkiye, kıbrıs, azerbaycan, kazakistan, türkmenistan, özbekistan, baskurtistan, kırgızistan, moğolistan, yakutistan ve buna macaristan da eklenebilir. moğol kelimesi ilk kez cengiz han ın kurduğu moğol imparatorluğu devletiyle ortaya çıktı. şuan moğol halkı olarak adlandırılan, çin kaynaklarında ise "beyaz türkler" olarak geçen sizin bahsettiğiniz moğol kelimesi sadece bir devlet adıdır. birkaç örnek vereyim. mesela türkler selçuklu devletini kurdu adı selçuklu, belki halkta selçuklu halkı olarak adlandırılmıştır fakat aslında selçuklu devletini kuran da selçuklu halkı da türktür. kazakistan için de geçerli. en basiti anadoludaki türk beyliklerinden osmanoğulları osmanlıyı kurdu. osmanlı diye birk ırk yoktur, ırk türk'dür fakat devlet adı osmanlıdır.

    daha farklı bir örnek vermek istiyorum. cengiz han türkçe konuşurdu, ordusunun yarısından fazlası türktür. ordu komutanlarının tamdıbına yakını türktür. moğol imparatorluğu ağırlıklı olarak uygur türkçesini konuşmaktaydı. hepiniz tarih derslerinde eski türk devletlerinin içinde " altın orda devleti " diye bir şey duymuşsunuzdur. şu moğollar türk değildir diyen arkadaşlara soruyorum şimdi! sizin moğol diye bildiğiniz cengiz han ın oğlu neden türk devleti diye bilinen altın orda devletini kursun? ben şimdi türküm ve gidip bir ingiliz devleti kuruyorum, nerede bunda mantık? sizce neden moğol olan birisi türk devleti kursun. inanmayan altın orda devletinin kurucusunun kim olduğunu wikipedia dan bakabilir. kurucusu cengiz han ın oğlu cuci han dır. kendinize gelin beyler. izmir den, gobi çölüne kadar bütün o görüğünüz topraklar türkistan coğrafyasıdır ve halkı türk asıllıdır. gibtirip gidebilirsiniz şimdi.

    kaynak: 2. türk tarih kongresi mustafa kemal atatürk başkanlığında yapılan kongredir. kongre tarihi 1936 dır ve yazdıklarımın aynısı kogre de konuşulmuştur. araştırabilirsiniz..
    ···
   tümünü göster