1. 1.
    +1
    kurtuluş savaşı hakkında, ve 20. yüzyılda osmanlı hakkında bilginizi genişletmek için anılarını okuyabilirsiniz. ayrıca, o dönem istanbul hükümetine bağlı bazı namussuzların nasıl ihanet ve hainlik içinde oldukları hakkında fikir verebilir.

    http://www.idefix.com/kit...?sid=VV3O1S4XAC7CBQ9XI785

    otobiyografisini yazmıştır kendisi. vardı bende kitabı ama kaybettim.

    hatırladığım kadarıyla hayatı şöyle; istanbulda büyümüştür. o küçükken abdülhamit iktidardaydı. ergenken abdülhamit aleyhine bir takım eylemlere karıştığı için başı ciddi belaya girer. malum, abdülhamit in hafiye denen ihbarcılarından çok vardı, bunlar padişahın ve rejimin aleyhine faaliyette bulunan insanları yakalamak ve yakalatmakla görevliydiler. kendisi gözaltına alınır. ailesi bunu kaldıramaz, bir nevi gibtir git der. bu da yahudinin biriyle anlaşır, kaçak bir şekilde ingiltereye giden bir gemiye girer. yahudi bunu kandırmıştır. gemide olduğu ortaya çıkar, sonra tayfa ve özellikle kaptan bunu çok sever ve evlat edinir.

    geri kalan kısımda ingilterede büyür. bu sebepte cockney aksanı denilen aksana sahiptir, konuşması ingilizlerden ayırt edilemez. sevgilisi sebebiyle bir kavgaya karıştıktan sonra sağlam bir taksörü yere serer. komiser üvey babasını tanıdığı için ceza almaktan yırtar. sonra taks kursu gibi birşeye yazılır ve iyi bir taksör olmaya başlar. sporla bayağı ilgilidir. ayrıca londra mafyasıyla ilişkisi olmuştur. kumar oynamayı ve daha da önemlisi, kumarda hile yapmayı çok iyi bilmektedir. bir dönem scotland yard(londra polisi) hesabına çalışır, bir insan ticareti çetesinin çökertilmesine yardımcı olur.

    1. dünya savaşı başlayınca türkiyeye döner. askere alınır, eğitimden sonra ihtiyat zabiti, yani günümüzdeki deyişiyle yedek subay olur ve çanakkale muharebesine katılır. anlattığına göre çadırında step hareketleri yapıyormuş bir gün, atatürkle göz göze gelmiş. atatürk gülmüş buna. her neyse, sonra şarapnel parçasıyla yaralanmış, 2-3 ay izin verilmiş ama bu geri gitmek istememiş. izin süresini geçirmiş. sonra bir gün yakalanmış, ama çok üst seviyede ingilizce bildiği ve eğitimli olduğu için harcamak istemezler bunu, teşkilatı mahsusa da işe alınır. bir dönem sansürle, istihbaratla falan uğraşır. ayrıca istanbulda bir casusu yakalatır. sonra enver paşa bu ve birkaç kişiye daha arabistanlı lawrence ı öldürme emri verir. bu da o sebeple güneydoğuya gider ama eli boş döner. o sırada savaş biter.

    savaş bitince istanbulda bir süre boş boş gezer. taks turnuvalarına katılır, abd deniz piyadelerinin şampiyonunu taks maçında yenmiş. bir gün bir kavgaya karışır ve yanındaki arkadaşı bir fransız askerini bıçaklar. bu da istanbuldan kaçmaya çalışırken sahte pasaportla yakalanır ve hapise atılır. ondan sonra çanakkale yakınlarında bir esir kampına gönderilir. oradan firar ettikten sonra batı anadoluda kuvayi milliye için mücadele etmeye başlar, kuvayi milliye ile istanbul hükümetinin eşkiyaları arasında geçen bazı çatışmaları anlatmaktadır, yine istanbul hükümetinin köpekleri tarafından öldürülen köprülülü hamdi beyi tanımaktadır. bu sırada telgrafta atatürkle görüşmüş, bölgedeki milli güçlerin gücü ve mevcudu hakkında bilgi vermiştir.

    yunanlılar gelince anadolu içine doğru kaçmış, sonra ankaraya gelmiştir. atatürk kendisine yunan ordusu hakkında bilgi vermesini söyleyerek onu izmire yollar. bu arada nasıl tam bilmiyorum ama rodosa gitmiş, orada kumardan ciddi şekilde para kazanmış, daha doğrusu krupiyeyi hile yapmaya ikna etmiş payını vererek. tekrar izmire dönünce bir amerikalının pasaportunu çalar, onun yerine geçer. bir süre böyle casusluk yaptıktan sonra bir gün çerkez ethem ile karşılaşır. ethem bunun kendisini öldürmeye kalktığını düşünür, onu ihbar ve deşifre eder. sonra kendisi yakalanır. neredeyse idam cezası alır ama bu bekirağa bölüğü isimli cezaevinde tutukluyken idam edilmez, yunanistana yollanır ve unutulur. zamanı gelince hapiste bir mafya babasının hayatını kurtarır. mafya babası da onu cezaevinden çıkarttırır. bu sırada savaş bitmiştir, kendisi türkiyeye geri döner. atatürk bunu bu sefer trakyaya yollar, ermeni general andranik oradadır, onun ne planladığını öğrenmek ister. andranik kendisine herşeyin artık bittiğini, tbmmye karşı artık bir şey yapacak güçleri olmadığını söyler ve kendisi ankaraya geri döner.

    gerisini bilmiyorum amk kitaptan okuyun.
    Tümünü Göster
    ···
    1. 1.
      0
      Ozet icin saol panpa
      ···
   tümünü göster