1. 76.
    +3
    Aşağı yukarı aynı soru vardı 'müslüman panpalar bir dk gelin amk' başlığında, verdiğim evabı kopyala yapıştır yapıyorum;

    şindi panpa benim aklımın yettiğince durum şu: evet allah her şeyi bilir bundan şüphe edemeyiz.
    aslında bu testi geçemeyeceğini bildiği insanlar dememiz ne kadar doğru olur bilmiyorum, açıkçası ben de böyle düşünüyordum ama şöyle olması daha mantıklı geldi:
    sonuçta her insanın kendi iradesi var ve bilindiği üzere meleklerden(sürekli ibadet eden, iradesi olmayan) varlıklardan daha üstün ve hayvanlardan daha aşağıda olabilecek bir yapıdayız.
    heh şimdi bu bir yanda dursun, diğer yanda da bu konunun asıl kilit noktası kader var, kader.
    kaderi yanlış algılıyoruz panpa. sanki tek bir yol üzerinde kesinlikle olcak tek bir senaryo varmış ve bunu yaşıyormşuz gibi düşünüyoruz.
    fakat öyle değil. kader dediğimiz şeyi 'önünde dört kapı var ve hangisinin nereye öıkacağını bilmiyorsun, onu seç ve ne olacağını gör' olayına benzetiyorum. vardı ya bir ara öyle bir oyun geyiği, aynen öyle.
    kader bize verdiğimiz kararlara bağlı sonuçlar ve yine o sonuçlara bağlı verebileceğimiz kararları sunar. tabii ki bu somut bir olay dil, olamaz da. fakat düşününce mantıklı ve algılaması o kadar da güç değil.
    daha basitçe; aslında kaderimizi verdiğimiz kararlarla kendimiz yönlendiriyoruz.
    tabii ki irademiz dahilinde olmayan şeyler var, orada külli kader ve cüzi kader olayı var.
    fakat irademz dışı olaylara vereceğimiz tepkiler ve sonraki davranışlarımız irademize bağlı.
    bilirsin ki vicdana, teslimiyete, farkındalığa göre kararlarımız kişiden kişiye farklılık gösterir.

    bir de zaman kavramı var. ve bu bizim için geçerli. yani dünyaya göre diyelim ki bin yıl sonra kıyamet kopacaktır fakat bu yaratanın gözünde zamandan öte bir kavram, bilemediğimiz, hissedemediğimiz için bunu açıklayamayız.

    yani; kimin ne yaparsa, hangi tercihleri seçerse cennete veya cehenneme gideceği bellidir. fakat, 'sen cehenneme gitmek için doğdun', 'sen cennete gideceksin' gibi bir durum normal insanlar için yoktur. (cennetle müjdelenenlerden bahsetmiyorum) bunu kendimizin farkında olarak, bize sunulan karar fırsatlarını kendimizce değerlendirerek biz oluştururuz. zaten 'imtihan dünyası' olmasının mantığı da başka şekilde açıklanamaz. şeytanın isyanına binaen bizleri yoldan çıkartma sözünü uygulamak adına bize 'bizmiş' gibi fısıldadığı düşünceler, bizim araştırarak, okuyarak ve düşünerek edindiğimiz kendi düşüncelerimiz ve bize sunulan tercih kapılarına bu düşüncelerle edindiğimiz karar anahtarlarından hangisini oturtup girebileceğimiz şeklinde de açıklamaya çalışabilirim.

    muhakkak ki kusurlu düşüncelerim, yetersiz bilgilerrim vardır. fakat mantığım bunu alıyor ve bu şekilde inanıyorum. sonuna kadar okuyan varsa teşekkür ediyorum.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster