1. 1.
    +10 -2
    burada bu işi bitirelim artık. basitçe açıklayacağım takıldığınız yer olursa sorun.
    1. Canlılık nasıl başladı?
    canlılığın nasıl başladığı evrim teorisinin kapsamındaki bir soru değildir. evrim teorsini sadece canlılığın nasıl geliştiğini araştırır. başlangıcıyla ilgili iki farklı teori var. biyogenez ve abiyogenez teorileri deniyor bunlara da.
    2. Mutasyon
    ilk canlını ilkel bir bakteri olduğunu kabul edelim (bulgular da buna işaret ediyor). bu bakterinin her saat ikiye bölündüğünü düşünelim. kendi kalıtım maddesini eşlemek zorunda. yani bu madde rna ise, iki tane rna oluşturacak ki, bölündüğü zaman her bakteriye bir rna düşsün.
    işte bu kalıtım maddesi eşlenirken bir hata oluyor. bu çok sık olur. bizde her saniye olur bakteriler bölünürken sürekli olur. bu oldukça normaldir. ışık, sıcaklık vs mutasyonu etkileyebilir.
    e mutasyonlu kalıtım maddesini aldı bu bakteri. artık farklı bir özelliği var.
    3. Doğal Seçilim
    diyelim ki inciye bir dişi girdi. ooh. hemen tespit ettik. hepimiz bir şekilde yaklaşmaya çalışıyoruz bu dişiye. umarız insandır bu dişi. farklı yeteneklerimizi gösteriyoruz. e ben hepinizden zekiyim. kız hop beni seçiyor. a ha doğal seçilim. ben dna mı bir sonraki nesle aktarıcam siz sağ elinize.
    peki daha sağlam bir örneğin var mı? var tabi. zürafalar mesela. önceden kısa boylu zürafalar var uzun boylu zürafalar var. kıtlık oluyor alt dallardaki yapraklar bitiyor. e ne oldu uzun boylular avantajlı aç kalmadı. öbürleri öldü. uzun boylular çiftleşti onlar dnalarını aktardı. bir sonraki nesilde işte şimdi gördüğümüz uzun boylu zürafalar oldu.
    4. Adaptasyon
    mutasyon + doğal seçilim = adaptasyon
    ortamda rastgele mutasyonlar geçiriyoruz. bakteriler olarak yani. biri mesela yanlışlıkla küçük minik bir çıkıntı yaptı. e bunu hareket de ettirir. ne oldu? hooop hızlandi. hemen besini bizden önce buldu yedi. e dnasını bu aktarır biz ölürüz. yani bu mutasyonlar yararlı ise seçilimde öne geçer zararlı ise ölür.
    ···
   tümünü göster