1. 1.
    +11
    çünkü kürtçe hukuk dili yoktur. kürtçeyi çok çok iyi bilen bir hukukçu hiç bir şekilde kürtçe ticaret kanunu, ceza kanunu veya borçlar kanunu yazamaz. bunu yapabilmek için kürtçe eğitim veren hukuk fakülteleri açıp kürt hukuk dili oluşturmak gerekir bu da en az 50 yıl alır öyle 2 günde olucak bişey değil ama türkçe eğitim veren hukuk fakülteleri ve türkçe hukuk kitapları belki gereğinden fazla var. kürtçe resmi dil yerine arapça resmi dil tartışması olsaydı mantıklı bir tartışma olurdu çünkü arap hukuk dili var.

    ayrıca eminim kürdistan kurulsa bile en az 50 60 yıl türkçeyi hukuk dili olarak kullanmak zorunda kalır çünkü avrupanın bir çok ülkesinde hukuk dili yaratılmadan önce latince hukuk dili kullanıldı.

    daha önce bdpli bir milletvekili kanadada belçikada çift dil var neden burda olmasın demişti ama kanada ve belçikada kullanılan ingilizce fransızca ve felemenkçe gibi dillerin kendi hukuk dilleri var. o yüzden kanadada hem ingilizce hem fransızca hukuk eğitimi var ve mahkemeler 2 dilde de yapılabilir.

    @20 için edit: kürtçe hukuk dersi vermeleri birşeyi değiştirmiyor önemli olan hukuk dili oluşturup oluşturamadıkları. herhangi bir hukuki terimin ilk önce kendi dilinde karşılığı olması gerekir zaten o yüzden almanlar yıllarca latince kullandılar çünkü almanca yazdıkları şeyler havada kalıyordu. cümleyi almanca yapıp terimleri latinceden aldığın zaman "oyunu save edip bilgisayarı kapatıyorum" demiş olursun. o @24teki gerizekalı da ilkokul terk :D
    ···
   tümünü göster