1. 51.
    0
    Yazının yüzde 10'u hatalıdır.

    --spoiler---spoiler---spoiler--

    Özet: matrix aslinda içiçe geçmiş matrixlerden oluşan bir matrixeption.

    Morpheus neo'yu bulup çıkarmaya programlanmış bir yazılım. Trinity de neo'yla aşk yaşaması gereken yazılım.

    filmde yazılım olmayan, aslında gerçek insan özelliklerini gösteren ve bir virus gibi yayılan(smith'in 1. Filmde morpheusu tutsak ettiği zaman söylediği sözleri hatırlayın), bütün matrixlerden çıkıp hakikate ulaşmak isteyen, platon'un idealar evrenindeki ideaları görmek isteyen, en saf haldeki gerçekliğe ulaşmak için her şeyini vermeye hazır olan kişi ajan smith'tir.

    neo ve diğerleri yalnızca görevlerini yapan(yapmaya mecbur olan) birer programdır.

    edit: kahin de her şeyi ayarlayan abla. 1. Filmde verdiği kurabiyede the one yazılımı yüklü. Verdiği şekerlerde de neo'nun gittikçe bilinçlenmesini sağlıyor.

    merovingian matrixin düzenini sağlayan yazılım. Matrixin en eski yazılımı denebilir. Bunun dedesi mi ne ilk one'mış seçilmiş kişi yani. (Bizim neo 6.)

    anekdot: 3. Filmin sonunda neo'nun metroda gördüğü hintli kız güneşin doğmasını sağlayan yazılım.

    Edit2: smith, neo kendisini öldürene kadar matrixten habersiz. Ölünce kaynağa dönmesi gerekiyor. O zaman tutsak olduğunu fark ediyor ve matrixten çıkmak istiyor. Yolda geçerken bulunan arkadaşın bedenine girip matrixten çıkınca da yine matrixte olduğunu fark ediyor aslında.

    anekdot2: 1. Filmde kırmızılı kadını yapan çocuğun yemek yerken söylediği bir laf var: robotlar gerçek buğday çorbasının tavuk etinin vs. tadını nasıl biliyor da matrixe yazılım olarak koyuyorlar? Belki de çileğin tadı muz gibidir. Veya Yeşil rengi aslında kırmızıdır. işte bu kısımda platon'un idealar evreni vurgulanıyor.

    edit3: içiçe matrixlerin ve aslında gerçek dünyanın da matrix olmasının kanıtı ise neo'nun dışarıda sentinelleri telepatik bir iman powerla gibertmesi ve kör olmasına rağmen etrafı yine de kod olarak görmesidir.

    aklıma geldikçe editlerim.
    ···
   tümünü göster