1. 1.
    +1
    V. Murad (مراد خامس)

    Abdülmecit, annesi Megrel (Gürcü) asıllı Şevkefza Kadın Efendi'dir. Önceki Osmanlı padişahı Abdülaziz'in yeğeni ve sonraki Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in ağabeyidir. Sultan Abdülaziz'in bir saray darbesi sonucu tahttan indirilişinden sonra onun yerine geçmiş (ya da geçirilmiş), 93 gün boyunca tahtta kaldıktan sonra akli dengesinin bozulduğu gerekçe gösterilerek 31 Ağustos 1876'da padişahlık makamından indirilmiştir. Osmanlı tarihi boyunca en az süre yönetimde kalmış olan padişahtır. Tahttan indirildikten sonra birçok siyasi grup tarafından yeniden yönetime getirilmeye çalışılmış olmasına rağmen, bu girişimlerin hiçbiri başarılı olmamıştır.

    veliahtlık döneminde Ziya Paşa, Namık Kemal gibi o devrin birçok şairi ile sohbetlerde bulunurdu. Müziğe de meraklı olan Sultan V. Murat, hem piyano çalar hem de batı müziği dalında besteler yapardı. [kaynak belirtilmeli]Schottich ve Valse bilinen eserleridir. Sultan Vahideddin'in deyişiyle ;
    Biraderi (V.Murat'ı) terazinin bir tarafına, biz diğer yedi biraderi öbür tarafına koysalar birader ağır basardı.

    Osmanli orchestra - Sultan V. Murad Valse in E Flat
    http://www.youtube.com/watch?v=emjwqkJ2Yw0

    V. MURAD MAZURKA
    http://www.youtube.com/watch?v=F7qbRlUepeY

    V. MURAT BALE GÖSTERiSi
    http://www.youtube.com/watch?v=f1f14qehmfo

    v. Murad çok farklı bir padişahtı ; eserleri o dönem bile bir şahaserdi bana sorarsanız.
    Ve savaşla yıkımla anlatılan tarihlerimizde böyle padişahlarımız hep arka planda kalmıştır. Çünkü onlar kan dökmemişlerdir.
    ···
   tümünü göster