1. 1.
    +2 -2
    göktürk devleti türk olmayan bir çok etnik kökenden gelen insanların üzerine kuruldu. bu göktürk devleti içinde yaşayan ve türk olmayan kişilere siz türksünüz diye baskı yapmak değildi. millet birleştirici olan hukuki kavramdır. tabiki o zaman milletin hukuki bir anlamı yoktu. milletin hukuki anlamı fransız devrimiyle geldi. fransız devrimi diye söylememiz fransız devrimine katılan veya destekleyen kişiler arasında sadece fransızların olduğunu ve ırkçı hareket olduğunu göstermez tam tersine birleştirici olan ismin bulunduğunu gösterir. bugün fransada arap, valon, flaman, alman, italyan vs. farklı kavimlerden insanlar fransız devrimi sayesinde fransız milletinin çatısı altında hukuki birliktelik içince yaşamaya başladı. milliyet daha çok akrabalık ve etnik kökene dayalıdır ama millet hukuki bir çatıdır.

    millet kavramı milli devrimle gelir. osmanlıda milletin hukuki anlamı 1908'den sonra geldi o zamana kadar isimlendirmede millet ve milliyet çok karıştı. osmanlı her etnik kökene bir millet gibi bakıyordu çünkü hukuki bir çatıda birleştiremiyordu. bir de britanya örneği var. britanya bir sürü farklı milli devletin üstüne kurulu olan ve bunları birleştiren imparatorluktur ve bu da etnik bölünmeyi engellemek için milli devlet sisteminin işin içine sokulduğu anldıbına gelir. ziya gökalp, meşrutiyetten evvel türk milleti yoktu diyor (türkçülüğün esasları, kitaplar 1) bundan önce osmanlı türk milleti, ermeni milleti, kürt milleti vs. isimlendirmeleri kullanıyordu. 1871 italyan birleşmesinden sonra da massimo d'azzeglio biz italyan devletini kurduk sıra italyan milletini kurmakta dedi. bu da aynı anlamda ikisinin hiç bir farkı yok.

    bir de şu türkiyeli vatandaşlığı muhabbeti var. türk ve türkiyeli arasında ciddi farklar var. eğer ben size ankaralı dersem bunun anlamı sadece ankarada yaşayan insanlar demektir. eğer türkü atıp türkiyeliyi getirirsek hukuki anlamı olan türkü atıp coğrafi anlamı olan türkiyeliyi getirmiş oluruz. aynı şekilde ingiliz milleti hukuken vardır ingiltereli hukuken yoktur.

    eğer andımızı ırkçı faşist cart curt deyip kaldırırsanız millet kavramıyla kavga ediyorsunuz demektir. buna demokrasi denmez salaklık denir.

    edit: bu da yalanına sokuyumculara gelsin

    http://www.aydinlikgazete...-gibi-andimiz-yaniti.html
    ···
   tümünü göster