1. 26.
    +8
    Tamamen Alıntıdır Araştırıp Bunu Buldum Şakirt Değilim Sorgularım Herşeyi. Bahsettiğin Enfal 66 ile alakalı bir kaç mesele vardır. Samimiyetle öğrenmek istediğinizi düşünerek buraya bazı bilgileri naklediyorum.

    Önceki ayetteki mükellefiyet müslümanlara zor ve ağır gelince, Cenâbı Hak, bu ayetle müslümanların üzerinden o yükü kaldırdı. Atâ'nın rivayetine göre ibn Abbas (r.a) şöyle demiştir: "ilk emir inince, muhacirler niyazda bulunarak:

    "Ey Rabbimiz, biz açız; düşmanımız ise tok. Biz gurbetteyiz, düşmanımız ise yurdunda ve ailesi içinde. Biz memleketimizden, mallarımızdan ve çoluk çocuğumuzdan ayrı düşmüşüz, düşmanımız ise böyle değii" dediler. Ensar da:"Biz hem düşmanımzla uğraşıyoruz, hem de din kardeşimiz olan muhacirlere yardım ediyoruz" dediler. işte bunun üzerine, hükmü hafifleten bu ayet indi."

    ikrime de şöyle der: "Müslümanların sayısı az iken, bir müslüman on kâfire veya on müslüman yüz kâfire karşı sabru sebat göstermekle emrolunmuşlardı. Fakat muslümanlarm sayısı çoğalınca, Cenâb-ı Hak, onlar hakkındaki bu hükmü hafifletti.

    Velhasıl âlimlerin çoğu, "Şimdi Allah sizden yükü hafifletti.." ayetinin, önceki ayeti neshettiğini söylemişlerdir.

    Umarım Mesele anlaşıldı... !

    Şunu da Belirtmekte Fayda görüyorum..! Bu tür Ayeti Kerimeleri gerçekten öğrenmek ve aklınzdaki soru işaretleri gidermek için yazıyorsanız Rabbim sizi Mükafatlandırsın, Yok Eğer Başka Amaçla yapıyorsanız yine istemeden de olsa Buradaki Kardeşlerimizin hayrına vesile oluyorsunuz.. Bu vesileler ile Kardeşlerimiz ekgiblerini görme şansı yakalıyorlar Kuranı Kerimle daha çok muhatap olabilme ihtiyacı hissediyorlar Kanımca..!

    Söz konusu Ayetler ile Daha geniş bilgiler Tefsirlerde Mevcuttur. Müracaat ediniz derim..!
    ···
   tümünü göster