1. 1.
    +9 -1
    38- TOKI'NIN 280 TRILYONU ASYA FINANS'A YATIRMASI KONUSU
    Toplu Konut Idaresi'nin (TOKI) Bütçe Yasasi'ndaki "kamu kurumlari, kaynaklarini kamu bankalarinda tutar" ilkesini çigneyerek, 280 trilyon lirasini özel finans kurumu (ÖFK) Asya Finans'ta tuttugu belirlendi. Faizsiz bankacilik yapan Asya Finans iliskisiyle ilgili belge ve dökümanlarin da üzerine "gizli" damgasi vurularak, Erdogan'a iletildigi ögrenildi. Basbakanlik Yüksek Denetleme Kurulu'nun (YDK) TOKI faaliyetleriyle ilgili raporunda, kurum yönetiminin "kamu zararina neden oldugu" sonucuna varildi. Birçok konunun "iz birakilarak" ifade edildigi ana raporun ekinde, Istanbul ve Ankara'da özel firmalarla ortak insa edilen toplu konutlara "özel inceleme raporunda" yer verildi. TOKI, hizli toplu konut üretimi amaçli projelerde "gelir paylasimi modeli" ni esas aldi. Istanbul Halkali, Ataköy, Ümraniye ve Kozyatagi'nda, Ankara Eryaman'da gerçeklestirilen 10 bine yakin konut üretilmesini amaçlayan 10 proje için açilan ihalelerde firmalar, tekliflerini "idareye birakacaklari paylar" üzerinden hazirladi. Ihaleler sonuçlandiginda, geçmis yillarda yüzde 50'nin üzerindeki "TOKI paylarinin" yüzde 25-30 civarina çekildigi ortaya çikti. Bir firmadan gelen istek üzerine, sözlesmelerin "satis hasilatini kullanma yöntemini" düzenleyen hükmünde degigiblik yapildi."Yüklenici, Idare'nin uygun görecegi bir bankada Idare adina TL hesabi açacaktir" seklindeki hüküm "bir bankada veya bir özel finans kurumunda hesap açilacaktir" seklinde degistirildi. Böylece, satis hasilatinin Asya Finans'ta tutulmasinin yolu açildi. Hukuk Müsavirligi ile Idari Mali Isler Dairesi'nin karsi çikmasi sonuç vermedi. TOKI Baskan Vekili Erdogan Bayraktar ise, yaptigi açiklamada, ÖFK'lara yatirilan paranin kuruma ait olmadigini belirterek, "O para bizim paramiz degil. Müteahhitlere "paranizi oraya yatirmayin" diyemeyiz" demisti. YDK, kurum parasinin bir ÖFK'da tutulmasinin, kamu kurumlarinin bütün kaynaklarini kamu bankalarinda tutulmasini (kamu haznedarligi) öngören Bütçe Yasasi'nin 10.maddesi'ne uygun olup olmadiginin belirlenmesini, durumun sorusturma konusu yapilabilecegini ifade etti. Bütçedeki kamu haznedarligi hükmü, istisnai uygulamalar için Basbakan'in iznini sart kosuyor. TOKI'nin ise, Asya Finans'ta hesap açmakiçin izin de almadigi belirlendi.
    NOT: Konu ile ilgili kamuoyunu tatmin edici bir açiklama yapilmamistir. ILAHI BIR TESADÜF!

    39- - THY'DA E-POSTA VE IHALELER KONUSU
    THY'nin, çesitli alim ve hizmetlere iliskin yapmakta oldugu ihalelerin, Kamu Ihale Yasasi uygulamalari disinda, ilginç metodlarla yapildigi ifade edilmektedir. Bazi ihalelerin gerçeklesmeden önce, THY Yönetim Kurulu Baskan Vekili Hamdi Topçu tarafindan bazi isadamlari, bazi kamu görevlileri, bazi gazeteciler, bazi milletvekilleri'ne ihale bilgileri içeren e-postalar gönderdigi ifade ediliyor. Konu KIT Komisyonu'nda THY hesaplari incelenirken gündeme getiriliyor. AKP'LI Hamza Albayrak, Hamdi Topçu'nun E-posta adresinden 40 kisiye gönderilen ve THY tarafindan 19 Nisan-25 Mayis 2004 tarihleri arasinda açilan ihalelerle ilgili bilgileri içeren notlari dagittigi, buna mukabil THY Yönetim Kurulu Baskani Candan Karlitekin'in "Bütün ihaleler davul zurna ile ihale edilir. Bütün ihale duyurularini elimizden geldigince ese dosta gönderiyoruz. Böylece varsa ihale mafyasinin kafasini kiriyoruz" diye açiklama yaptigi ifade edilmektedir. Cevabi aranan sorular sunlardir: " Bu 40 özel kisi kimlerdir? Bunlar, bunlarin yakinlari veya bunlarin aracilik yaptigi yakinlari THY'nin açtigi ihalelere girmismidir? Girmislerse ihale almislar midir? THY ile baglari neledir? Hangi ölçülere dayanarak bu 40 özel kisiye E-posta göndermislerdir? Ihale süreci Internet sitesinde neden yer almamistir? E-posta gönderilenlerin arasinda AKP yakinligi ile bilinen bir gazetenin Ankara Temsilcisi de var midir? Ve yine cevap aranilan bir diger soru; Kit Komisyonu'nda AKP'li bir milletvekili, E-posta ile bildirilen ihalelerin arastirilmasi için önerge veriyor ve bu önerge diger AKP'lilerin oylari ile reddediliyor. Neden? "

    NOT: Hükümetten konu ile ilgili hiçbir açiklama yapilmamistir. ILAHI BIR TESADÜF!

    40- TCDD ISKENDERUN LIMAN BAKIM -ONARIM IHALESI
    Iskenderun Limani sinirlari içindeki yaklagib 11 bin 16 m2'lik kizaklama tesisinin, ilave yatirimlar ile mevcut amacina uygun islerde ve tersane nitelikli olarak kullanilmasina yönelik 1 Nisan 2004 tarihinde yapilan ihaleyi, TESKO Endüstriyel isimli firma aldi ve tesis 30 yilligina bu firmaya kiralandi. TCDD ile TESKO Endüstriyel arasinda yapilan yap-islet-devret sözlesmesine göre, sözlesmeyi takip eden ilk 6 aylik sürede, firmanin aylik kira bedeli olarak 4.7 milyar lira ödemesi ve bu süre zarfinda Liman'a 1 trilyonluk yatirim yapmasi karar altina alindi. TCDD'ye ait kilavuzlama hizmeti veren deniz araçlarinin bakim onarim hizmetlerini eskiden kendi personeli ile gören TCDD, bu hizmetin TESKO'ya devredilmesinin ardindan ilk 6 ayda firmaya 1 trilyon 200 milyar lira ödedi. Buna karsilik firma TCDD'ye ilk 6 ayda kira bedeli olarak toplam 28.2 milyar lira ödedi. TESKO'nun en büyük ortagi Sadik Bal, Reha Denizciligin de ortaklari arasinda yer alan bir isim. Reha Denizcilik, TCDD Izmir Limani yillik 70 milyon $'lik yükleme bosaltma isini ihalesiz olarak, 30 yilligina alan 2 sirketten birisidir. TCDD Izmir Limani olayinda, AKP Eski Bakirköy Ilçe Baskani'nin da isminin yer almis olmasi dikkat çekmektedir. Iskenderun'daki ihaleye sadece TESKO'nun teklif verdigi ve 6 aylik süre içinde tesislere 1 trilyon liralik yatirim yapma sözü vererek isi aldigi, ama buna mukabil söz konusu süre içerisinde bu yatirimin yapilmadigi öne sürülmektedir. Yine ifade edildigine göre, TCDD'nin denize girisi bile sakincali bulunan, 30-40 yillik ekipmanlarini kullanmaya devam eden TESKO'ya yatirim yapacagi için kirada da kolaylik saglandi. Tesisin 23 milyar lira olarak belirlenen kira bedeli, 6 aylik süre için 4.7 milyara düsürüldü.
    NOT: TCDD, konu ile ilgili yaptigi açiklamada yapilan islemlerin usule uygun oldugunu bildirdi. ILAHI BIR TESADÜF!

    41- ÖZÜRLÜLER IDARESI'NIN KITAP IHALESI KONUSU
    Özürlüler Idaresi Baskanligi "Islevsellik ve Sagligin Uluslararasi Siniflandirilmasi" baslikli bir kitap hazirliyor. Nehir Yayinevi ihaleyi aliyor. Ve 21.12.2004 tarih ve 821672 numarali fatura ile 12 milyar 750 milyon liralik faturayi, ÖIB'den tahsil ediyor. ÖIB'nin Baskan Vekili'nin Mehmet Aysoy oldugu, kitabin basimi için olur verenin de, ayni ismin bulundugu, Aysoy'un "AB Sürecinde Özürlüler Politikasi" ve "Geleneksel Sonrasi Toplum Üzerine" isimli kitaplarin, yayinlanmis oldugu basimevinin "açi kitaplar" oldugu ve ÖIB'den ihale alan Nehir Yayincilik ile Açi Kitaplar firmasinin, ikisinin de adresinin "Ankara Cad. Vilayetler Han Cagaloglu-Istanbul" da bulundugu ileri sürülüyor ve yine iddia edildigine göre, söz konusu yayinevinin eski ortaklari arasinda, Devlet Bakani Besir Atalay bulunmaktadir. Iddiaya göre, ÖIB sözkonusu Bakanin eski yayinevini ihalelerde kollamaktadir.
    NOT: Konu ile ilgili kamuoyunu tatmin edici bir sorusturma ve açiklama yapilmamistir. ILAHI BIR TESADÜF!

    42- ENERJI BAKANLIGI AVUKATLIK BÜROSU SÖZLESME KONUSU
    Enerji Bakanligi'nin bünyesinde güçlü bir hukuk müsavirligi ve çok sayida resmi avukatlari bulundugu halde, Enerji Bakanligi'nin dava takipleriyle ilgili olarak bir özel hukuk bürosu ile avukatlik sözlesmesi imzaladigi ifade edilmektedir. Cosar Hukuk Bürosu'nun, bu anlasma geregi, ÇEAS, KEPEZ davasini 1 trilyon 262 milyar lira vekalet ücreti ile almis oldugu ifade edilmektedir. Bakanligin sözkonusu büroya, konu ile ilgili olarak 631 milyar ödemede bulundugu anlasiliyor. Cosar Hukuk Bürosu'nun sahibinin Av.Aydin Cosar oldugu ve Basbakan Erdogan'in Danismani ve AKP Kuruculari'ndan Cüneyt Zapsu'nun da ayni zamanda avukatligini yaptigi ifade edilmektedir.
    NOT: Konuyla ilgili Enerji Bakanligi'ndan kamuoyunu tatmin edici bir açiklamada bulunulmamistir. ILAHI BIR TESADÜF!

    43- MALIYE BAKANI'NIN BEYKOZ'DAKI ORMAN ARAZISI KONUSU
    Maliye Bakani Unakitan'in, Beykoz Çavusbasindaki biri 34 dönüm, digeri 17 dönüm olmak üzere toplam 51 dönüm, 2 B orman arazisini zilyetle üzerine geçirdigi ifade edilmektedir. Bugünkü parasal degerinin 10 milyon $ oldugu ve tapusunun bulunmadigi bu arazinin, Basbakan Erdogan'in Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani oldugu dönemde, 16 Haziran 1997'de zilyetle aldigi söylenmektedir. TBMM Yolsuzluklari Arastirma Komisyonu, raporunda "Orman arazileri, rant gruplari ve arazi mafyalari tarafindan parsellenerek, köy el senetleriyle, orman köylüsüyle hiç ilgisi olmayanlara satiliyor" denilmis idi. Bilindigi gibi AKP iktidari, 2B orman arazileri satislarini kolaylastiran bir yasa çikartmis ve kanun Anayasa'ya aykirilik iddiasiyla veto edilmisti. Kanunun yeniden çikmasi halinde Unakitan'in sözkonusu orman arazisinin de tapu alinir hale getirilecegi ifade edilmistir.
    NOT: Maliye Bakani'nin konu ile ilgili açiklamalari kamuoyunu tatmin etmemistir. Ve iktidar 2B orman arazileri ile ilgili yasayi çikartma gayretlerini sürdürmektedir. ILAHI BIR TESADÜF!
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster