1. 51.
    0
    solculuk: sosyal manada eşitsizliği kaldırılması gerektiğini ve devletin tüm bireylerine devletin sağladığı haklardan haklardan eşit yararlanılması gerektiğini savunan insandır. ilk defa fransız devriminden sonra kurulan meclisteki oturma düzeninden türemiştir.

    ülkücüler: türk-islam sentezini savunan ve sadece türkiyede bulunan insanlardır.

    türkçüler: sağcı değillerdir çünkü sağcılık terimi yine fransız ihtilalinden sonra kurulan meclisteki oturma düzeninden türemiştir. bu mecliste sol tarafta oturan grup daha fazla adalet ve eşitlik isterken sağ tarafta oturan grup düzenin olduğu şekilde gitmesini istemiş değillerse bile değişimden, adaletten ve eşitlikten yana çok fazla talep dile getirmemişlerdir. bu bilgilerin ışığında türkçülük, türk ırkını diğer ırklardan üstün gören ve orta asyadaki tüm türk ırklarını aynı çatı altında toplayıp türk devleti kurmak noktasındaki fikirleri benimseyen (bkn:turancılık) kişilerdir.

    ümmetçiler: solcu değillerdir ne fikirsel ne de eylemsel manada solcu olmalarına imkan yoktur. solcu eşitlik adalettten yanayken ümmetçiler bu eşitlik ve adaletin ön koşulu olarak ümmet mensubu olmayı koşarlar. ümmetçiler için aynı dine mensup olmak gereklidir. ırka göre değil dine göre bir oluşumdur. solculuk her insana eşitlik isterken ümmetçiler aynı dine inanan insanları baz alır.

    komünistler: bunlar ilk önce sosyalist olmak zorundalar. dünyadaki sosyalist devletlerin birleşerek sınırlar kalkarak proleterya öncülüğünde komünizme geçilmesi gerektiğini savunurlar (bkn, das kapital, komünist manifesto)

    atatürkcüler; atatürkcülük, atatürkün altı ok ilkesi çercevesinde hareket eden insandır daha fazlası değil. bunun içinde sosyalizmi de bulursun milliyetçiği de.

    kürtçüler; böyle bişey yok. kürtçülük diye bir ideoloji yok.

    @1 sana sesleniyorum; bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma.
    ···
   tümünü göster