1. 1.
    +1
    panpa geçen sene history of civilization aldım. aklımda kalanları paylaşayım, ama sen yine de tekrar araştır tabi.

    @12 bayağı haklı. amerikanın kökü zaten ırkçılığa dayanıyor. çünkü beyaz ırk yeni topraklara (age of exploration) yerleşerek buradaki yerlileri köleleştiriyor. bu köleler kahve, palmiye yağı, kakao, tütün ve şeker gibi değerli tarım ürünlerini yetiştiriyorlar beyazların emri altında. buna karşılık hayvanlar gibi muamele görüyorlar, mülkiyet hakları yok gibi, karın tokluğuna çok uzun süreler çalışıyorlar vs.

    bu durum uzunca bir müddet bu şekilde ilerliyor, ta ki amerikan iç savaşına kadar.

    amerikan iç savaşında, güneyliler köleliğin kalkmasına karşı duruyorlar. abraham lincoln önderliğindeki kuzey ise köleliği kaldırmak istiyor. mesele şu: kuzey endüstrileşmiş ve ucuza çalıştırabilecekleri işçi bulamıyorlar. güneyde ise tarım çok daha yaygın. bunlar da kölelerinin özgürleşmesini istemiyorlar çünkü bu köleler kendi emirleri altında zaten bedavaya çalışmaktalar. yani mesele siyahlara haklarını teslim etmekle alakalı bir şey değil.

    @13ün dediğini mutlaka araştır. hem dikkat çekici bir örnek hem de ırkçılık konusunda milat noktalarından birisi sayılır o. sosyoloji dersinde görmüştük biz de.

    hadi kolay gelsin sana.
    ···
   tümünü göster