1. 26.
    0
    @20
    dr.rıza nur’un ahlaksızlıklarına ortak olmak

    atatürk’ün annesi zübeyde hanım’a “genelev kadını” diyen rıza nur, atatürk’ün babası ali rıza efendi hakkında da ipe sapa gelmez iddialar ileri sürmüştür.

    dr. rıza nur, atatürk’ün babasının belli olmadığını, atatürk’ün, ali rıza efendi’nin üvey oğlu olduğunu ileri sürmüştür. nur, kendisinin atatürk’ün yakın arkadaşı ve özel doktoru olduğunu bu nedenle atatürk’ü çok iyi tanıdığını söyleyerek asılsız iddialarının doğru olduğunu kanıtlamak istemiştir. bir de sözüm ona, atatürk’ün, babası ali rıza efendi’den hiç söz etmediğini ileri sürerek, kendince bir çıkarım yapmış ve “demek ki ali rıza efendi atatürk’ün üvey babasıdır” iddiasını ortaya atmıştır. rıza nur, doğrudan ali rıza efendi’ye de saldırmış ve “ali rıza efendi’nin türk olmadığını sırp mı bulgar mı olduğunun da belli olmadığını” iddia etmiştir!

    birincisi; dr rıza nur atatürk’ün yakın arkadaşı, hatta arkadaşı bile değildir.

    ikincisi; rıza nur evet doktordur; ama atatürk’ün doktoru, hele hele özel doktoru hiç değildir. atatürk’ün 1931’den 1938’e kadar gün gün saat saat yanında bulunanların tam listesini “atatürk’ün nöbet defterleri”nde bulmak mümkündür. bu defterlerde gün gün, saat saat atatürk’ün yanında bulunan doktorlar isim isim belirtilmiştir. ancak ne hikmetse özel doktoru (!) rıza nur’dan eser bile yoktur.(33) çünkü rıza nur, atatürk’ün doktoru değildir. bu, rıza nur’un uydurmalarından sadece biridir.

    atatürk hakkındaki iddialarının birer uydurmaca olduğunu bilen rıza nur, anılarını atatürk’ün sağlığında yayınlatma cesareti gösterememiştir. anılarını 1935 yılında britişh museum’a, 1960 yılına kadar yayınlanmamak üzere göndermiştir. yani sevgili iftiracı doktorumuz atatürk’ün ölmesini beklemiştir.

    peki, rıza nur’u bu kadar öfkelendiren nedir? neden atatürk’e bu çirkin iftiraları atmıştır?

    1927 yılında atatürk nutuk’ta, rıza nur’un balkan savaşı sırasında vatana ihanet etmiş olduğunu; herkes vatanı kurtarmaya çalışırken, rıza nur’un arnavutları isyan ettirmeye çalıştığını açıklamıştır.(34) rıza nur, nutuk’u okuduktan sonra 1928 yılında “hayat ve hatıratım” adlı anılarını yazmaya başlamıştır. amacı, nutuk’ta anlatılanları yalanlamak, atatürk’ü lekelemek ve kendisini vatan hainliği ile suçlayan atatürk’ten “acımasız iftiralarla” intikam almaktır.

    amacına da ulaşmıştır!

    rıza nur’un anıları 1967/1968 yılında dört cilt halinde türkiye’de yayımlamıştır. işte bundan sonra atatürk ve türkiye düşmanları rıza nur’un anılarına dayanarak atatürk’e saldırmaya başlamışlardır.

    rıza nur’un “deli saçması” anıları akla hayale sığmayacak zırvalarla doludur. örneğin,”atatürk’ün eşcinsel olduğu, eşi latife hanım’ın kendisinden bu yüzden ayrıldığı ve atatürk’ün onun bunun karısına sarkıntılık ettiği” şeklindeki saçmalıklar rıza nur’a aittir.(35)

    peki, ama kimdir bu rıza nur?

    cumhuriyet tarihinde onun adının geçtiği tek dişe dokunur olay lozan antlaşması’dır. rıza nur, lozan’a giden heyette yer almıştır.

    rıza nur anılarında, “şüphesiz ki ben nevrastenik idim” diyerek bizzat kendisi akıl hastası olduğunu itiraf etmiştir.

    akıl almaz iftiraları, şaşırtan itirafları ve çelişkili anıları dikkate alındığında dr. rıza nur’un gerçekten de akıl hastası olabileceği düşünülmüştür.

    rıza nur’un yüzlerce sayfalık anılarını bir doktor gözüyle okuyan ruh ve sinir hastalıkları uzmanı dr. hasan behçet tokol’un rıza nur hakkındaki teşhisleri dikkat çekicidir:

    “bu kişide bir koğuş hastaya yetecek kadar hastalık var. teşhisim: pgibopatik bir zemin üzerinde paranoit reaksiyon, yani çok ağır bir ruhsal bozukluk tablosu. bu tür hastalar, zekâ fakülteleri tamamen bozulmadığından kısa süreli de olsa olumlu işler yapabilirler. anılarını, son duygu, düşünce ve yargılarına göre değiştirerek, geriye dönüp yeniden kurgulayarak, sanki gerçekmiş gibi nakletmiş ki, bu tutum bu tür hastalara özgü bir telafi ve tatmin yoludur.

    böyle bir hastanın anılarını ve tanıklığını ciddiye almak tıbben mümkün değildir.”(36) doktorun, rıza nur’da belirlediği hastalıklar şunlardır:

    izolasyon: (kendini çevreden soyutlama), depresyon: (ruhsal yavaşlama, içe kapanma, çöküntü), homociksüel eğilimli, obsesif-kompülsiv sendrom: (toz, mikrop korkusu), depresonelizasyon: (aşağılık duygusu), agresif ve hostil: (saldırgan ve kızgın), pgibopat: (kişilik bozukluğu), mitomoni: (yalan söyleme), fabulasyon: (masal uydurma), fanteziler: (hayal ettiği şeyleri gerçek sanma), megolomani: (büyüklük fikirleri), narsizm: (kendine hayran olma), paranoid reaksiyon: (takip edildiğinde sanma duygusu, öldürülme korkusu), egosantrizm: (kıskançlık, herkesi karalama, güvensizlik, devamlı övünme, sahte gurur) görüldüğü gibi rıza nur, gerçekten de bir koğuş hastaya yetecek kadar hastalığa sahiptir.

    rıza nur, devamlı bir uçtan bir uca gidip gelen bir kişidir. balkan savaşı’nda arnavutları ayaklandırır. kurtuluş savaşı’nda milliyetçidir. anılarını yazarken ırkçıdır. anılarında, hem hilafet ve saltanatı kaldırmış olmakla övünür, hem de hazırladığı parti programında hilafet’i kurmak ister. “türk tarihi” adlı kitabında mustafa kemal’in hakkını teslim eder, onsuz zaferin olmayacağını belirtir, “hayat ve hatıratım” adlı anılarında ise olmayacak iftiralar atar.

    cinsi yönden de sağlıklı değildir. kendi anlatımıyla gençliğinde bir kere cinsel tacize, bir kere de tecavüze uğramıştır. sonrasında bir harbiyeliye âşık olmuştur. kadın olmak istemiş, cinsel organını aldırtmayı düşünmüştür.(37)

    dr. rıza nur’un atatürk’e saldırdığı “hayat ve hatıratım” adlı kitabındaki bazı cümleler, onun nasıl bir ruh haline sahip olduğunu tüm çıplaklığıyla ortaya koymaktadır:

    “karımdan şu mektubu aldım: ‘ben burada kendime bir hayat arkadaşı buldum. bunu başkasından duyarak üzülmene imkân bırakmıyorum.’ namussuz karı! sonunda bana boynuz da taktı:(s.l785).galiba bu işte m.kemal’in ve ismet’in (inönü) de parmağı var.(s. 1786)”

    “(karımın) ahlakı da bozuldu. evdeki kızları benden gizli çırılçıplak soyuyor, dans ettiriyor, (s.1346)”

    “bir rus doktor, zampara mı zampara; karının sözüne göre de bizim karıya da sataşmış, (s. 1410)”

    “yataktan fırladım. adam da derhal kaçtı. baktım ki donum kesilmiş. artık uyuyamadım, (s.78)”

    “yaşlı adam tabancasını çekti ve bana: ‘(donunu)çöz, yoksa öldürürüm’ dedi... boğuşma başladı... nihayet bayılıp kalmışım... gözümü açtığım vakit yanımda kimse yoktu, (s.84)”

    “bu çocuğu (harbiyeli) herkesten ziyade sevmeye başladım... görmesem aklımdan hiç çıkmıyor, görsem yüzüme bakmıyor, içimde heyecan duyuyordum... anladım ki bu çocuğa âşık olmuşum... böyle bir aşkın sonu livata (sapık cinsel ilişki) demektir. (s.22)”

    “kadın, erkekten aşağı bir mahlûktur, (s. 1530)”

    “arnavutları isyana teşvik ettiğimi ben kendi elimle yazdım. bu kusur değil, iftiharım sebebidir. bana büyük şereftir (s. 1305)”

    “ahlak ve temiz adetler ve faziletlerin bir kısmı kendiliğinden gitti, bir kısmını da bilerek ben terke mecbur oldum. yalan da söyledim, (s. 105)”(38)

    rıza nur’un anıları taranacak olursa daha pek çok bu gibi üstün özelliğe(!) rastlanabilir.

    işte atatürk’e ve ailesine özellikle de zübeyde ana’ya yönelik akla hayale sığmaz iftiraların sahibi dr. rıza nur... üzülerek söylemek gerekir ki, ülkemizde bilerek ya da bilmeyerek pek çok insan, hatta sözüm ona, araştırmacı-yazar sıfatını taşıyan pek çok aydın, rıza nur’u kaynak olarak kullanarak atatürk’ü eleştirmiştir. kuşkusuz bu tutum büyük bir hatadır. (sinan meydan, atatürk ile allah arasında, “bir ömrün öteki hikayesi”, inkılap kitabevi, 3.bs, istanbul,2009, s.51-67).
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster