1. 26.
    -2
    ortaokullarda, liselerde ya da dershanelerde... tarih derslerine başlanacağı zaman hocanın kendini tanıttıktan sonra söylediği birşey vardır; "tarihi olayları günümüz şartlarında değil, o günün koşullarında ele alın. bugün, bulunduğumuz yerden ahkam kesmek kolay"

    kuran'ın indiği yıllarda arabistan'ı düşünün... çok eşlilik yokmuydu? vardı. akraba evlilikleri yokmuydu? vardı. kölelik yokmuydu? vardı. bu ayet, "allah cariyeyi, kuzeni, yeğeni, konuyu komşuyu, köleyi helal kılmış. ooohh, peygamber de harem kurmuş. çok eşlilik te varmış, ne ala... " şeklinde elbette ki yorumlanabilir. ve o zaman günümüzde de çok eşlilik meşru olur, kölelik meşru olur, akraba evliliği meşru olur.

    ancak azcık beyni olan insan düşünür... kuran neden indi? indiği günün arabistan'ını ve akabinde dünyayı bir düzene sokabilmek için. o günün koşullarında, o günün sorunlarını çözecek şekilde...

    daha köleliğin bile devam ettiği yıllarda nasıl inecekti? "şüphesiz ki nükleer bombalar tüm insanlık için zarardır, ziyandır. böyle zararlı icatlar üretenleri biz biliriz. ve sanmasınlar ki yaptıkları cezasız kalacaktır" şeklinde mi inseydi?

    günümüzden 1500 yıl öncesinde inmiş bir kitap olduğunun farkına varılmadan yapılan yorumlar saygısız birer yorumdan öteye gidemez. allah'ın verdiği aklı kullanıp, kuran'ın söylediklerini günümüze uyarlayın bakalım neler çıkıyor?

    tüm dinler özünde "kamil insan olmayı" emrediyorsa, ve erdemli bir insanın sahip olması gereken özellikler herkes tarafından biliniyorsa, neden kasıyoruz bu kadar? çalma, yalan söyleme, harama bakma, dedikodu yapma, paylaşmayı bil, açgözlü olma, yetinmeyi bil, kalp kırma, büyüğüne saygı göster, küçüğünü sevindir, sev, eşine saygılı ol ve ona ihanet etme, sürekli kendini düşünme... bitti. hayat bu kadar kolay işte. tüm dinler de bu kadar kolay işte... uludağ sözlük , ardilla nick li panpamız bi oku
    ···
   tümünü göster