1. 1.
    +6 -1
    En basitinden Casper'ı düşünün, adamlar bilgisayarlarını piyasaya sunuyorlar, dikkat çekici özellikler söylüyorlar tıpkı "Intel i5 işlemci, 4 GB Ram, 1 GB Ekran Kartı, 750 GB HDD" gibi. Bir de etkileyici reklamlar ile gönülleri fethediyorlar. Fethedilen gönüller en yakın teknoloji mağazasından Casper Nirvana tarzı bir bilgisayar sahipleniyorlar. Eve gidip uzun bir süre kullanıyorlar ancak özellikleri yettiği halde istedikleri performansları alamıyorlar. O özelliklerle açabilecekleri oyunları açamıyorlar. Bunun nedeni ise öncelikle;

    • Intel'i arayıp i5 siparişi veriyorlar, ama verirken işlemci teknolojisini düşürüyorlar ki daha ucuza gelsin. Sözde i5 işlemci ama verebileceği performans en fazla Core 2 Duo'ya denk geliyor böyle bir durumda.

    • 4 GB Ram diyorlar, yeni nesil GTA 5, Crysis 3, COD Ghosts gibi oyunlar zaten minimum 4 GB Ram istemekle kalmıyor; RAM'in veri yolu hızının da en az 1333 MHz olmasını gerektiriyor. Peki kim gidip de görevliye bunda bu kadar RAM var ama kaç MHz veri yolu var diye soruyor? işte müşteri böyle kazıklanıyor. Neden diyeceksiniz, bu 4 GB olan Ram aslında sadece 600 MHz veri yolu hızına sahiptir. Yeni nesil her oyunda donma yaşatır.

    • 1 GB Ekran Kartı diyor; oyunu takıyorsunuz, oyun 512 MB istiyor ama sizin 1 GB'lık ekran kartınız bu oyunu kasıyor. Sebebi basit, Ekran Kartı 1 GB demek, sadece Ekran Kartı'nın kendi üzerindeki Ram'inin kapasitesini gösterir. Ekran Kartının da kendi işlemcisi (GPU) vardır ve de kendi Bellek Hızı. Bu tür bir ekran kartı genel olarak 550 MHz çekirdek hızına, 800 MHz Bellek hızına ve de 64 bit veri yoluna sahiptir. Özellikle veri yolu çok önemlidir ki yeni seri oyunlar en az 256 bit veri yolu ister. işte bu yüzden 1 GB diye sevindiğiniz ekran kartınız hiçbir işinize yaramaz. Ekran kartında asla kaç GB olduğunun bir önemi yoktur, önemli olan veri yolu ve çekirdek hızıdır.

    • HDD'ye gelince isterse 1 TB HDD versin, o HDD'nin yazma hızı performansı çok etkiler. Genellikle bu tür yani sıfır bilgisayarlara 5400 Rpm'de dönen HDD takarlar. Bu da bilgisayarın hızını büyük ölçüde etkiler. Artık günümüzde 7200 Rpm'de dönen HDD'lerden tutun, disk mantığını bırakıp, kart mantığına geçmiş SSD'ler mevcuttur ve normal bir HDD'nin 3 katı daha hızlı şekilde çalışırlar. Yani bir HDD 150 mb/s yazma hızına sahipken, bir SSD 450 mb/s'ye varır.

    • Anakarttan bahsedilmez sıfır bilgisayar reklamlarında, çünkü belirsiz bir marka kullanırlar. Casper, Pegatron adlı bilinmeyen, duyulmayan bir markayı seçer ve anakart tüm bileşenlerinizin buluşma noktası olduğu için çok yorulan bir donanımdır, Eğer anakartınız sağlam değilse bilgisayarınız da bir o kadar çabuk çöker. Anakartta güvenilir bir markaya önem vermelisiniz.

    BUNA GÖRE;

    ister HP olsun, ister Casper olsun, isterse de Exper olsun, sıfır bilgisayarlardan olabildiğince kaçının. Hiç abartmıyorum böyle bir bilgisayara vereceğiniz 1500 ile 2000 arası fiyata OEM Parçalar ile şu şekilde bir bilgisayar toplayabilirsiniz;

    • Intel Core i5 4670k CPU (i5 serisinin en üst işlemcisi)
    • Asus, Gigabyte ya da MSI marka yüksek grafik destekli Z87 Chipset'e sahip Anakart.
    • 8 GB, 1866 MHz RAM
    • HD 7850 2 GB 256 Bit DirectX 11.1 Destekli Ekran Kartı.
    (1000 MHz Çekirdek Hızı, 5000 MHz Bellek Hızı)
    • 700W Power'a sahip MidT boyutunda, soğutmada kaliteli Bilgisayar Kasası.
    (Thermaltake, Cooler Master, Everest gibi markalar)

    insanlarımızın sıfır bilgisayarlara o kadar para verip memnun kalmaması gerçekten üzücü bir durum, o parayı kazanmak için insanlar aylarca emek sarfediyor. Emeğinin karşılığını almalılar. Ben bildiklerimi döktüm, bir hatam varsa kusura bakmayın, siz de paylaşın ve insanları bilgilendirin, bilgisayar alacağınız zaman önce uzun süre araştırın, doğru markalara güvenin, emeğinizi hakedeni seçin, toplama bilgisayarlardan korkmayın.
    ···
   tümünü göster