1. 51.
    0
    @37 de sorduklarıma aldığım cevaplar için teşekkür ederim , çoğu dini tartışmada korunamayan sakinliğin için de ayrıca tebrik ederim

    ancak daha detaylı sormam gerektiğini düşünüyorum , çünkü aradığım cevaplar tanım değildi .

    ---

    öncelikle ; irademiz ile yapacaklarımızı bizim seçtiğimiz , yolumuzu bizim çizdiğimiz konusunda tamamız . o noktada bir lafım yok .

    allah yaptırmıyor , biz irademizle yapıyoruz , o buna karışmıyor ;

    ancak , ne yapacağımızı biliyor . işler bu noktada karışıyor . yani benim bu gün ne yapacağımı , yarın ne yapacağımı , farz-ı misal 10 gün sonra ne yapacağımı , bir düşküne yardım mı edeceğimi yoksa bir kötülük mü edeceğimi biliyor .

    yani benim ömrümün sonuna kadar neler yapacağımı biliyor ise , yine tekrar ediyorum o yaptırmıyor ben yapıyorum ancak o ne yapacağımı biliyor , ömrümün sonuna kadar neler yapacağımı biliyor ise , huzuruna çıktığımda ne kadar günahım ne kadar sevabım olacağını da biliyor demektir .

    değiştirmek senin elinde deme bu noktada , ne yapacağımı biliyor olması değiştirip değiştirmeyeceğimi de biliyor olması demektir , önüme çıkan iki yoldan hangisini seçeceğimi de biliyor olması demektir .

    yani benim huzuruna çıktığımda ne kadar günahım ne kadar sevabım olacağım biliniyor ise , cennetlik miyim cehennemlik miyim in cevabı da biliniyor demektir . en başından beri nereye gideceğim biliniyor demektir .

    o zaman bu sınavın manası nedir ?

    bu sorunun cevabını kendim vereyim : hiç suç işlemeyen bi adamı gidip hapise atsan , sorar neden diye ? , desen ki ben biliyordum senin suç işleyeceğini , olmaz , isyan eder , olacak iş değildir .

    o zaman aynı mantıkla ; bu hayat da sınav değil , olsa olsa en fazla belki bir kanıt ya da isyan etmemek için bahane olabilir .

    şimdi bu çelişki ; kitapta imtihan olarak geçen fakat benim ulaştığım bu sonucun arasındaki çelişki , bu kadar yüce bir gücün kitabında olması ne derece olasıdır ?
    ···
   tümünü göster