1. 1076.
    -1
    @901 dinlendirici gözlük diye bir şey yoktur işin aslına bakarsan. dinlendirici gözlük diye tabir edilen şey aslında + ve ya - 0.25 numaralı camlardır. bunlarında bir optik etkisi vardır. gözün korneada +43 numara, lenste +23 numara olmak üzere toplam +63 diyoptrilik (numaralık) bir kırıcılığı var. sen yakına bakarken; bu ders calısma olabilir ya da başka bir şey. göz yakına baktığı zaman lensteki o +23 diyoptrilik kırma gücü lensin bombeleşmesiyle birlikte +33 diyoptriye kadar çıkar. (bunu sadece lens yapar ve yakını görebilmek için saniseler içerisinde gözün kırıcılığını arttırır. kornea (şeffaf tabaka) her zaman sabittir.) buna akomodasyon denir. akomodasyonu sağlayan silier kas başta olmak üzere kaslar görev görür. devamlı suretle sen yakın çalıştığında kas yorulacaktır bir süre sonra, ağrı yapacaktır. bunun sebebi budur.

    ek bilgi olaraktan yaşlanınca presbiyopi adını verdiğimiz halk arasında yakını görememe olarak bilinen durum yukarıda bahsettiğim göz lensiyle ilgilidir. yaşlandıkça (kusursuz göz için başlangıç +40 yaş) lens bombeleşemez duruma gelir ve yakın gözlüğüne ihtiyaç duyarız. bu durum aynı saçın beyazlaması, dişlerin dökülmesi gibi fizyolojik bir olaydır. yani ben de olmaz inşallah diye bir durum yok. herkes bir gün yakını göremeyecek * (eğer miyopsan ileri yaşlılığında bu senin için bir avantajtır. 40 yaşında yakın gözlüğüne ihtiyaç duymazsın da 50 yaşında duyarsın falan fistan.) fazla detaya girdim. merak ettiğiniz bir şey varsa sorabilirsiniz.

    eğer göz kusurunuz yoksa yani miyop, astigmat ya da hipermetrop değilseniz dahi bilgisayar kullanırken ver plan dediğimiz numarasız "anti-refle" kaplamalı camlar kullanın. bilgisayardan gözünüze gelebilecek zararlı ışınları AR kaplamalı cam sayesinde yansıtmış olursunuz.

    en yakın zamanda bir göz muayenesi olmalısın.
    ···
   tümünü göster