1. 76.
    -1
    @86
    o zaman neden direkmen yönetmek ve her şeyde aracısız kendi emri ve görüşleri olmasını istemedi ve direk başbakan olup devam etmedi? (hükümete olan eleştirilerini bile bir gazeteden(tan gastesi olabilir) takma adla yazdığı eleştirilerde dile getiren bir başkanydı atatürk sırf basının özgürlük bilinci gelişsin diye)
    diktatörler her şeye en ufak şeye bile kendileri karar verirler ve her zaman ön planda olurlar ön planda olmayı severler.
    megalomanlık ve despotluk diktatörlüğün 1. kuralıdır. ama atatürkte bunlar yok. yani en azından dönemin diğer devlet yöneticileri, kurucuları ve menderes, özal,rte kadar yok!

    onun için başkan olmasını örnek verdim.
    elbette başkan olsa bile söz sahibiydi ülkede ama bir başkannın olabileceği kadar bir söz sahibi.

    atatürk ömrünün son yıllarında hep kendisini bilerek geri plana çekmiştir ve dil, dış güçler, türkiyenin imajı ve ekonomi gibi şeylere kafa yormuştur.

    türkiye yöneticilerinin ve türkiyeyi ileride yönetecek kişilerin hep kendi ayakları üzerinde durmasını bilmemelerini, modern devlet olmayı öğrenmelerini, sanat, tarih,kültür,dil,din v.s her alanda çağı yakalayan bir ülke ve ülke insanları olmaları için insanları hep yönlendirmiş hatta bazen iteklemiştir.
    "hep başta durursam her işe ben koşarsam her şeye ben karar verirsem bu insanlar bensiz bi halt edemez" diye düşünmüştür ve ona uygun davranmıştır hep.

    ve bence yanlış yapmıştır. çünkü bu şekilde onun yaşadığı dönemde başkaları tarafından yapılan her hata,her büyük yanlış ondan bilinmiştir bugün maalesef. keşke rte nin bugün yaptığı gibi (her şeye kendi karar vermek, herşeyden anında haberi olmak, telefonda bile konuşulmayacak konuları kendi konuşmak gibi) herşeyde kendi parmağı olsaydı,
    keşke evlatlarını teşvik eden ve gelişimlerini uzaktan izleyen bir baba figürü olmaktan ziyade, top benim ve benim kurallarıma göre oynanacak bu oyun diyen bir çocuk gibi davransaydı.
    belki bugün oyunun kuralları farklı olurdu...
    "ülkede oynanan oyunlar" yerine, kendi oyununu oynayabilen bir ülke olurduk belki...
    ···
   tümünü göster