1. 1.
    +3
    evet beyler yeni bir tartışma konusu açıyorum. the prestige filmini izleyenler bilir, filmde nikola tesla'yı da canlandırıyorlar. filmde bir sahne var. elektriği kablosuz bir şekilde yayarak ampullerin yanmasını sağlıyorlar. ampuller 25 cm aralıklarla dizilmiş ve yerden çıkardığın anda eline aldığın ampul sönüyor.

    caps:
    http://muhendisce.net/wp-.../324354-the_prestige2.jpg

    konuya devam ediyorum: 1899 yılındayaptığı deneyde, yaklaşık 40 km uzaklıktaki 200 lambayı kablosuz elektrik iletimi ile yakıp bir de alternatif akım motoru çalıştırmayı başardı. Tesla’nın hayali, elektriği kıtalararasında iletmekti. Bunun da ancak alternatif akım ile gerçekleşebileceğini düşünüyordu. Bu amaçla, Tesla bobinini tasarladı. Bu çalışmasındaüç amacı vardı: Büyük miktarda enerji transferi sağlayabilmek,iletilen enerjiyi kusursuz bir şekilde izole edebilmek ve yönetebilmek, elektrik akımının yerkürede ve atmosferde yayılımyasalarını keşfetmek. Tesla yere düşen şimşeğin, yerküre üzerinde dalgalar yaratarak iletildiğini ve yerkürenin iyi bir iletken olduğunu gözlemlemişti. Eğer başarabilirse, neredeyse hiç kayıp olmadan Dünya’nın her yerine elektrik iletiminin mümkün olacağını söyledi. Enerjinin havadan olduğu gibi, yerküreüzerinden de iletimi mümkündür. Bu, kablosuz enerji transferiiçin ikinci yöntemidir. iyi bir doğa gözlemcisi olan Tesla, fırtınaları ve şimşekleri incelemişti. Yerkürenin rezonans frekansını hesaplamaya ve bir şimşekte bulunan enerjinin benzeriniüretmeye çalıştı. Amacı çok büyük miktarda enerjinin aktığı,bu süreci taklit etmekti. Deneylerinde 25 metre yüksekliktekibir tahta kulenin üstünde 43 metrelik bir metal direk ve direği nüstüne monte edilmiş büyük bir bakır top kullandı. Tesla’nınyerküre üzerinden enerji iletimini başarıp başaramadığı tamolarak bilinmiyor. Bu çalışmaları gerçekten çok etkileyicidir,ancak kendisinden bir yüzyıl sonrasına hitap edecek “kablosuzelektrik aktarımı” düşüncesi, o dönem kullanışlı bir yöntem olarak görülmemiş. O günlerde kullanım alanı bulunmadığı vetehlikeli bulunduğu için de Tesla’nın fikri destek görmemiş.


    yararlarına gelirsek: beyler kabloya duyulan ihtiyaç bitecek hayatımızda kablo diye bir şey olmayacak literatürden çıkacakdı. eğer gerçekleşşesydi.
    ···
   tümünü göster