1. 1.
    +8 -1
    ticaret yapan bir aileden gelmiyorsanız, benim başıma gelenler sizinde başınıza gelmesin diye bu önerileri yazıcam beyler.
    fedakar abinizi dinleyin kervan yolda düzülür teorisini çürütmeye geldim.

    mobilya dükkanım vardı kapattım. 25.000 lira borç girdi zütüme. 18.000 lira batırdım. millet neler batırıyor buna da şükür.

    şimdi öncelikle devir alacaksanız, dükkanın içinde ki iğne bile sizindir. devir alacağınız dükkanın tozu bile sizindir. bu çok önemli.
    şunu alıcam, bunu bırakmıcam lafları züt ayağıdır. devreden adam sadece ceketini alır gider. bitecek işi varsa onları bitirir.


    • şimdi ki aklım olsa, bana deseler ki, gel kardeşim sana 2000 m2 sudan ucuz dükkan veriyoruz, şalteri aç çalış, yok kardeşim mal sahibini görücem derim.
    Mal sahibini görmeden 1 kuruş vermeyin. Mal sahibiyle görüşün. Bu adam dükkanı devretmek istiyor, bende talibim. siz ne dersiniz diye sorun. kiracının tekliflerine kulak asmayın. devir olursa kira zamlanır vb. laflarına aldırmayın. mal sahibiyle mutlaka görüşün. Belki adamın kafasında başka planları vardır.

    • ondan sonra elektrik ve su sayaç numaralarını alın. borcuna bakın. borcunu soruşturun. elektrik borcu, su borcu olan dükkanı devralmayın. ya da siz ödeyin anlaştığınız fiyattan düşün. örnekse; dükkanı 10.000 liraya devralacaksınız, elektrik+su borcunun toplamı 7.000 lira adama sadece 3000 lira verin. borçları sıfırlayın.

    • Adam size 10.000 liraya devrediyorum diyebilir. Bakalım dükkan 10.000 lira ediyor mu? dükkan içinde ki alet edevat, makinelerin piyasa değerini araştırın. dolayısıyla bildiğiniz işi, bildiğiniz sektörün işini yapın. ben dükkanı alırken adam bana kompresörü 3000 liraya saydı. satarken 1000 liraya zor sattım amk.

    şimdi gelelim daha önemli konuya;

    beyler 1 senelik sermayeniz yoksa hiç bir işe girmeyin. 1 senelik kira paranız olacak. 1 senelik elektrik, su, yemek paranız olacak. 1 senelik muhasebeci paranız olacak. sizin 1 senelik maaşınız olacak. usta, işçi, eleman çalıştıracaksınız bunların 1 senelik maaşları olacak. malzeme kullanacaksınız 1 senelik ortalama malzeme paranız olacak. Elektrik, su, yemek maliyetlerini hiç yazmıyorum bile.

    Bunlar çok önemli. bir ustaya sigorta dahil aylık 2000 lira vereceksiniz yılda 24.000 lira eder. 2 usta 48.000 lira eder. 2000 sizin maaşınız yılda 72.000 lira yapar az değil. aylık 1000 lira kira ödeseniz 12.000 lira, etti 84.000 lira. Sürekli malzeme kullanacağınız bir mesleğiniz varsa aylık kullanacağınız ortalama malzeme sermayeniz de olması gerekir.

    Şunu söylemek istiyorum. Öyle 20.000 liram var, 30.000 liram var. dükkan açayım falan, hüsran olursunuz. ben 1 senelik ticaret hayatımda bunu gördüm.

    Şu da çok önemli. Mutlaka kendinize maaş belirleyin ve sizinde 1 senelik maaşınız olsun. Emin olun bugün ali ağaoğlunun bile maaşı var. Ha o adamın maaşı aylık 100.000 dolardır o ayrı :d ama herkesin maaşı olur. maaşına göre harcamasını yapar.

    Şimdi diyelim 1 senelik sermayeniz var. atıyorum 200.000 lira yatırdınız. dediklerimi yaptınız ve herşey yolunda gidiyor.
    kazancınıza kesinlikle el vurmuyorsunuz. günlük cirolar bankaya. sene sonunda oturdunuz 220.000 lira ciro yaptınız. yediğiniz, içtiğiniz hariç bu sene 20.000 lira kazandım allah bereket versin dersiniz. 200.000 lira ile tekrar yola devam edersiniz.

    bu her sene bu böyle devam eder. öz sermaye böyle büyür. 5 sene sonunda dersiniz ki, bu yıl sermayemi büyütüyorum 300.000 ile devam ediyorum dersiniz. tabi bu arada; aylık, 3 aylık, 6 aylık cirolarınıza bakın, kontrollerinizi yapmayı unutmayın. bu ay zarardayız, ya da bu ay kar edemedik, 3 aylık ciro az zarardayız, ya da kar edemedik diyebilirsiniz. olum 2 aydır zütümüze giriyor der, ona göre bir yol çizersiniz kendinize.

    şirketler, esnaflar böyle büyür. bizim memleketimizde bir çok esnaf bunu yapmadığı için, sene sonunda zararda mı karda mı belli değil. benim gibi binlercesi de kapatmak zorunda kalıyor.

    Fedakar abiniz tükanı kapattı, zütüne girdi.. gelin yazdıklarıma kulak verin, kervan yolda düzülmesin. öpüyorum canlarım.
    ···
   tümünü göster