1. 1.
    0
    1 yıldır istanbulda okuyan bir öğrenci olarak bu yazıyı ele alıyorum. yazıyı devlet yurdunda kalacağınızı hesaba katarak yazıyorum

    • öncelikle arkadaşlar; babanız orta gelirli bir insansa sakın ola ki özel yurt falan düşünmeyin. devlet yurdunun yolunu tutun. devlet yurdu kalabalıktır falan ama temizdir, güvenlidir ve ucuzdur. Günde 7 liralık yemek yardımları vardır, 30 günde 210 lira eder ki bu size inanılmaz bir katkı sağlar. Yurt konusunda bilgi almak isteyen arkadaşlar bana ulaşabilirler, şu an ben de devlet yurdunda kalıyorum.

    •ne kadar para gider?
    devlet yurdunda kaldığınızı ve 2 vesait yaparak okula gittiğinizi hesaba katalım. 180 lira yurt, 100 lira ulaşım 280; hadi sen ona 300 de. 300 lira senin sabit gelirin. Minimum 300 lira harcayacaksın.
    ---
    •yemek konusu
    şimdi yemek konusu tamamen senin yemek zevkinle ilgili. yurtta iki çeşit yemek artık içecek 5 lira falan ediyor. yani yemek yardımı sayesinde neredeyse bedavaya geliyor aylık yemeğin. içiniz yemek olsun devlet yurdunun yemekleri harika. her gün etli yemek, çorba, sulu yemek olmak zorunda; aç kalırım diye düşünmeyin. eğer yemek işini yurtta halledersen kahvaltı ve akşam yemeği için harcayacağın para en fazla 30-40 lira anca.

    yemek konusunun diğer boyutu dışarıda yemek. öğle yemeği sırasında okulda oluyordum ben, o yüzden bir extra gider oluyordu benim için. hamburger, dürüm tarzı yiyecekler ile öğlenleri karnımı doyuruyorum. günde 3 lira de. hafta sonlarını çıkar 60 lira da burdan giriyor yemeğe.

    yani yurtta yemek + öğle yemeği 100 lira tutuyor.
    ---

    barınmak-tıkınma-ulaşım. en temel üç ihtiyacın bunlar. şu ana kadar bu üç temel ihtiyacının hesabını yaptık ve 400 lira tuttu. Yani güzel kardeşim, istanbul diyorsan baban "en az" 400 lirayı gözden çıkaracak.

    temel ihtiyaçları geçtik şimdi extralara:

    extralar üçe ayrılıyor
    1-) kişisel bakım
    şampuan, sabun, içme suyu, atıştırmalık kraker-cips, permatik... yurt hayatının olmazsa olmazları. Yani gidip bimden alacağın ufak tefek şeyler. 50 liran bunlara gidecek ayda. hatta bimdeki party'i beğenmeyip gerçek prigles isteyen bi tipsen o 50 daha da artar. en az 50 diyeli.m

    2-) okul
    okul sizden para almıyor, yani lafta öyle. Ama dolaylı olarak cebine sokuyor eline. Şöyle bir örnek veriyim, hoca derste bi gibim anlatmıyor. Sınav dönemi geliyor, adam okulun yanındaki bir kırtasiye ile anlaşıyor; ders notlarını para ile satıyor. Her iki ayda 50 lira; hadi ayda 25 diyelim buna da; gitti okula.

    3-) sosyal ortam
    üniversitede sosyal ortam hakkında bol bol nasihatlar vermek isterdim ama o zaman yazı aşırı uzayacaktı. ben 5-6 kişilik bir arkadaş grubuna sahip kız arkadaşı olan biriyim. sinama, yemek, alkol derken 200 lira sırf buna gidiyor. yani sosyal yönden aktifsen sıçtın, değilsen iyisin. ha sosyal yönden aktif ama nakit olarak sıkıntılıysan kendi denginde arkadaş seçeceksin; yoksa tutunamazsın.

    ---

    Arkadaşlar işin özeti 800 lira ile krallar gibi yaşarsınız istanbulda. ben çok rahat yaşıyorum 800 liraya. Ama o 800 liralık sultanlık için iki tane şart var

    1-) DEVLET YURDUNDA KAL
    2-) SiGARA KULLANMA

    Bu ikisi tüm paranızı sömürür arkadaşlar. Bu iki koşulu sağlayamıyorsanız ve babanızın emrinde çalışan en az 10-15 işçi yoksa şehrinizde kalın.
    ···
   tümünü göster