1. 1.
    -2
    bahsettiğim 4 koldan yalnızca üçünün herşeyini biliyorum arkadaşlar . kalan bir kol olan romanyotlar sefaradlar ile aynı topraklarda yaşamışlardır ve zaman içinde sefaradların arasında eriyip gitmişlerdir. yunanlılara daha yakın olmaları ile bilinirler. kullandıkları ibranice içinde yunancanın izleri vardır ama üstünde durmaya pek de gerek olmadığını düşünüyorum.
    anlatacaklarımdan birincisi ve sizin en çok ilgilendiğiniz aşkenaz yahudileri yani almanyada soykırıma uğrayıp daha sonra kudüste israil devletini kuran yahudilerdir. aşkenazlar hala israil yönetiminde geniş yetkilere sahiplerdir ve aşkenazlar sizin deyiminizle gerçek siyonistlerdir. tarhte tanıdığınız bildiğiniz çoğu yahudi de zaten aşkenaz yahudisidir. aşkenazlar milliyetçilerdir ve orduda , devletin kadrolarında neredeyse heryerdedirler. sayın netanyahu bir aşkenazdır örneğin. aşkenazlar türkiyenin türkçüleri, ülkücüleri gibidirler israilde. türkçülerin hayal turan ise aşkenazların hayali de kutsal ve vaat edilmiş topraklar üstünde kurulacak büyük israildir. zaten hangi ırkın kendi büyük devletini kurmak gibi bir hayali yoktur ki? büyük israil konusuna daha sonra uzun uzun deyineceğim zaten.
    diğer bir grup ise mizrahilerdir. türkiyede de mizrahiler soyadına sahip bir yahudi ailesi mevcuttur bildiğim kadarıyla. mizrahiler doğulu yahudilerdir. içlerinde sosyalist boldur. israili pek sevmezler ve diğer yahudi kollarına mensup aileler de onları çok sevmez. şahsen benim ailem sefaraddır ve aşkenazlarla akrabalık ilişkileri kurarlarken mizrahilerle sadece arkadaş kalmıştır.
    ···
   tümünü göster