1. 51.
    -1
    evet gelelim balon ekonomilere kardeşlerim. balon ekonomi kavrdıbının ekonomi balonu ile ilgisi olmadığını belirterek başlamak isterim. ekonomik balon basitçe ifade etmek gerekirse gerçek değerinden çok fazla fiyat değişimi gösteren malların ticaretinin yapılmasıdır. ekonomik balonun diğer adı ise spekülatif çılgınlıktır
    balon ekonomi ise daha tartışılması gereken ve makro düzeydi bir tabirdir. bu tabirin tartışmaya açılması ilk olarak ne zaman başladı bilmiyorum fakat en yoğun olduğu fakit şüphesiz ımfnin icra direktörlerinin son toplantısının ardından yaptığı açıklamadır. açıklamanın bir cümlesi balon ekonomiyi tanımlarken aynı zamanda türkiye ekonomisinin brezilya ve dubai ekonomisi gibi bu kapsamda incelenmesi gerektiğini ortaya koyar. türkiye ekonomisinde sermaye girişlerinin yavaşlamasıyla birlikte büyüme hızının da gerileyeceğini ön görüyoruz. ımfnin bu çıkarımı oldukça basit . imfnin burda anlatmak istediği türk ekonomisi yalnızca yurdışından sermaye akımları geldiği sürece büyüye bilen sermaye akışı durulduğunda ekonominin de durulacağı bir ekonomidir. tıpkı dubai ve brezilya ekonomileri gibi.
    elbette her ülke artık yahudi yatırımcıya bağımlı bir haldedir . soğuk savaş dönemi bitmiştir vahşi emperyalizm hedefleri elbette son bulmuştur. artık sömürme yoktur. yalnızca sırtından geçinme vardır ve türkiye de dubai gibi brezilya gibi sırtından geçinilen bir ülkedir. artık san marinodaki ekonomik krizden bile etkilenen bir dünya piyasası mevcuttur fakat türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için bu durum olabildiğine risk taşır. bu durum aslında anarşizm teoreminde bahsedilen kelebek etkisinin ekonomiye yansımış halidir fakat bu kelebek etkisinin en tehlikeli olduğu ülkeler şüphesiz gelişmekte olan, dünya siyasetinde yer almak isteyen ülkelerdir. gelişmekte olan ülkeler için de bu durum en çok türkiyeyi vurur ki bu durum devletin iktidarın siyasi karakteri ile alakalıdır. akp iktidarının halk tarafından en çok benimsendiği ve sırt üstünde taşındığı şu günlerde başbakanınızın israil hükümetindeki aşkenaz yahudileri ile adeta sidik yarıştırır hale gelmesi zaten dışa bağımlı olan balon ekonominize ciddi kayıplar verdirebilir ve verdirecektir de kuşkusuz.
    1980 sonrasında türkiye cumhuriyeti özelleştirme kararı alırken akp ile bu özelleştirmelerde çığır açılmıştır ve bu konuda batıya karşı sizi nasıl kurtardımız ise yazdığım diğer yazılarda aşikardır. kimilerine göre bu özelleştirmeler sizi bizim kucağımıza itti fakat sizler yine de arapseverliğe devam ediyorsunuz. daha kendi çehresini oluşturamayan ve bize bağımlılığını sürdüren bir ekonomiye sahipken arapseverlik yapmanız balon ekonomi kurdıbını anlamamanızdan ileri gelmektedir .
    balon ekonomiyi daha rahat anlamak için örneklendircek olursak türkiyenin dış dünya ile olan ekonomik ilişkilerinin reel sektör açısından bakmak yeterlidir. cari işlemler dengesinin verileri ışığında dış dünya ile olan türk ekonomik ilişkileri şu zaman diliminde nasıl sürdülemez bir hal aldığını rahatça görebilirsiniz. bunun nedeni yalnızca bize bağımlı bir ekonominizin olması değildir yalnızca. ülke içinde en çok para dönen iş kolunun yani inşaat sektörünün devlet eliyle güçlendirilip rakamların şişirilmesi de buna etkendir. inşaat sektörü tek bir işe el attığı vakit yanında çalıştıracağı yaklaşık 250 farklı iş koluna da sıcak para sağlar. böylece ülkede sürekli para akışı varmış gibi görünür fakat bunlar günü kurtarmaya yönelik hadiselerir ayrıca daha önce de belirttğim gibi bu sıcak para akışı arap iş adamlarının aranan paralarının aklanmasına yol açar ki bu israilin ve amerikanın ortak çıkarlarını zedeleyen bir unsurdur. ve ne yazıkki bu ekonomi balonun bu şekilde devam ettiği vakit bir gün patlaması mecburidir. koskoca bir ülkenin ekonomisini bir iş koluna yaslamak yanlıştır ve yalnızca göz boyar.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster