1. 1.
    0
    Hepimizin hayalidir bir ev sahibi olmak ve kira yükünden kurtulmak. Kira ödemek bizim sırtımızda daimi taşımak zorunda olduğumuz bir kamburdur sanki. Son birkaç senedir düşen kredi getirileri ve uzayan vade seçenekleri ile kimilerimiz umutlandırsa da dikkat etmemiz şart olan kimi noktalar var.
    Ev sahibi olmak isteyenler için kredi almak harbiden eskiye kıyasla daha kolay bir hale geldi, lakin unutmayalım ki iş alınan kredi ile bitmiyor. Başka bir deyişle ödeyeceğimiz tek şey kredi taksitleri değil. Başlangıçta çok cazip geliyor, "100.000 TL kredi kullansam ayda 1.450 TL ödeyerek hane sahibi olabilirim. Zati 1.000 TL kira ödüyorum neden hala hane sahibi olamıyorum" diyorsunuz.

    Evet, haklısınız krediler son derece uygun olanaklar ile sizleri hane sahibi yapabiliyor, ama bu konuda son derece şuurlu davranmamız gerekiyor. Dikkat edeceklerimizin en başında ise hane sahibi olmak isteyenler için kredi giderleri geliyor.

    Bankaya gittik ve kredi müracaatında bulunduk, müracaatımız değerlendirmeye alındıktan sonra onaylandı. Her şey hazır, paramızı ve evimizi almaya gidiyoruz, derken o ne bankadaki yetkili kişi kimi giderleri ödememizi istiyor:
    • Dosya Fiyatı
    • Ekspertiz Fiyatı
    • Kredi Tahsis Fiyatı
    • Evrak inceleme Fiyatı
    Yerine ne derseniz deyin - her banka fiyatlar için değişik bir isim kullanabiliyor- bu fiyatların hepsi cebimizi deliyor.
    Tamam dediniz “Parası neyse verelim hanemiz için kredimizi alalım” ve kredi ödemelerinizi yapmaya başladınız. Müracaat ettiğiniz bankada hesabınız yok banka size ödemelerinizi yapmanız için bir hesap açıyor. Ödemelerinizi her ay düzenli yapıyorsunuz, ancak dikkat edin gözden kaçırabilirsiniz. Her ay ödemelerinizle beraber 2, 3, 5 TL bankasına göre değişmekle beraber “Hesap işletim Fiyatı” alınıyor.

    3’ün 5’in hesabını yapmayalım ayda 2 TL ne ki dediniz, ödemelerinizi düzenli olarak bitirdiniz. Başlangıçta hane kredinizi alırken anımsayın borcunuza karşılık almış olduğunuz hanesi ipotek ettirmiştiniz. Şimdi borcunuz bitti ve ipoteği kaldıracaksınız, o vakit “ipotek FEK” fiyatınızı de ödeyin.

    Unutmayalım yeni bir hane almak yeni giderler demektir. Mobilyalarımızı, hane elektroniğini, beyaz eşyalarımızı yenilemek isteyeceğiz, her sene evin vergisini ödeyeceğiz, kiracıyken hane sahibine ödettiğimiz bakım, onarım ve yenileme gibi giderleri biz ödeyeceğiz.

    Konut kredileri uzun vadeli borçlanma manasına gelir, almadan önce ciddi bir tasarılama gerektirir. Fiyatlarının ve giderlerinin iyice araştırılması, Krediyi Ödeme Gücünüzün ayrıntılı bir şekilde çözümlemesi ileride yaşayacağınız sıkıntıların engellenmesini sağlayacaktır.
    Bunların yanında birde güzel ve düzgün bir ev bulma sorunu var. Neyseki bu kadar sıkıntı içerisinde buna kafa yormanız gerekmiyor. Hemen http://www.vizyondenizli.com adresini ziyaret ederek güzel evlere sahip olmadan önce ufak bir araştırma yapma şansı bulacaksınız. Üstelik uzman kişilerle beraber. Denizli emlak daha önce hiç bu kadar yerine oturmamıştı.
    ···
   tümünü göster