1. 1.
    +7 -2
    Başbuğ Timurlenk namıdiğer aksak Timur tarihte gelmiş geçmiş en acımasız komutanlardan biridir ve turanı tam manası ile gerçekleştirmiş yüce hükümdardır;

    doğumunu yaşdıbını pek anlatmak istemiyorum direk gerçekleştirdiği katliamlardan ve askeri dehasından söz etmek istiyorum.

    çok değişik savaş teknikleri ve pgibolojik harp taktikleri uygulamıştır ;

    1370 yılında düşman ülkenin timurlenke gönderdiği elçilere hasta kozunu kullanarak ve ağzına aldığı biraz domuz kanı sayesinde ölüm döşeğindeki bir hasta edası vermiş ve düşman tarafından hafife alınmasını sağlamıştır. Bunun sonucunda ise düşman taraf ağır bir yenilgiye uğramıştır.

    Terek nehri karşısında üç gün karşılıklı aşağı yukarı hareket eden ordusundaki kadınlara asker kıyafeti giydirip aşağı doğru hareket ettirmiş, erkekler ise yukarı kesimden karşıya geçerek düşmanı yenmişlerdir.

    Her devlet gibi feth etmek istediği il hakkında önceden istihbarat çalışmaları yapardı, değerli değersiz tüm istihbaratı ise altınla ödüllendirirdi. Düşman timurlenk’in adını duymadan timurlenk düşmanın ne kadar askeri, techizatı, yiyeceği olduğunu bilirdi.

    ele geçirdiği şehirleri ilk önce yağmalar daha sonra askerleri şehre salardı. Katı bir kural vardı her asker mutlaka bir kelle getirecek… öyle zamanlar oluyordu ki asker getirecek kelle bulamıyordu kendi kölesinin kellesini keserek timurlenke bahşediyordu. bu kellelerden ise devasa kuleler yapılırdı.

    şanlı komutan 1387 tarihinde isfahanı ilhak eder. başka obaları feth etmeye yönelir. Fakat olağan dışı bir durum vardır isfahanlılar timurlenkin yokluğunu fırsat bilerek isyan ederler. Bunu duyan Timur ise hiddetlenir ve ordusunun yönünü isfahana çevirir. isfahana vardığında isyanı bastırması bir bardak su içmesi kadar kolaydır. Fakat isfahanlılar bunun bedelini ödemelidir. şehirdeki 7000 e yakın çocuk toplanır ve bir meydana zütürülür. Aynı şekilde aileleri karşılarına dikilir. Önce çocuklar binlerce atlının ayakları altında ezilir. Daha sonra aileleri parçalanmak suretiyle imha edilir. Rivayete göre ise meydanda yaklaşık 1500 kafatasından 28 kule sayılabilmektedir.

    geldik şanlı Sivas kuşatmasına ;
    başbuğ Timur sivası kuşatır, kan dökmeyeceğine yemin eder Ermenilerden şehri teslim etmelerini ister Ermeniler bu teklifi çekinerekde olsa kabul eder nitekim timurun ordusu o dönem dünyadaki en korkunç ordusudur. Şehri teslim aldıktan sonra Timur büyük bir çukur kazdırır ve tüm Ermenileri o çukura atıp diri diri gömer. söz vermiştinn nidaları arasında Ermeniler can verir. Timurun cevabı ise bir o kadar zeki ve şanlıdır; Kan dökmeyeceğime söz vermiştim.

    sivastan sonra yönünü şam topraklarına çevirir ve şam ı kuşatır. il’in önde gelenleriyle görüşmelerde bulunur nihayet fidye karşılığında canlarını bahşedeceğini söyler.
    ilk etapta 1 milyon dinar fidye ister ; getirirler. Fidye 10 milyon dinar oldu der ; 10 milyonu getirirler, bu fidyenin dörtte biri der. asıl amacı şehri talan edip kelle koparmaktır ve amacına ulaşır. şam’ın en zenginleri ise tüm mallarını verip canlarının bağışlanmasını isterler, bu bankerlere emeviye camisi gösterilir gidin canınıza zeval gelmiyecek diye. Tüm bankerler toplanınca yaklasık 30000 kişi kapılar kapatılarak cami ateşe verilir.

    evet şimdi Ankara muharebesi ve timurla beyazitin karşı karşıya gelmesi;

    Timur tüm askeri dehasını ve stratejisini tüm imkanlarını bu savaş öncesinde sarf etmiştir.
    muharebenin olacağı alanın yakınlarındaki tüm kuyların denetimini almış tüm erzakları talan etmiştir. Bunun yanında beyazitin ordusundaki tatarlar saf değiştirmiştir nitekim sadece tatarlar timurun ordusuna denk gelmektedir. savaş sırasında komutan olan Mehmet çelebi geri çekilmiş.
    has ordusu ile beyazit savaş meydanında yalnız bırakılmış ve ağır bir bozguna uğratılmıştır.
    savaş sonrası tahtına yıldırım beyazıtın kafasına basarak çıkmıştır. Eşini ise saki ve dansöz olarak kullanmıştır. Esir düşen Beyazıt ı kafeslere koyup diyar diyar dolaştırmıştır.

    bu olay gerçekten tarih sahnesine kanlı parmaklarla yazılmıştır. Olmasaymış 2 komutan bir olsaymış dünyanın dıbına koyacaklarmış net.

    ölmeden önceki son sözleri ise ;
    Allah rahmetini üstümden ekgib etmesin, tekbir getirin, Fatiha okuyun ki ruhum şad olsun cenab-ı hak bana iran ve turan’a kanun nizam etmeyi eyledi.

    timurun genel olarak katliamları hep Müslümanların üzerindedir. Fakat bu kadar Müslüman katledip bu kadar ihlaslı olması biraz gariptir.

    he neden Timur avrupaya yönelmemiş çünkü Avrupa kadar rezil ve fakir bir yer yok o zamanlar hep zenginlikler ve yağma peşinde koşmuştur.

    copy paste yoktur ellerimle yazdım hepsini.

    özet: yok işsiz bin bu saatte pc başındaysan oku hepsini

    ccc Tanrı türk'ü korusun ccc
    ···
   tümünü göster