1. 1.
    +8 -2
    evet beyler, önce poker ile başlıyorum, sonra viski içmeyi öğreticem size. en son vilyada gibiştiricem sizi, vilyam var benim.
    neyse, bildiğiniz üzere poker iskambil destesi ile oynanır yani 52 kartla. iskambil ne bilmiyorsanız, yazının devdıbını okumayın. klagib pokerde (başka bir zaman texası da anlatırım ama aynı mantıkta çalışıyor) her oyuncuya 5 kart dağıtılır. oyunumuzun çipsiz olduğunu varsayalım. çip varsa işte yükseltiyorsun yatırıyorsun falan bunlar ayrıntı. asıl olaya gelelim. elimize 5 kartımızı alıyoruz. eğer beğenmediğimiz kartlar varsa bunları atıyoruz (en fazla 4 kart, isterseniz hiç atmaya dabilirsiniz, 0<= atılacak kart <= 4 yani). sonra attığımız kart kadar kart çekiyoruz desteden. yani elimizde yine 5 kart oluyor. şimdi el dediğimiz bu 5 kartı bir dğer elden üstün kılan şey nedir, neye göre hangi kartları atmamız lazım bunları öğreticem :

    bir poker oyununda elinizde aşağıda sayacağım ellerin hiçbiri yoksa elinizde yüksek kart eli var demektir. bu da demek ki, elinizin değeri, elinizdeki en yüksek kart ile ölçülür. her türk gencinin bataktan bildiği üzere, as > papaz > kız > vale > 10 > 9 ... > 2
    yani hem sizin hem de rakibinizin elinde aşağıdaki ellerin hiçbiri yoksa ve sizdeki en yüksek kart papaz ondaki en yüksek kart vale ise siz kazanıyorsunuz.
    şimdi asıl ellere gelelim :

    per :
    per çift demek beyler. yani elinizde bir sayıdan iki tane ve üç tane ilgisiz varsa, elinizde per var demektir. yani 9-9-5-7-vale gibi bir el bu. mesela bu el 9 peri. tabii ki üstteki sıralamaya göre as peri > papaz peri > kız peri > ... > 2 peri

    döper :
    adı üstünde, iki çift. yani bir sayıdan iki başka bir sayıdan da iki ve bir tane ilgisiz olması laızm. yani 5-5-9-9-4 gibi.

    three of a kind ya da türkçe adıyla üçlü :
    beyler bir sayıdan üç tane olacak, iki tane de ilgisiz. 9-9-9-vale-kız gibi.

    straight ya da türkçe adıyla kent :
    kent oldukça basit. elinizdeki 5 kart sıralı olacak, 5-6-7-8-9 gibi. ama kent olması için bu 5 kartın aynı tipten olmaması lazım. (5i de maça olmayacak yani mesela)

    flush (floş) ya da türkçe haliyle renk :
    bütün iskambil oyunlarında renk kırmızı siyah renklerini değil, oyundaki 4 tipi gösterir. yani 52de 4 renk vardır : maça, sinek, kupa ve karo. pokerde renk yapmanız demek elinizde aynı renkten 5 kart olması demek. yani 5 kupa veya 5 maça vs. gibi. (ama bu 5 kart sıralı olmamalı hepsi kupa olan 5-6-7-8-9-10 bir renk eli değildir)

    full house :
    full house demek, 3 aynı 2 aynı demek. vale-vale-vale-5-5 gibi. yani bir sayıdan üç tane bir başka sayıdan iki tane olacak.

    four of a kind ya da türkçe adıyla kare :
    kare, bir sayıdan 4 kartınız olması demektir. yani mesela 10-10-10-10-papaz varsa elinizde bu el bir kare eli oluyor beyler.

    straight flush (düz floş) :
    eğer elinizde sıralı 5 kart varsa ve bu 5 kart aynı renktense straight floş oluyor. yani örneğin, kupa 4, kupa 5, kupa 6, kupa 7, kupa 8 varsa elinizde, bu bir straight floştur.

    floş royal ya da türkçe adıyla koydum çocuğu :
    ingilizce bilenleriniz bilir, royal kraliyet demektir. yani floş royal kraliyet floşu demek. floş royal straihgt floşun özel bir halidir. eğer elinizde aynı renkten olan 10-vale-kız-papaz-as varsa bu bir floş royaldir. toplam 4 tane floş royal vardır. kupa, karo, maça ve sinek floş royalleri. floş royal yapma olasılığınız yaklaşık olarak 600.000de 1dir. genetik hastalık gibi huur çocuğu.

    evet beyler, poker işte bu kadar bir şey. unutmayın vilyamda gibiştiricem sizi.
    ···
   tümünü göster