1. 26.
    +26
    - komünizm sosyalizmin ileri aşamasıdır. haliyle önce sosyalizmi analiz etmek gerekir.
    - sosyalizm de temel amaç üretim araçlarının halkın ortak mülkiyetine sunulmasıyla başlar.
    - örneğin topraksız ve az topraklı köylülere toprak dağıtılır. sonra bu toprağı olan köylülere birleşmeleri ve kooperatif kurmaları özenderilir. kooperatif kuruluncada traktör, biçerdöver gibi tarım aletleride ortak kullanılmaya başlanır.
    - böyle oluncada devlet üretilen malın birim fiyatını belirler köylüden satın alır ve kar amacı gütmeden tüketime sunar. haliylede tarlada 2,5 krş olan karpuzu sen 7,5 dan değil en fazla 2,6 krş dan yersin. aradaki farkta nakliye masrafına gider.
    - sosyalizmde işçinin durumuda şudur. temel hedef herkesin yeteğine göredir. eşit işe eşit ücret ödenir. işçi çalıştığı fabrikanın yönetiminden birebir sorumlu olur. çünkü ürettiği ürün yine kendi alacağı ücrettir.
    - sosyalizmde harcanan emek değer kazanır. yani çalışan daha fazla kazanır. örneğin sırtında taş taşıyan işçi saat başı 15 lira kazanıyorsa, yerleri süpüren bir işçi de saatlik 15 lira alamaz. çünkü yapılan işin ağırlığı farklıdır.
    - sosyalizmde devlet kendi topraklarında doğan her vatandaşının doğumdan ölümüne kadar sağlık, eğitim, barınma, ulaşım ihtiyaçlarını ücretsiz karşılar. eğitim herkesin hakkıdır ve bir ücrete tabi tutulamaz. sağlıkta lüks tüketim değildir ve sağlık hizmeti almak her vatandaş için haktır ve eşit şartlarda sağlanır.
    - seramaye belli kişilerin elinde değil merkezi hükümetin elinde toplanır. dış ticaret, bankacılık, ulaştırma, eğitim, sağlık, güvenlik, kamu ekonomisi dahilinde yürütülür ve bunların belli kişilerin eline geçmesine izin vermez.
    - sosyalizmde para ülke içerisnde az dolanılması sağlanır. piyasada para az bulunur ve kıymeti artar.
    - sosyalizm ağır sanayiye önem verir. ülkede bulunan ve kullanılabilecek bütün madenleri kendisi işler. ülkede bulunan hiçbir yeraltı-yerüstü kaynağın dışarıdan alınmasına karşıdır.
    - yine ülkede yetiştirilen bütün tarım ürünlerininde dışarıdan alınmasına karşıdır.ve zaten bunu da yapmaz.
    - sosyalizmde demokrasi tabandan başlar. önce mahalle komiteleri kurulur. ordan seçilen delege ilçe komitesine gider. ilçeden seçilen ile ilden seçilende halk meclisine gider. çok partili bir rejim değildir.
    - türkiyede sosyalizmin denenmemesinin ve bu kadar mesafeli durulmasının temel sebebi de emperyalizmdir. birleşik devletler sovyetler birliğini kuşatma adı altında yunanistan ve türkiyeye yeşik kuşak projesinde görev vermiş, kredi açmış, provakasyonlar yapmış, kirli bir propagandayla türkiyeyi sosyalizmden uzaklaştırmıştır. bunda da başarılı olmuş türkiye ağır sanayisi olmayan, toprak ağaları, kompradorları, çok az zengini ama çok fazla fakiriyle bir ülkeye dönüşmüştür.
    - komünizm ise sosyalizmin son aşamasıdır. sosyalizmin temel amaçlarından biri de sınıf farkının azaldığı bir ülke oluşturmaktır. ama sınıflar arasında ki çelişkide hiç bir zaman sona ermez. sovyetlerin çöküşünün temel sebebi sınıf farkının bittiğini, artık işçi- köylü diye iki ortak halktan oluştuğuna inanmasıdır. ama bu mümkün değildir. sosyalizm uzun vadeye yayılan bir mücadeledir ve kolaylıkla bir ülkede sosyalizm kurulmaz. komünizm işte burda ütopya haline gelir. çünkü komünizmde herkesin ihtiyacı kadar üretim vardır. ama insan ihtiyacı sınırsızdır. para ilişkisi biter. yani para ortadan kalkar. bu da yakın ve orta gelecekte mümkün değildir. sınırların kalmasını savunur. her insan kardeştir sınıra gerek yoktur der ama öte yandan emperyalizm vardır ve bu tehlike olduğu sürede sınır olacaktır.
    - komünizm yaşanılası en insani düzendir aslında. ama mümkün değildir. çağımız da uygulayabileceğimiz en insani sistem sosyalizm olarak görülmektedir.
    - son bir not: kimse kimseye tecavüz etmez. herkes namusludur. şunu unutmayalım müslüman ülkelerde de sosyalizm uygulanmaya çalışılmıştır. şu anda mevcut sosyalist ülkelerde ki insanlarda en az sizin kadar namuslu ve ahlaklıdır.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster