1. 1.
    +21 -2
    Bundan yıllar yıllar önce, Cemaziyelevvel ayının ilk cuma günü, iki kürt Diyar-ı Bekir'in köpek bağlasan durmaz kırlarında boş boş gezerken ve 'acaba buralarda bir başıboş öşşek bulur muyuz' umuduyla dolaşırken, Memo'nun akılan müthiş bir fikir gelmiş.

    Hemen arkadaşı Haso'ya seslenmiş...

    Memo: La hassoooo, gel hele gel gel

    Haso boğazında biriken irice bir balgamı büyük bir gürültü ile dışarı çıkarıp tükürdükten ve ağzını koluyla sildikten sonra yavaşça arkadaşının yanına gelmiş

    H- La söyle baham, neye cagirisen beni. Yoksa öşşek bildigin bir yer vardır

    Memo büyük bir heyecanla konuşmaya başlamış

    M- La Haso, kaç vakıttır aklımdadır. Biz niye türk olmuyoruz?

    Haso kaşlarını çatmış ve sinirle cevap vermiş.

    H- La Memo senin agzindan çikani kulağın duyir? Manyak mısın oglim. Biz ne deye türk olacakmışız. Sen hem bilmiyormisin onlar foşiktir, onlar bizi ezer. onlar bizi pis kürt deye seslenir

    Memo hince gülümsemiş. Deminden beri ağzında çevirdiği ot parçasını tükürüp uzaklara bakmış. Ve içli bir sesle konuşmaya başmaış (Müzik)

    M- La haso mesele de odur zeten. Biz yıllarca foşik türkler tarfından ezildiiik, oşoğulandıııık. Benim artık canıma tok etmiştir ha. Öşşek gibmekten haydarım kabuk bağlamiştir. Ben ortik moderen olmak istiyorim. Hem sen demi misen mehelledeki bütün gariler türk heriflere vermek için can atir. Düşünsene oglim. Türk olursak öşşek gibmeyeceğiz ortık.

    Haso uzaklara dalmıştır. Hafifce yan yatmış bir şekilde göğsündeki kılları kaşırken yüzüne tatlı bir gülümseme yayılan Haso bir anda doğrulur ve Memo'ya şöyle sorar.

    H-La Memo Türk olirsag Havin avrat bize veriir?

    Memo arkadaşının heyecanlandığını fark ederek büyük bir memnuniyetle cevap verir.

    M- Vermez mi oglim. Havin arvat verir. Zozan avrat verir. Leyla avrat bile verir sen diyirsen.

    Haso havin ile seviştiğinin hayali ile tatlı hülyalara dalar. Uzun bir süre öylece Diyar-ı Bekir'in yakıcı güneşi altında hayallerinin tadını çıkarır. Sonra birden irkilir. Türk olurlarsa eğer ya elektrik faturası ödemek zorundan kalırlarsa? Haso ürkmüştür ama sonra yeniden Havin'in hayali ile avutur kendini. 'Olsun' der içinden, Gerekirse hırkızlık yapacaktır ama o faturayı ödeyecektir. Havin'in hayali ile tatlı tatlı kaşındıktan sonra Memo'ya döner.

    H-La memo, iyi dersin hoş dersin de. Biz nasıl foşik türk olacagız.

    Memo şaşırır. Bunu hiç düşünmemiştir. Nasıl türk olunduğunu bilmiyordur Memo. Hemen çareler düşünmeye çalışır. Ama bulamaz.

    M- Vallah Haso bunu hiç düşünmemişem. ben bilmiyorim ki nosıl foşik olunur.

    Haso kızmıştır. Havin'e kavuşamayacağı düşüncesi ile gerilmiştir.

    H- La memo, herşeyi düşünirsen neye en önemli meseleyi unutursun? Olir mi beyle?

    Memo'nun aklına yine bir fikir daha gelmiştir. Heyecanla arkadaşının elini tutar.

    M-La haso buldi buldi. Nosıl foşik olacagını buldi. Bu işi bilirse ancah Hüso aga bilir.

    H- Hüso aga ne bilecek lo

    M- Sen ne diirsen heval. Hüso agadan başka kim bilebilir ki. O seneler evvel istanbol'a gitmiştir. Orda Foşikler gibi konuşmayı ögrenmiştir. Gençliginde çok gari gibmiştir ho.

    Haso bir an düşünür. Memo haklıdır. Oda duymuştur Hüso ağanın kırdığı fındıkları. 'Zaten bizim oralarda Hüso agaya türk hüso derler' diye düşünür.

    H- Dogru dirsen Memo. Bilirse Hüso aga bilir. Hemen koşak Hüso agaya gidek

    iki arkadaş büyük bir heyecanla Koşa Koşa hüso ağanın yanına gelirler. Hüso aga kahvenin önündeki dut ağacının gölgesine sandalyesini atmış dinlenmektedir. Uzaktan Haso ile Memo'nun koşarak kendisine geldiğini görür. Yavaşca sandalyesinden doğrulur ve kan ter içindeki Haso ile Memo'ya seslenir

    H- Hayırdır Gençler bu ne telaş

    Memo bir yandan sandalyeye dayanmış iki büklüm nefes almaya çalışırken merdıbını anlatmaya çalışmaktadır.

    M- Lo Hüso aga, Derdimizin dermanı sendedir.

    Hüso Ağa: Durun gençler bir soluklanın hele, Anlatın bakayım neler oluyor.

    Haso öne atılır ve heyecanla sorar.

    H- Hüso aga. Tez söyleyesen bize nasıl foşik türk olunur.

    Hüso ağa şaşırır. Nefes nefese kalmış Haso ile Memo'yu süzdükten sonra içinden 'Bu muallakler benimle kafa buluyor' diye düşünür. Aklına bir hinlik gelir.

    Hüso ağa: Haaa türk mü olmak istiyorsunuz siz. Baştan söylesenize yahu. Türk olmanın sırrını herkes bilmez ve herkese de söylenmez. ama siz çok istiyorsunuz galiba türk olmayı

    diye sorar Hüso aga. Memo öne atılır ve sızlanarak anlatmaya başlar.

    M: Vallah çok istemişek Hüso aga. De bize haydi.

    Hüso aga bilgece bir tutum sergileyerek yavaşça anlatmaya başlar.

    Hüso: Türk olmak öyle kolay bişey değildir. Önce istemek, azmetmek gerekir. Her kim ki ağrı dağının zirvesine çıkar ve üç kez 'Ben türküm, ben türküm, ben türküm' diye bağırırsa işte o türk olur

    Haso ile memo sevinçle birbirne sarılır. terden sırılsıklam olmuş vücutlarının birbirine değmesinden hiç rahatsız olmazlar. Hüso Ağaya defalarca teşekkür edip elini öptükten sonra sevinçle yola koyulurlar. Rota bellidir: Ağrı dağı

    Haso önde Memo arkada günlerce yol alırlar. Dağlar, tepeler aşarlar.Kah bir su kenarında mola verip dinlenirler kah çakıl taşın çok olduğu yerlerde tuvalet ihtiyaçlarını giderirler. Haftalar sonra nhayet ağrı ya varmışlarıdır.

    Artık önlerinde tek bir engel kalmıştır. Ağrı... Büyük bir azimle yüce dağa tırmanmaya başlarlar. Tırmandıkça dağ dikleşir. Yalçın yüzünü gösterir bu iki yağız kürt delikanlısına. Ama onlar büyük bir azimle tırmanmaya devam ederler. tırmanırlar, tırmanırlar, tırmanırlar...

    Günler sonra amaçlarına yaklaşırlar. Artık çok kısa bir mesafeleri kalmştır. Haso önde Memo arkada dik kayaları tırmanmaya devam ederler. Ama artık kayalar o kadar diktir ki sürünerek ilerlemek zorundadırlar.

    Ve nihayet zirveye ulaşırlar. Haso son bir hamle ile kendini zirveye çektikten sonra büyük bir gururla bağırır: Ben türküm, ben türküm, ben türküm

    Memo arkadaşına bakar ve gülümser... Onunda türk olmasına saniyeler vardır. Kollarındaki son kalan güç ile kendnini yukarı çekmeye çalışır. Ancak korkunç bir şey olur. Memo'nu ayağını altındaki taş parçası yerinden kopar ve Memo son bir hamle ile tutunduğu kaya da askıda kalır.

    Hemen arkadaşı haso'ya seslenir.

    M- La Haso düşerem. kurtar beni.

    Haso kibirle dönüp arkadaşına bakar. Cevabı nettir:

    "Hasgibtir ula pis kürt"
    ···
   tümünü göster