1. 126.
    +1
    güzel film.. uzay, evren, zaman hakkında önemli bilgilerde veriyor. ama bu bilgilerin bazıları gerçekten çok yanlış..

    bunlardan bahsedelim.. filmi izlemeyenler için spoiler içerir.

    öncelikle filmin başlarında solucan deliği sayesinde evrenin başka bir galaksisine gidiyor bizim ekip.. solucan deliklerinin gerçekten olup olmadığı bilinmiyor. tamamen teori bir durum. ayrıca solucan deliklerinin var olması bugün bilim dünyasının %95'inin red ettiği bir durum.

    karadelik konusunda çok ciddi sıçılmış.. tamam bu konular hakkında bilgisi olmayanlar filmde anlatılan karadeliğe imrenebilir. ama gerçek bunun çok dışında.. bir karadelik güneşin veya herhangi bir yıldızın çekim gücünden milyarlarca kat daha fazla çekim gücü yaratır. bu çekim gücü o kadar yüksektirki ışık bile bundan kaçamaz. sıcaklığı milyonlarca santigrat derecedir.. bir karadeliğin çekim alanı içerisine girerseniz atomlarınız bile parçalanır. ama filmde ekibin gemisi karadeliğin yanında dolanıyor hatta roketlerle onun çekim alanı içerisinden kaçıyor.. karadeliğe yaklaşırsanız zaman sizin için çok yavaş akar. filmde de böyleydi ama gerçekte karadelik yakınında 1 saat binlerce dünya yılı demektir. filmde bu 23 yıl olarak verilmiş.. tabi zaten atomlarınıza kadar bile ayrılacagınız için bunu anlamazsınız.. karadeliğin yakınında hiçbir şey maddesel olarak bulunamaz. ama filmde karadeliğin yanında bir gezegen gösteriliyordu oraya iniliyor falan.. karadeliklerin içinde ne oldu tamamen bir gizemdir. bütün fizik kurallarının çöktüğü bir ortam. bir karadelikte zaman o kadar çok kırılır ki.. şöyle örnek vereyim; diyelim ki bir karadelik içerisine girdiniz ve atomlarınıza kadar ayrılmadınız (imkansız bişi bu tabi), sizden trilyonlarca daha olur.. çünkü her mili saniye arkanızdan bir başka kendinizin geldiğini görürsünüz.. kısaca karadelikler evrenin en güçlü yapısır. 100.000 ışık yılı büyüklüğündeki bütün bir galaksiyi etrafında döndürür. böyle muazzam bir güce karşı roket motoru ile manevra yapıp kaçmak, içine astronot olarak girmek falan.. çok uçmuş nolan burda.

    filmin sonlarında eleman geçmişteki halini görüp ikna etmeye çalışıyo falan ya.. o da tamamen gerçek dışı.. fizikte ve doğa kanunlarında paradoks kesinlikle oluşturulamaz. bu yüzden geçmişe asla gidilemez veya geçmişe hiçbir şekilde etki edilemez.. geleceğe zaman kırılması ile gidilebilir ama geçmişe asla. zaten zaman kavramında aslında geçmiş ve gelecek diye kavram yoktur. çünkü zaman her yerde görecelidir.

    neyse güzel film ama en azından böyle bilim kurgular izlemek güzel oluyor. insanların ilgisi artıyor araştırıyor falan..

    bu arada bu tarz güzel bir film izlemek isteyenler için sunshine (2007)
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster