1. 26.
    +4 -1
    kitap okumak hayatı öğrenmektir.
    yağan yağmur veya koca bir denizi düşün. sence nedirler? biri su damlalarının yere düşmesi, diğeri büyük koca bir su birikintisi mi? hayır. biri evrenin dertlerini insanlar üzerine boşaltması. bir diğeri, deniz. içinde binlerce korsanın acı hikayesini, binlerce denizcinin umutsuz aşklarını barındıran bir hazine. işte, yağan yağmuru bir su damlası olmaktan çıkaran, denizi bir su birikintisi olmaktan kurtaran kitaptır.

    bir dostoyevski romanı düşün mesela. sonra kelimelerini, sonra dostoyevskinin o kelimeleri yazarken neler hissettiğini düşün. ölü bir adamın hislerini hissetmek. garip değil mi?

    kitap okumak hayatı öğretir. bundan seneler önce sabahattin ali'nin kuyucaklı yusuf'u, bana öğretti hayatı ve acılığını. kitap bittikten sonra nefes almakta güçlük cekerek duvarı seyrettim. sonra koydum kafayı.. yarın bambaşka bir insan olacağım dedim. sabah uyandım. evet, o sabahtan itibaren çok farklı bir insan oldum. bugüne kadar.

    bir çok kahpe dosttan iyidir kitap. en azından düşünceleri, size anlattıkları sabittir. dönmez. siz beğenseniz de beğenmeseniz de değişmez.

    jean paul sartre "insan bildikleri kadar özgürdür." diyor. hayatta inandiğım temel sözlerden biridir. karanlıkta daha çok şaşırır insan yolunu. ama aydınlıkta? şaşırmaz. kitap ışıktır aydınlıktır.

    haydi eyvallah panpa.
    ···
   tümünü göster