1. 551.
    +3
    Boyun eğici bireyler stress tepkisi verirler ve boyun eğici sinyaller bu sayede üretilir.

    Pek çok türde stress tepkisi hayati tehditlere karşı oluşur, primatlarda ise sosyal baskınlık hiyerarşisi de önemli bir stress kaynağıdır.

    Sosyal Fobi’deki stresin önemli bir nedeni budur. Sosyal Fobik bireyler daha sonra strese girmekten ve bunun algılanmasından endişelenirler.

    “Sınıfta söz alınca: Kızaracağım, terleyeceğim, sesim titreyecek => Rezil olacağım.” Sosyal baskınlığın düşük algılanmasından endişelenme.

    Peki Sosyal Fobi tanısı abartılıyor mu? Eskiden utangaç olarak adlandırılan insanlar artık sosyal fobik mi kabul ediliyor? 1-Hayır 2-Evet

    Eskiden sosyal baskınlıkları düşük olan insanlar buna göre bir yaşam biçimi oluşturuyor ve daha az stress yaşıyorlardı. Yani SF değillerdi.

    Özellikle kadınlar için soyal baskınlığın düşük oluşu kültür tarafından çok olumlanan “ağzı var dili yok hanım kız” modeline uyuyordu.

    Bu kadınlar haklarını arayamayan yine de kültür tarafından belirlenmiş rolleri içerisinde kısmen rahat edebilen insanlardı.

    Mahallenin içe dönük, az konuşan ve pek göz teması kurmayan, her daim mahcup izlenimi veren esnaflarını hatırlar mısınız?

    Sosyal baskınlığı düşük olan bireylerin bu durumun zaten olumlandığı dergahlarda daha rahat etmiş olabileceklerini de düşünebiliriz belki.

    Günümüzde ise pek çok nedenden ötürü sosyal baskınlığın düşük oluşu doğrudan Sosyal Fobi şeklinde görüntü verir oldu.

    Öncelikle çok kalabalık ortamlarda yaşıyoruz. Sosyal baskınlık hiyerarşisi allak bullak. Bu yüzden de ortam daha çatışmalı.

    iki goril grubunu bir araya getirirseniz bu yeni grupta sosyal baskınlığın tekrar tesis edilmesi kanlı olur. Sonra sabitlenince sular durulur

    Metropol ise insanı sürekli değişen bireylerle etkileşime girmeye zorladığından sosyal baskınlık sinyalleri hep stress kaynağı.

    Diğer bir konu da modern yaşamın bireyi standardize etmesi. Kalite standartları gereği her öğrenci tahtaya kalkacak, derse katılacak vs..

    Sosyal Fobik bireyler bu yüzden genellikle ilk semptomları okulda çıkarırlar. Muazam bir zorlanma kaynağıdır.

    Herkes tahsil yapacak, herkes presentabl olacak, herkes iş yaşamında sunum yapacak… Sosyal baskınlığı düşük olanlara saklanacak yer yok.

    Sosyal baskınlığı düşük olanlar saklanamadıklarında stres tepkisi üretiyorlar.Bu tepkiyi yorumlama biçimleri streslerini daha da arttırıyor
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster