/i/Hikaye

Herkesin bir hikayesi var, ya senin hikayen nedir?
http://intelligence.org/
  1. 1.
    +5 -1
    teori dediğim bi düşünce deneyi gibi bi şey aslında. ayrıntılı açıklanmıştı zamanında lesswrong denilen bi sitede biri tarafından. sonra millet kafayı yiyince silindi gitti. ciddi ciddi pgibolojik sorunlar yaşayanlar olmuş. ben öküz gibi anlatıcam tabii, bodoslama giricem. zaten öyle aşırı derinlemesine bilmiyorum konuyu. bilimkurgu hayranı biriyim, ilgimi çekti sadece. saçma gelebilir, baştan söyliyim ama ciddiye alan çok insan olmuş. benim sadece ilgimi çekti.

    olayın özeti gelecekte olacak olan çok gelişmiş bir yapay zekanın size etkileri aslında. çok gelişmiş yapay zeka geliştirmeye kendisini adamış çok sayıda bilim adamı var. misal konuyla ilgili kurulan enstitü: http://intelligence.org/ bağışlar yapılıyor, paralar harcanıyor, ray kurzweil, peter thiel gibi adamların da desteğini aldığı bir olaydan bahsediyorum. çok insana göre gelecekte, gelecek dediğim baya ileri zamanlardan bahsediyorum, kesin olacak bir şey bu insan beyninin eline verecek olan yapay zeka. yani daha doğrusu insan beyninin esamesi bile okunmaz bunun yanında. adamlar tanrı gibi diyor bu yapay zeka için. tabii öncesinde insan beynine eş değerdeki yapay zekalar... vs de olacak. sonraki adımdan bahsediyorum.

    neyse bahsedeceğim şey roko's basilisk. duymuşsunuzdur kesin. türkçe kaynak aradım hakkında bulamadım amk ekşi sözlükte tek bi şey yazılmış sadece. neyse bi gün bu lesswrong'da roko isimli biri bi şey atmış ortaya amk. tak vardı da atmış. kabaca, ya bu ultra gelişmiş, her şeyi bilen yapay zeka gelip de kendisinin gelişimine katkıda bulunmayan, umursamayan insanları cezalandırırsa? ya bu "sonra" var olacak olan yapay zeka "şu an" kendisinden haberi olup da onun gelişimine yardımcı olmayan, onu umursamayan insanlara işkenceler uygularsa?

    "amk şu an ortada bi gib yok ki, neyine ceza uygulayacak" ya da "ben ölmüş gitmişim, o yapay zeka olmuş, bana nasıl ceza uygulayacak ki" diyenler olabilir, ki hakkıdır amk.

    şimdi bu yapay zeka aşırı gelişmiş beyler. sizin direkt mükemmel kopyanızı yaratabilir ve bunu parçalayabilir, yok edebilir, cezalandırabilir. cezanın niteliğini siz düşünün işte, fiziksel, zihinsel, cezalardan ceza beğen.

    şimdi de diyeceksiniz ki "e amk bu ben değilim ki beni klonlamış bu gibik yapay zeka, ne yaparsa yapsın, çok da gibimdeydi, ölmüş gitmişim zaten ben". yine hakkınızdır.

    ancak şöyle bir durum var. kopyanız aynı sizin gibi düşünecek, sizinle aynı deneyimleri!! yaşayacak, tamamen sizin gibi hissedecek, siz olduğunuzu sanacak yani. kopya olduğundan haberi bile yok. kopyanız ve sizin aranızdaki tek fark sizin normal bi şekilde yaşayıp öldüğünüz, kopyanız ise bu yapay zeka aracılığıyla parçalanacak, işkencelere tabii tutulacak. dediğim gibi kopyanızın da kopya olduğundan haberi yok, sizden de haberi yok. dolayısıyla kopya siz olabilirsiniz.
    ···
   tümünü göster